Parcangii

Publicat în Dilema Veche nr. 721 din 14-20 decembrie 2017
Parcangii jpeg

În limbajul colocvial dominant în presă şi în Internet circulă intens cele două variante – parcagiu şi parcangiu – ale unui derivat relativ recent, de negăsit în dicţionarele generale mai vechi. Cuvîntul e un nume de agent, desemnînd o ocupaţie cu două ipostaze, legală şi ilegală. Cele mai multe atestări ilustrează ipostaza ilegală a parcagiilor – persoane care, mai ales după închiderea programului oficial al unor parcări, dirijează maşini spre locurile rămase libere, aşteptînd şi chiar pretinzînd explicit o sumă de bani de la şoferii acestora: „Închisoare pentru parcagii. Este propunerea unui deputat liberal care crede că amenda nu îi mai sperie pe cei care cer ilegal bani de parcare“ (digi24.ro); „combatere a fenomenului parcagiilor“ (b365.ro). Ocupaţia e bine cunoscută în oraşele mari, mai ales în Bucureşti, în zonele centrale unde locurile de parcare se găsesc cu greu sau taxele lor sînt mai mari decît sînt dispuşi unii şoferi să plătească.

Sufixul decupat din împrumuturi turceşti (precum tulumbagiu) are forma motivată etimologic -(a)giu şi s-a dovedit productiv, formînd noi derivate în română: iniţial nume de meserii (barcagiu, bragagiu, camionagiu, lampagiu, lustragiu etc.), dar şi, prin extindere, denumiri marcat peiorative, legate de pasiunile, obiceiurile, caracteristicile de comportament ale unor persoane (gargaragiu, palavragiu, pomanagiu, reclamagiu, scandalagiu etc.). Prin falsă analiză, pornindu-se probabil de la cuvinte ca boiangiu sau bostangiu, sufixul a căpătat şi varianta -(a)ngiu, care s-a bucurat de un succes la fel de mare în registrul familiar-argotic; au apărut astfel mai mulţi termeni depreciativi precum chiulangiu, moftangiu, pilangiu, mai nou drogangiu etc. Explicaţii detaliate asupra variantelor şi a valorilor sufixului se găsesc în cel de-al IV-lea volum al tratatului Formarea cuvintelor în limba română, coordonat de Marina Rădulescu Sala şi apărut la Editura Academiei în 2015.

Pentru că sufixul poate forma şi cuvinte desemnînd meserii propriu-zise, termenul familiar se aplică uneori şi angajaţilor legali ai primăriei, celor care supraveghează şi încasează taxa de parcare în timpul programului oficial şi care sînt numiţi în registrul juridic-administrativ taxatori de parcare: „orele de program ale taxatorilor de parcare din Bucureşti“ (businessmagazin.ro). Situaţia în care parcagiul este un funcţionar în deplină legalitate poate fi dezambiguizată cu ajutorul contextului şi printr-o precizare suplimentară: „Romaniţa a «corupt» cu mărunţiş un parcagiu calificat!“ (cancan.ro). Posibilitatea de a aplica acelaşi termen celor două tipuri de activităţi se reflectă şi în specificările ilegal sau de ocazie pe care parcagiu le capătă uneori pentru a delimita ipostaza neoficială de cea legală: „Parcagiii ilegali vor înfunda puşcăria dacă îţi mai cer 5 lei ca să ţi dea un loc de parcare“ (4tunning.ro); „e aproape imposibil să nu te trezești abordat de un parcagiu ilegal“ (dintrafic.net); „închisoare de la 6 luni la 1 an pentru parcagii «de ocazie»“ (telegrafonline.ro).

Varianta în -angiu – „daţi unui parcangiu cu un leu mai mult decît cere“ (catavencii.ro) – trezeşte asocieri cu mai multe cuvinte argotice sau vulgare şi are de aceea o nuanţă peiorativă în plus, pe care vorbitorii o conştientizează şi o explică în discuţiile lor despre concurenţa dintre variante (sau, mai exact, despre „corectitudinea“ acestora): „«Parcangiu» cred că e foarte bine. «Parcagiu» sună deja a meserie onorabilă“ (petreanu.ro). Totuşi, pe site-ul bestjob.eu cuvîntul apare într-o ofertă de muncă, fără nici o intenţie peiorativă: „parcangiu“ (avînd ca atribuţii:) „primirea clienţilor în parcarea hotelului; deţine responsabilitatea privind logistica şi fluidizarea traficului în interiorul parcării etc.“

Practicarea ocupaţiei în cauză nu este, desigur, doar un fenomen românesc. Wikipedia are un articol în care se descrie corespondentul mexican al parcangiului, Franelero, înregistrîndu-se şi alte denumiri colocviale ale acestuia, de exemplu viene vienes, după formula cu care sînt atraşi şoferii aflaţi în căutarea unui loc de parcare. Versiunea italienească a articolului foloseşte formula parcheggiatore abusivo, des întîlnită în presă şi în Internet, cu referire clară la fenomenul similar din parcările marilor oraşe italiene. Autorii (români) ai unui studiu socio-antropologic care evită orice urmă de discriminare preferă să folosească în traducerea în engleză etichetele neutre şi eufemistice car parking helper şi informal parking attendant. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: wikipedia

