Pardon

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
„Cu bule“ jpeg

Pe la 1880-1900, personajele lui Caragiale foloseau intens termenul de politeţe pardon, care intrase în limba română cam de un secol. Se întîmplă adesea ca formulele de politeţe invariabile, nelegate de restul enunţului şi foarte frecvente în conversaţie să treacă uşor dintr-o limbă în alta: mersi e bine instalat în româna colocvială (şi în bulgară), sorry e azi frecvent, mai ales în limbajul tinerilor. Pardon este, desigur, un cuvînt francez (substantiv, cu senul de bază „iertare“, din a cărui familie face parte şi verbul pardonner „a ierta“), folosit şi exclamativ, în formule de scuză şi de rectificare. E puţin ciudat că Dicţionarul explicativ (DEX) indică drept sursă a cuvîntului românesc în primul rînd germana, urmată de franceză. Foarte probabil, DEX s-a ghidat după marele dicţionar academic – Dicţionarul limbii române (DLR, Tomul VIII. Partea 1. Litera P;  P – Păzui; 1972) –, a cărui perspectivă este istorică: cum primele atestări ale cuvîntului provin din Transilvania, s-a considerat că acesta a intrat mai întîi în română prin intermediul germanei austriece. Prima atestare a substantivului (cu sensul „iertare, scutire“) este din Instrucţiuni pentru iertarea dezertorilor, foaie volantă publicată la Cluj, în 1796: „S-au milostivit prea înălţatul împărat acel de obşte pardon încă pe şasă luni a-l mai înlungi“. Evident, pardon a fost preluat de germană (ca şi de engleză, bulgară etc.) din franceză; atestări de la începutul secolului al XIX-lea, din Muntenia şi Moldova, arată că totuşi sursa principală a împrumutului românesc a fost franceza, preluată prin contact direct, şi care ar trebui să apară pe primul loc în trimiterea etimologică (aşa cum se şi întîmplă în alte dicţionare).

La Caragiale, formula franţuzită este folosită în încercarea de reparare a unei situaţii critice, de către Rică Venturiano (O noapte furtunoasă) – „Madam! Să am pardon! Scuzaţi! Cocoană! Considerînd că... adică, vreau să zic, respectul... pardon... sub pretext că şi pe motivul... scuzaţi... pardon...“; „Pardon...! Scuzaţi...! Bonsoar!“ –, într‑un exces de scuze ironizat de Veta – „Bine, pardonul ca pardonul, dar te rog, dacă ţii la pielea dumitale, să te duci mai degrabă“. În alte cazuri, formula prefaţează reproducerea unor cuvinte şi acte agresive – „şi acolo, pardon, tot bampir vă zicea“ (Pristanda, O scrisoare pierdută); „Onoarea mea, domn’ judecător, care m-a-njurat dumnealui, pardon facu-ţi şi dregu-ţi, şi mi-a spart clondirul...“ (Leanca, în Justiţie); „Eu, domnule judecător, dumneaei zice, pardon, iar ai venit, mă porcule? că dumneaei n-are niciodată o politică vizavi de muşterii" (Iancu Zugravu, tot în Justiţie).

Una dintre apariţiile cele mai interesante ale termenului de scuză se găseşte în replicile lui Ghiţă Pristanda, în legătură cu menţionarea actului dezbrăcării: „Nevasta zice, pardon: «Dezbracă-te, Ghiţă, şi te culc㻓; „pardon, mă dezbrac de mondir, scoţ chipiul, mă-mbrac ţivileşte şi plec“. Ceea ce poate părea un simplu automatism verbal a fost interpretat şi ca exagerare pudică (marcă a raportului ierarhic, a spaimei de a amesteca spaţiul public şi cel privat), indicînd de fapt o asociaţie de idei contrară unor convenţii ale vremii. Un indiciu interesant, care permite raportarea textului caragialian la sensibilităţile vremii, apare în cartea Verei Molea, Hai, nene, la Iunion. Teatrele din grădinile de vară ale Bucureştilor de altădată (2014). Povestind scandalul petrecut în 1878 pe scena de la Hotelul Dacia, unde se prezenta un vodevil francez, autoarea reproduce un raport păstrat în Arhivele Naţionale: „d. G. Dellemare, artist francez cu soţia sa, debutînd într-o piesă în limba franceză, şi-a permis, neţinînd seama nici de respectul datorat publicului, nici de morală, în méprisul tuturor datoriilor unui bun artist de bună creştere şi convenienţe, a scoate hainele, pantalonii, cizmele în faţa publicului şi în urmă, culcîndu-se într-un aşternut, a început a chema pe soţia sa ca să se culce lîngă dînsul. Vă las, Domnule Director, să judecaţi efectul ce a făcut asemenea fapte imorale asupra publicului, s-a pricinuit un scandal de nedescris, ţipete, fluiere, sticle, scaune, etc. se azvîrleau pe scenă. Poliţia a intervenit şi a şi încheiat proces-verbal de asemenea fapte imorale“ (p. 16).  Faptele sînt cunoscute istoriei teatrului românesc, iar raportul oficial şochează şi amuză prin amploarea reacţiei relatate şi prin gravitatea termenilor. Un simplu pardon ar fi fost prea puţin pentru o asemenea încălcare a pudorii bucureştene.   

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.