Oooo, Canaaadaaaa!

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

– V-aţi respectat obligaţiile de rezident canadian?

Întrebarea vine de la găliganul de la vama din Vancouver. Nu dacă am arme, dacă am bani contrafăcuţi, dacă sînt implicat în trafic de droguri sau acte de terorism. Acilea e clar că nu sînt interesant. Sînt dezamăgit, dar întrebarea e interesantă.

Piticii sînt fericiţi şi încep să turuie în cap:

– Daaaaa, frăţică! Am salvat 12.168.532 de castori în ultimul an, am cîntat imnul în fiecare dimineaţă, spre disperarea cocoşilor vecinilor şi a cîinilor proprii care încearcă cu deznădejde să îmi acopere vocea intonînd: „Oooooo, Canadaaaaaaaa, our hoooome and native laaaaaand!“ Din cînd în cînd imit şi cîte un elan, ca nu cumva să uit sunetele specifice canadiene. E drept că preţul caselor în Jilava a scăzut semnificativ în ultimii ani şi că sînt zvonuri că localitatea ar fi bîntuită, dar asta nu îmi afectează deloc entuziasmul patriotic pentru țara adoptivă. Nici o dimineaţă nu o încep fără sirop de arţar şi fără exerciţiile de franceză dă Québec. Urmate, bineînţeles, de închinăciunile la bunăciunea de prim-ministru şi la drapelul sfinţit aşezat strategic în direcţia Canadei. De fiecare dată cînd trec pe lîngă ambasadă îmi ţin mîna pe inimă şi repet Constituţia canadiană în gînd. Toamna şi primăvara umblu în chiloţi ca nu cumva să mă aclimatizez la căldura Bucureştiului, iar vara mă mut în frigider. Iarna port exclusiv ţoalele de vară pe care le cumpăr, bineînţeles, numai în Canada, după ce mă asigur că au fost fabricate local.

Probabil îmi vede ochii sclipind şi decide că ar fi mai bine să nu insiste. Mă întreabă dacă vorbesc engleză şi îi răspund dînd din cap elocvent că da. Mă lasă în pace.

Zborul Vancouver-Victoria durează 12 minute, ceea ce prinde bine după cele zece ore de captivitate într-un scaun, între două italience care păreau a fi fost nevorbite de la începutul lumii. Nici măcar atunci cînd mănîncă nu tac şi căştile pe care mi le îndes pe cap nu par a avea nici un efect.

Victoria are o problemă cu căprioarele. E plin de ele peste tot şi provoacă daune serioase. Ca orice român întreprinzător, mă gîndesc că, dacă nu m-aş reîntoarce în Europa, un restaurant specializat pe carne de vînat ar prinde de belea. Canadienii au găsit însă o metodă mult mai eficace şi au umplut oraşul de afişe cu „Atenţie, aşteptaţi-vă la căprioare“. Faptul că te aştepţi să te întîlneşti cu o capră(ioară) în mijlocul familiei după ce a intrat prin parbrizul maşinii sau păscînd liniştită bonsaiul din sufragerie, după ce a cules grădina şi a fertilizat carpeta cea nouă, este desigur mult mai avantajos comparativ cu posibilitatea de a fi surprins de astfel de evenimente.

Se şi construieşte în draci (se repară bordurile), aşa că mă interesez rapid dacă Videanu a emigrat în Canada sau dacă primarul îi este vreo rubedenie. Nu e cazul, aşa că este puţin probabil ca Nuţi să ceară azil aici.

Cum diferenţa de fus orar este de zece ore, mă trezesc cu entuziasm pe la 3 noaptea, gata să rag imnul. Mă abţin cu greu, dar ca să compensez bag un scurt „Deşteaptă-te, române!“. Fiu-meu nu apreciază deloc şi mă gîndesc că ar fi bine să încetez, nu de alta, dar aici serviciile de protecţie a copilului nu sînt deloc cunoscute pentru simţul umorului.

La 6 se deschide piscina şi mă prezint ţanţoş pentru înotul de dimineaţă. Costul este la jumătate, ceea ce înseamnă cam o zecime din costul la piscină în Bucureşti. Deah, ăştia sînt sărăntoci rău, nu ca noi. Piscina este cam plină şi sînt cîţiva moşi care par să se pregătească de olimpiadă. Nu tu un şezlong, o piţi, o manea, un bar cu fiţe, un culturist campion mondial la ţinut aer în piept, în poziţia încordat înainte. Nu, frate, toată lumea a venit la piscină ca să înoate sau să facă mişcare în apă.

Înot cu un entuziasm demn de o cauză mai bună. Într-o parte a piscinei se desfăşoară o lecţie de aerobic în apă. Instructoarea pare să aibă cea mai mare nevoie de exerciţii. Vreo zece ani de cardio non-stop nu i-ar prinde deloc rău. Sînt însă fericit gîndindu-mă că structura de rezistenţă a clădirii e impecabilă, dacă rezistă ţopăielilor cu cele 120-130 de kilograme din dotarea doamnei. Mă gîndesc şi că înjumătăţirea cantităţii de mîncare ar putea să o ajute, dar cum am ceva investiţii în economia canadiană, iar industria alimentară este o parte serioasă a succesului canadian, mă răzgîndesc repede.

Oraşul e frumos-frumos, iar împrejurimile şi mai frumoase. Plajele sînt impresionante, iar dacă aveţi tendinţe masochiste şi apreciaţi scufundările în apă de 6-7 grade Celsius, peisajul şi fauna submarine sînt senzaţionale. Balene, foci, orci, delfini, vidre de mare şi, foarte probabil, căprioare pot să vă încînte.

Se conduce cam cu 40 km/oră şi aglomeraţia în trafic înseamnă că sînt mai mult de cinci maşini în acelaşi timp pe stradă. Poluarea e aproape inexistentă. Oamenii se îmbracă de parcă ar fi toţi fugiţi de acasă sau îşi fac hainele singuri. Dacă vezi pe unul în costum înseamnă că a ieşit fie la cerşit, fie la evanghelizare.

Se fumează foarte puţin şi aproape exclusiv marijuana. În ciuda faptului că o bună parte dintre locuitori cultivă în grădinile proprii iarba, depresia este la ea acasă. Dintre cei cinci-șase prieteni pe care îi am aici, doi sînt în depresie clinică şi contribuitori masivi la industria farmaceutică nord-americană. Geta i-ar fi rezolvat rapid cu un descîntec şi o frecţie cu scuipat de aplecat pe mîini. Taică-meu ar fi avut şi el o soluţie, căci sînt o grămadă de mure care stau degeaba şi care cred ca au potenţial mare de a fi transformate în alcool.

De obicei, vara se întîmplă în cursul celor două zile cu soare consecutiv. În rest, plouă ţeapăn. E plin de asiatici, aşa că se mănîncă foarte bine şi la preţuri de trei-patru ori mai mici decît în Bucureşti, orice fel de preparate asiatice. Am o dietă compusă aproape exclusiv din ton şi somon. Somonul este mai ieftin şi la fel de organic precum crapul prins la carbid şi vîndut pe marginea podului de la Slatina.

Români sînt, dar cam puţini şi canadizaţi rău. Fetele singurei familii de romi pe care o ştiu – din neam de lăutari – studiază muzica clasică în timpul liber şi fac facultatea cu specializare pe lingvistică. Au şi ei semn cu căprioarele pe gazonul tuns impecabil din faţa casei.

Scuip în sîn şi abia aştept să mă întorc în Jilava.

04 capre jpg jpeg
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.