„Omul anului“ de 100 de ani

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
„Omul anului“ de 100 de ani jpeg

Adică revista Time a început să desemneze „Omul anului“ în urmă cu un secol. Și nu oricum, ci de nevoie. La finele anului 1927, în redacția revistei se instala o ușoară, dar sigură panică cu privire la coperta primului număr din 1928. Zilele de la sfîrșitul anului fuseseră lipsite de știri importante sau de evenimente majore (cum se întîmplă aproape mereu, de altfel, în perioada sărbătorilor). Deci cine să apară încadrat de chenarul roșu de pe coperta Time?

Unul dintre jurnaliștii publicației a venit cu o idee pentru a rezolva impasul editorial: să nu se mai piardă timpul căutînd un om al săptămînii, ci să se caute un om al anului. L-au găsit ime­diat: Charles Augustus Lindbergh, aviatorul care în 1927 realizase singur primul zbor transatlantic neîntrerupt. Lindbergh a plecat din New York și a zburat continuu, timp de 33 de ore și 39 de minute, pînă la Paris. Revista putea merge la tipar, jurnaliștii puteau răsufla ușurați, sania lui Moș Crăciun probabil deja aluneca lin.

Editorii nu se așteptau ca primul număr al săptămînalului din 1928 să atragă atenția în mod deosebit, dar istoria și publicul i-au contrazis, astfel încît au decis să continue să aleagă un om al anului și în 1929. Atunci locul i-a revenit omului de afaceri Walter P. Chrysler. Tradiția editorială a continuat. Criteriile de selecție? Două la număr, conform lui P.I. Prentice, directorul Time din 1945: „cine a avut cea mai mare creștere în popularitate și cine a contribuit cel mai mult să schimbe cursul evenimentelor în bine sau în rău. Alegerea nu reprezintă în nici un caz o răsplată sau vreun premiu Nobel pentru fapte bune“, a mai spus acesta.

De aceea nu trebuie să fie surprinzător faptul că, în anul 1938, „Omul anului“ a fost Hitler, despre care Time a scris că ar putea să facă din 1939 un an memorabil.

Prima femeie care a primit distincția în cauză de la Time a fost doamna Wallis Simpson, în anul 1936 (deși abia în 1999 titulatura a fost schimbată din The Man of the Year în The Person of the Year), iar în anul următor au fost alese pentru prima oară două persoane, generalul Chiang Kai-shek și soția acestuia, pentru ca în 1950 să fie desemnat în premieră un grup simbolic, cel al soldaților americani.

În anul 2006, „Persoana anului“ a fost cel puțin inedită: „Tu. Da, tu. Tu controlezi era informației. Bine ai venit în lumea ta“ – erau explicațiile aduse de Time, alături de o fotografie cu un computer și o tastatură.

În 2018, tu alături de ce ilustrație ți-ai dori să fii persoana anului (tău)?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.