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Lolaia, cascada formată sub patru foști ghețari din Retezat mp4 thumbnail png
Mamaia, Miami Beach-ul României comuniste. Occidentalii, uluiți de prețul luxului: „Își puteau cumpăra și liberatea” FOTO
Peste trei milioane de străini vizitau anual România în anii '70. Turiștii occidentalii aveau parte de un tratament special, chiar și atunci când comiteau infracțiuni. Unii însă erau uluiți de ce descopereau în România și comparau Mamaia cu Miami Beach.
Corneliu Zelea Codreanu. FOTO marturisitorii.ro
Pedeapsa primită de bărbatul care a lipit poze cu Corneliu Zelea-Codreanu pe sediile Poliției Capitalei și SRI
Judecătoria Sectorului 5 din Capitală a dat zilele trecute sentința în primă instanță în cazul unui bărbat care a scris pe blogul său peste 10.000 de articole rasiste, xenofobe și pro-legionare, lipind în plus pe sediile mai multor instituții publice sute de autocolante cu Corneliu Zelea-Codreanu.
fidias mp4 thumbnail png
Legătura cu România a singurului YouTuber din Parlamentul European. „Vreau să fac politica cool” VIDEO
Fidias Panayiotou (24 de ani), singurul YouTuber ales în Parlamentul European, a explicat pentru „Adevărul”, cum vrea să schimbe politica europeană, care este acum plictisitoare. Cum a ajuns un influencers de 24 de ani cunoscut pentru farsele sale în legislativul european.
droguri scrisori penitenciar Mioveni 03 foto Facebook Penitenciarul Mioveni (4) jpg
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul „Droguri în scrisori la penitenciare”: 1.500 lei, prețul minim al unei depeșe impregnate cu stupefiante
În urma unor ample percheziții la penitenciarele Jilava, Rahova, Târgu Jiu și Mioveni, procurorii au descoperit că numeroși deținuți primeau droguri impregnate în coli de hârtie trimise în penitenciare ca scrisori. Printre coordonatorii operațiunii era o femeie al cărei soț este încarcerat.
JO Paris 2024 (EPA) jpg
Jocurile Olimpice de la Paris: Cât cheltuie marile branduri pe publicitate
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris este la doar o zi distanță, iar sponsorii sunt cu ochii pe beneficiile pe care eforturile lor le vor aduce dacă evenimentul va avea succes.
Screenshot 2024 07 26 002019 jpg
Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic
Suplimentele alimentare cu probiotice, rol esențial în prevenția sindromului metabolic
louis vuitton foto profimedia
Care este adevăratul preț al luxului și cum este influențat de acuzațiile de exploatare a muncitorilor
Percepția consumatorilor asupra unei mărci este un element cheie în decizia de consum, indiferent de piață. Consumatorii evaluează credibilitatea mărcii, beneficiile și justificarea prețului cerut.
dan condurache
26 iulie: ziua când s-a născut Dan Condurache, actor român de teatru și film
Tot pe 26 iulie s-au născut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, Monica Ghiuță, actriță de teatru și film, Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor.
Tempestini jpg
Simone Tempestini, printre favoriți la Rally di Roma Capitale 2024
Urmează o nouă cursă palpitantă pentru cel mai bun pilot de raliuri din România.
image
George Restivan, dezvăluiri grave despre ce a trăit fiul lui: „Dreptate pentru Blake. Dacă mai există în România acel avocat cu sânge de ...” Adriana Bahmuțeanu, răspuns tăios:„Ne faci un rău imens tuturor!”
George Restivan a făcut o serie de mărturii în spațiul public cu care a derutat complet pe toată lumea, iar de două zile în spațiul public sunt numai speculații cu privire la despărțirea dintre Adriana Bahmuțeanu și fostul partener de viață. Actualitate.net a luat legătura cu George Restivan, care ne-a spus că nu mai dorește să facă declarații publice, după care a făcut o postare pe Facebook cu care a derutat audiența și mai mult. La această postare a comentat și Adriana Bahmuțeanu, deranjată de afirmațiile fostului. L-am întrebat și noi despre ce este, totuși, vorba în postare, însă George Restivan nu a dat un răspuns clar.
image
Marile site-uri pun bariere accesului liber la informații: Reddit interzice toate motoarele de căutare, cu excepția Google
Google a devenit singurul motor de căutare care poate afișa rezultate recente de pe Reddit.  Controlul tot mai mare al marilor companii asupra conținutului online devine evident.
image
Filme bune: Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic (Babylon 2022)
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.