Pe Dealul lui Mihail

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Pe Dealul lui Mihail jpeg

Pe Dealul lui Mihail stă de pază în liniște, dar cu ochi vigilenți, cel mai vechi monument construit în stil pur romanic din Transilvania: Biserica-Cetate Sfîntul Mihail. Localitatea care o găzduiește este Cisnădioara; împrejurimile Sibiului sînt așadar ocrotite, simbolic măcar. De prin secolele XII-XIII încoace. De acest fapt s-au ocupat personal sașii așezați mai ales în sudul Transilvaniei și care au avut în general un rol decisiv în apariția vieții urbane din provincie. Începînd cu secolul al XIII-lea, meșterii germanici au înălțat construcții romanice impresionante în zonele pe unde s-au stabilit. Și le-a ieșit bine, cred: Sibiu-Hermannstadt, Brașov-Kronstadt, Sighișoara-Schässburg, Bistrița-Bistriz.

Să ne întoarcem în Cisnădioara pe Dealul lui Mihail – sau Muntele lui Mihail, cum îi spun unii (de aici provine şi numele în germană al localităţii, Michelsberg). La biserica fortificată din vîrful dealului se ajunge după vreo zece minute de urcat prin pădure, pe o cărare cu trepte pietruite. La finalul urcării, tinzi cumva să îi spui munte, în loc de deal.

Oricum ar fi, răsplata vine de la peisaj și de la monumentul în sine, biserica fiind înconjurată de un zid de incintă care se desfăşoară de-a lungul platoului Dealului Mihail. Pe lîngă vechimea care o face remarcată printre construcțiile romanice din Transilvania, unicității construcției i se adaugă și faptul că nu a suferit prea multe modificări ulterioare momentului cînd a fost ridicată, adică în a doua parte a secolului al XII-lea.

Este un soi de surpriză de bun augur a istoriei să descoperi acolo, la capătul cărării pietruite din pădure, un asemenea momument-martor.

La începutul secolului al XIII-lea, biserica fortificată de la Cisnădioara a intrat în posesia regelui Andrei al II-lea al Ungariei, iar apoi a fost donată abaţiei cisterciene de la Cîrţa (alt loc minunat). Cistercienii reprezentau un ordin călugăresc catolic din Franța și au ajuns în zona Făgărașului pe la începutul secolului al XIII-lea. Aveau un stil de viaţă plin de restricţii, concentrîndu-şi munca doar în interesul laicilor. Și ca fapt divers, dar important (mai ales că-i în preajmă sărbătoarea ortodoxă a Sfîntului Mihail, față de care nu pot rămîne chiar rece), acești cistercieni au adus cu ei tocmai din Burgundia soiuri de viță-de-vie nobilă. Se spune că, avînd în vedere restricţiile la hrană, vinul era singurul care le dădea putere.

Santé!

(Mai multe despre ce, cum și cît s-a construit – sau nu – în România de-a lungul istoriei puteți vedea în serialul documentar România construită, realizat de Alexandru Munteanu.)

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Sursa foto: România construită

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vas petrolier shutterstock 1701382183 jpg
Estonia a confiscat un petrolier rusesc în Marea Baltică. Ambarcațiunea face parte din flota fantomă a Moscovei
Autoritățile estoniene au reținut și urcat la bordul unei nave aflate în Marea Baltică, care aparține flotei-fantomă a Rusiei, a anunțat vineri, 11 aprilie, ministrul estonian al economiei și infrastructurii, Kristen Michal.
Oală albastră, Ștefan Câlția (1998) jpg
Art Safari deschide o expoziție dedicată florilor din arta românească: „Flori. De la Luchian la Câlția”
Art Safari a deschis, din 10 aprilie, o nouă expoziție temporară dedicată florii, unul dintre cele mai delicate și încărcate de simbol subiecte din artă. Flori. De la Luchian la Câlția aduce în prim-plan un univers vizual sensibil și rafinat, în care lucrările marilor artiști români.
Burduja FOTO FB jpg
Burduja îl acuză pe Nicușor Dan de impostură. „Nu-l mai interesează Bucureștiul. Îl interesează doar puterea”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, lansează un atac dur la adresa primarului general Nicușor Dan, acuzându-l de lipsă de acțiune, incompetență administrativă și preocupare exclusivă pentru propria imagine.
image png
Cel puţin trei morţi, după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit peste o mașină în Florida
Trei persoane au murit vineri în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni de tip Cessna 310R în apropierea aeroportului de la Boca Raton, în Florida, la scurt timp după ce a decolat.
mirabela dauer jpeg
Mirabela Dauer, noi dezvăluiri despre căsnicia cu regizorul Traian Popovici: „Mă trimitea la produs!”
Invitată în podcast-ul lui Damian Drăghici, Mirabela Dauer a vorbit despre viața plină de greutăți alături de regizorul Traian Popovici, iar divorțul a venit după ce a fost internată în spital din cauza violenței. Era deseori victima agresiunilor fizice, iar copilul i-a fost luat.
padure jpg
Un animal surprinzător face probleme în Europa! Liniile de curent electric și conexiunile la Internet sunt în pericol din cauza lui
O vietate de-a dreptul surprinzătoare amenință să provoace probleme serioase în Europa. Din cauza ei, liniile de curent electric și conexiunile la Internet sunt în pericol, iar autoritățile deja încearcă să ia măsuri care să rezolve situația.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Zelenski cere mai mult sprijin Occidentului: 10 sisteme Patriot și trupe internaționale pentru securitatea Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un nou apel ferm către aliații occidentali, cerând zece sisteme antiaeriene Patriot și formarea rapidă a unei forțe internaționale care să garanteze securitatea Ucrainei în cazul unui acord de pace cu Rusia.
image png
Stegarul Dac s-a dat din nou în stambă. S-a rățoit la jandarmi de pe gardul Parlamentului
Bărbatul cunoscut ca Stegarul Dac a fost amendat, vineri, de jandarmi, cu 1.800 de lei, după ce s-a urcat pe unul din stâlpii gardului de la Palatul Parlamentului, iar atunci când jandarmii au încercat să îl convingă să coboare, le-a adresat expresii jignitoare.
banner elena merisoreanu jpg