Pardon

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
„Cu bule“ jpeg

Pe la 1880-1900, personajele lui Caragiale foloseau intens termenul de politeţe pardon, care intrase în limba română cam de un secol. Se întîmplă adesea ca formulele de politeţe invariabile, nelegate de restul enunţului şi foarte frecvente în conversaţie să treacă uşor dintr-o limbă în alta: mersi e bine instalat în româna colocvială (şi în bulgară), sorry e azi frecvent, mai ales în limbajul tinerilor. Pardon este, desigur, un cuvînt francez (substantiv, cu senul de bază „iertare“, din a cărui familie face parte şi verbul pardonner „a ierta“), folosit şi exclamativ, în formule de scuză şi de rectificare. E puţin ciudat că Dicţionarul explicativ (DEX) indică drept sursă a cuvîntului românesc în primul rînd germana, urmată de franceză. Foarte probabil, DEX s-a ghidat după marele dicţionar academic – Dicţionarul limbii române (DLR, Tomul VIII. Partea 1. Litera P;  P – Păzui; 1972) –, a cărui perspectivă este istorică: cum primele atestări ale cuvîntului provin din Transilvania, s-a considerat că acesta a intrat mai întîi în română prin intermediul germanei austriece. Prima atestare a substantivului (cu sensul „iertare, scutire“) este din Instrucţiuni pentru iertarea dezertorilor, foaie volantă publicată la Cluj, în 1796: „S-au milostivit prea înălţatul împărat acel de obşte pardon încă pe şasă luni a-l mai înlungi“. Evident, pardon a fost preluat de germană (ca şi de engleză, bulgară etc.) din franceză; atestări de la începutul secolului al XIX-lea, din Muntenia şi Moldova, arată că totuşi sursa principală a împrumutului românesc a fost franceza, preluată prin contact direct, şi care ar trebui să apară pe primul loc în trimiterea etimologică (aşa cum se şi întîmplă în alte dicţionare).

La Caragiale, formula franţuzită este folosită în încercarea de reparare a unei situaţii critice, de către Rică Venturiano (O noapte furtunoasă) – „Madam! Să am pardon! Scuzaţi! Cocoană! Considerînd că... adică, vreau să zic, respectul... pardon... sub pretext că şi pe motivul... scuzaţi... pardon...“; „Pardon...! Scuzaţi...! Bonsoar!“ –, într‑un exces de scuze ironizat de Veta – „Bine, pardonul ca pardonul, dar te rog, dacă ţii la pielea dumitale, să te duci mai degrabă“. În alte cazuri, formula prefaţează reproducerea unor cuvinte şi acte agresive – „şi acolo, pardon, tot bampir vă zicea“ (Pristanda, O scrisoare pierdută); „Onoarea mea, domn’ judecător, care m-a-njurat dumnealui, pardon facu-ţi şi dregu-ţi, şi mi-a spart clondirul...“ (Leanca, în Justiţie); „Eu, domnule judecător, dumneaei zice, pardon, iar ai venit, mă porcule? că dumneaei n-are niciodată o politică vizavi de muşterii" (Iancu Zugravu, tot în Justiţie).

Una dintre apariţiile cele mai interesante ale termenului de scuză se găseşte în replicile lui Ghiţă Pristanda, în legătură cu menţionarea actului dezbrăcării: „Nevasta zice, pardon: «Dezbracă-te, Ghiţă, şi te culc㻓; „pardon, mă dezbrac de mondir, scoţ chipiul, mă-mbrac ţivileşte şi plec“. Ceea ce poate părea un simplu automatism verbal a fost interpretat şi ca exagerare pudică (marcă a raportului ierarhic, a spaimei de a amesteca spaţiul public şi cel privat), indicînd de fapt o asociaţie de idei contrară unor convenţii ale vremii. Un indiciu interesant, care permite raportarea textului caragialian la sensibilităţile vremii, apare în cartea Verei Molea, Hai, nene, la Iunion. Teatrele din grădinile de vară ale Bucureştilor de altădată (2014). Povestind scandalul petrecut în 1878 pe scena de la Hotelul Dacia, unde se prezenta un vodevil francez, autoarea reproduce un raport păstrat în Arhivele Naţionale: „d. G. Dellemare, artist francez cu soţia sa, debutînd într-o piesă în limba franceză, şi-a permis, neţinînd seama nici de respectul datorat publicului, nici de morală, în méprisul tuturor datoriilor unui bun artist de bună creştere şi convenienţe, a scoate hainele, pantalonii, cizmele în faţa publicului şi în urmă, culcîndu-se într-un aşternut, a început a chema pe soţia sa ca să se culce lîngă dînsul. Vă las, Domnule Director, să judecaţi efectul ce a făcut asemenea fapte imorale asupra publicului, s-a pricinuit un scandal de nedescris, ţipete, fluiere, sticle, scaune, etc. se azvîrleau pe scenă. Poliţia a intervenit şi a şi încheiat proces-verbal de asemenea fapte imorale“ (p. 16).  Faptele sînt cunoscute istoriei teatrului românesc, iar raportul oficial şochează şi amuză prin amploarea reacţiei relatate şi prin gravitatea termenilor. Un simplu pardon ar fi fost prea puţin pentru o asemenea încălcare a pudorii bucureştene.   

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.