Odă bucuriei, Allegro ma non troppo

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg

Istoria are uneori ironiile ei mai dulci sau mai amare, dar care, oricum ar fi, o fac dacă nu mai frumoasă, cel puțin surprinzătoare. Exemplu: Ludwig van Beethoven și Simfonia a IX-a, ultima sa capodoperă muzicală.

În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie. Artistul s-a apucat serios de treabă abia prin 1822. Între timp, ironia istoriei (cea mai amară) a făcut ca acesta, unul dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile, să își piardă aproape complet auzul. Chiar și așa, a continuat să compună și chiar să creeze una dintre cele mai remarcabile opere muzicale din repertoriul său, Simfonia cu numărul IX –  tot ironia istoriei, cea mai dulce de data asta.

Astfel, Beethoven a creat cea mai lungă și cea mai complexă simfonie realizată pînă la acea dată și i-a adăugat la final și o parte corală, ceea ce reprezenta o premieră – nici un mare compozitor nu mai apelase la soliști vocali într-o simfonie pînă atunci. Pentru această ultima parte, a patra, a operei, Beethoven a ales versurile lui Friedrich Schiller din poezia Odă bucuriei. Se gîndea încă de prin 1793, cînd avea 22 ani, să pună poemul lui Schiller pe muzică, iar acum venise momentul potrivit. Mereu vine, dacă știi să-l aștepți și mai ales să îl prinzi. Pe portativ.

Premiera Simfoniei a IX-a a avut loc în 7 mai 1824 la Viena, la teatrul Kärntnertor (teatrul nu mai există astăzi, în locul acestuia, în spatele Operei Vieneze de Stat, este Hotelul Sacher). Beethoven, deși cu auzul aproape complet pierdut, a dorit să dirijeze orchestra simfonică. Mai mult simbolic, desigur. Spectacolul a avut un dirijor oficial, iar muzicienii de pe scenă aveau indicații clare să nu le fie distrasă atenția de către marele compozitor care dirija frenetic. Nici lui Beethoven nu prea i-a fost distrasă atenția de aplauzele furtunoase ale publicului de la finalul simfoniei. Compozitorul a rămas cu fața spre orchestră cînd aceasta a terminat de cîntat, neauzind ovațiile din sală. Unul dintre soliști l-a atins pe umăr și l-a întors cu fața spre public, și astfel artistul a putut vedea ce efect a creat prin opera sa. Dulce-amărui. Contextul, nu efectul.

Istoria a continuat, iar Odă bucuriei a devenit și imnul Uniunii Europene, pe care îl vom auzi răsunînd zilele acestea, de Ziua Europei (9 mai).

Allegro ma non troppo. Contextul.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

perioada grea pentru zodii jpg
Zodia care își răcește relațiile cu familia chiar înainte de Paște. Un conflict neașteptat îi strică liniștea
Deja începem să ne apropiem cu pași repezi de Paște, iar în această perioadă, astrele vor aduce multe surprize în calea semnelor zodiacale. Însă, pentru unii nativi, aceste surprize nu vor fi deloc pe placul lor!
imagine 1 jpg
Poți găsi păianjenul în doar 5 secunde?
Atenția la detalii este o însușire pe care nu toți o avem. În imaginea de mai jos, poți observa o cameră dezordonată și aglomerată cu diferite obiecte, de la câteva jucării împrăștiate până la un coș de gunoi răsturnat.
FOTO Captură video
Reacția unor tineri care au încercat să guste cel mai urât mirositor pește din lume. Preparatul este servit la Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare
Patru tineri au trăit un coșmar încercând să mănânce cel mai urât mirositor pește din lume – surströmming, o delicatesă suedeză fermentată care a făcut senzație la Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare.
familia cristi borcea copii jpg
Tehnologia dezvoltată de NASA pentru a conecta toate vehiculele aeriene și rutiere pentru un trafic mai sigur Colaj YouTube
Tehnologia NASA care conectează toate vehiculele, pentru un trafic mai sigur: Revoluția transportului pe Pământ, în aer și pe Lună
Un sistem dezvoltat de NASA, inițial exclusiv pentru drone și aeronave, va fi implementat și în traficul rutier.
ianis hagi si elena nunta jpg
image png
Ce trebuie să faci când îți arzi limba pentru a scăpa de usturime?
Cine nu s-a confruntat vreodată cu senzația chinuitoare a unei limbi arse, provocată de o băutură prea fierbinte sau o masă care nu a avut răbdare să se răcească? Poate fi un accident banal, dar durerea poate fi destul de intensă.
WhatsApp Image 2025 03 28 at 20 14 28 jpeg
Paștele pe Valea Prahovei. Cât costă, ce posibilități de petrecere a timpului liber ai
S-a încheiat sezonul de schi, însă hotelierii de pe Valea Prahovei pregătesc noi atracții, de data aceasta pentru Paște. Cele mai multe dintre oferte includ cazare, mic dejun, masă festivă de Paște, servicii spa, piscină, iar tentațiile nu se opresc aici.
de ce este importanta hidratarea pentru corp i piele jpg
4 obiceiuri proaste care ne distrug pielea. Dermatologii atrag atenția asupra anumitor comportamente greșite
Toți avem obiceiuri care, deși par inofensive, pot avea un impact negativ asupra sănătății pielii noastre. Dermatologii atrag atenția asupra anumitor comportamente care, de-a lungul timpului, pot contribui la deteriorarea pielii, iar acestea sunt adesea făcute de noi fără să realizăm consecințele lo