Pantoful lui Hrușciov

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

Cîteodată istoria te mai poate prinde și pe picior greșit, cred că știm cu toții. Unii însă aleg să se descalțe...

Nikita Hrușciov, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, New York, 12 octombrie 1960. Liderul sovietic a ascultat – cu dezgust, probabil – ce a avut de spus un delegat din Filipine. Acesta din urmă a susținut în fața auditoriuluiinternațional că Europa de Est a fost privată de drepturi politice și civile, fiind practic „înghițită de Uniunea Sovietică”. Replica venea în contextul în care se dezbătea o rezoluție a Rusiei care critica colonialismul.

Atît i-a trebuit domnului Hrușciov pentru a-și ieși din minți. Și din pantofi. La propriu. Conform biografiei lui Nikita Hrușciov scrisă de autorul american William Taubman (Hrușciov. Omul și epoca sa), reacția conducătorului Uniunii Sovietice a arătat cam așa: acesta a lovit cu pumnii în masa la care stătea, după care și-a scos pantoful drept, l-a fluturat în aer preț de cîteva clipe, iar apoi a trecut la „represalii masive”. A început să bată cu pantoful în masă din ce în ce maienergic pînă a atras atenția tuturor celor prezenți. Scena s-a încheiat doar la atenționarea fermă a președintelui Adunării Generale.

Incidentul a rămas unul marcant în istoria ONU – și pe bună dreptate. Lui Nikita Hrușciov însă i s-a părut oarecum firesc, chiar distractiv, după cum se pare că ar fi remarcat el însuși. „ONU este un fel de Parlament, unde minoritatea trebuie să se facă remarcată într-un fel sau altul. Sîntem în minoritate momentan, dar nu pentru mult timp”, a spus conducătorul sovietic.

În altă ordine de idei (și de pantofi), se pare că încălțămintea pe care o purta Hrușciov era un model tip loafer, fără șireturi. Nu întîmplător, ci pentru că, așa cum a declarat fiul său, nu îi plăcea să lege șireturi. Pesemne că răbdarea nu era punctul lui forte...

...dar bine că înțelepciunea potrivită la momentul potrivit nu i-a lipsit (e drept, nici situația nu-i oferea prea multe alternative). Doi ani mai tîrziu, în 1962, tot în luna octombrie, Nikita Hrușciov a ordonat retragerea rachetelor sovietice din Cuba, punîndu-se capăt astfel celei mai mari crize internaționale din timpul Războiului Rece.

Că așa-i uneori în istorie. De la un pantof izbit de masă la o rachetă aruncată în aer poate fi doar un pas.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.