Pantofi noi, istorie veche

13 aprilie 2020
Pantofi noi, istorie veche jpeg

În ultima vreme, obligată de circumstanțele statului la domiciliu, am tot mers în pantofi cu toc prin casă. Sunetul repetat al tocurilor pe podea mi-a amintit de vremea cînd făceam același lucru cu pantofii mamei, în copilărie. Oare interpretam la propriu zicala Să te pui în papucii lui X?

Cîțiva pași mai încolo, prin sufragerie, mintea m-a dus mai departe spre profesoara mea de limba română din liceu, care ne-a povestit cîndva cum e cu pantofii, că nu ar fi bine ca o pereche să fie purtată non-stop, pentru că și ei trebuie să se odihnească. Mi-a plăcut și mi-a convenit teribil ideea.

Tot pășind pe parchetul din sufragerie, gîndul s-a dus involuntar și spre istoria pantofilor. Rațiunile legate de spațiu nu-mi permit să istorisesc tot drumul pantofilor în istorie, dar doi-trei pași pot încerca.

Din vremurile foarte îndepărtate, cu mii de ani în urmă, îi amintesc pe egipteni, care au inventat cea mai simplă formă de pantofi, sandalele. Motivele erau, evident, unele practice, oamenii aveau nevoie să-și protejeze tălpile de nisipul încins de soare. Firește, tot de necesitatea de protecție s-a legat și evoluția ulterioară a pantofilor.

Sărind direct pe cărările murdare ale Evului Mediu, dăm de primii pantofi care aduc (vag) cu ceea ce avem astăzi prin dulapuri. Prin secolul al XVI-lea, tălpile pantofilor pentru femei au început să aibă atașată o platformă, pentru extraprotecție. Practic, au apărut primele (forme de) tocuri. Spania a fost țara de unde a pornit această modă, care s-a extins ulterior în Anglia, în Franța și în Italia, iar la scurt timp s-a integrat și în vestimentația bărbaților. De încălțat se încălța doar cine își permitea acest lux.

Revoluția industrială și evoluțiile aferente au făcut posibilă producția de pantofi în serie, în prima parte secolului al XIX-lea, ceea ce a permis accesul unei mase mai mari de populație la acest obiect vestimentar. Pînă spre anii ’20 ai veacului al XIX-lea, oamenii nici nu trebuiau să își facă prea multe griji care este stîngu’ și care este dreptu’ cînd se încălțau pentru că nu există nici o distincție între un pantof și altul, erau ambii la fel. Nici griji de genul ce pantofi port azi nu existau în perioadă, pentru că nu prea aveau decît o pereche de pantofi și, eventual, pantofii de duminică, de mers la biserică.

În secolul al XX-lea, situația s-a schimbat substanțial, s-au făcut mulți pași atît în ceea ce privește aspectul, cît și producția pantofilor, iar odată cu afirmarea rolului femeii în societate a crescut și dimensiunea tocului. Iar de aici istoria-i lungă și tare frumoasă.

Am agățat accentul într-un pantof săptămîna aceasta și pentru că Paștele, pentru mine (probabil și pentru unii dintre voi), se leagă și de acest obicei, de a purta pantofi noi. Și nu este nimic superficial aici, este doar simbolul (re)înnoirii. De orice fel.

Altfel, mersul la propriu în pantofii mamei, din piele perforată de culoarea untului, desfăcuți la spate, cu o fundă perfectă ca dimensiune și formă în față, este istorie astăzi, dar am învățat, între timp, să merg la figurat și în pantofii altora.

Și, mai ales, am învățat să cobor de pe tocuri în adidași.

Foto: wikimedia commons

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.