Obsesia demnităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
„Cu bule“ jpeg

Discursul politic actual vehiculează cuvinte-emblemă inconfundabile, semne de recunoaştere şi de afirmare a fidelităţii faţă de un grup (stat paralel, protocoale, binom), evitate sau citate ironic de cei din afara grupului respectiv. Pe lîngă acestea, există însă şi cuvinte care pot fi folosite de toată lumea, dar îşi modifică sensul şi conotaţiile prin frecvenţa extremă a asocierii cu un anumit tip de discurs. Demn şi demnitate – cuvinte altminteri normale, pozitive, respectabile – sînt astfel de indicii de poziţionare politică. Cei care le folosesc în exces le asociază unui naţionalism cu agresivitate latentă. Frecvenţa obsesivă a unor cuvinte şi sensuri e adesea semnul unei slăbiciuni ascunse, dar care devine vizibilă din dorinţa de permanentă autojustificare: aşa cum nu e de aşteptat ca un funcţionar public să afirme din senin că e cinstit, sau un preot că e credincios, nu ar fi nevoie ca demnitatea să fie clamată: ar trebui să fie implicită şi discretă. Preocuparea cuiva de a-şi afirma propria demnitate sugerează fie o nesiguranţă (lumea nu îi recunoaşte respectabilitatea), fie o acuzaţie (ceilalţi, adversarii, nu sînt demni). Desigur, nu este vorba de folosirea relaţională a termenului demn (demn de ceva – de laudă, de o soartă mai bună, de Cartea Recordurilor etc.), ci de utilizarea sa absolută, inerent ambiguă.

Din mesajele politice de Anul Nou ale celor aflaţi la putere (din decembrie 2018, ziare.com) nu au lipsit cuvintele-cheie: „redăm naţiunii române demnitatea“; „pentru a construi o Românie demnă“ (preşedintele partidului, L.D.); „o Românie demnă şi mîndră“ (prim-ministrul V.D.). În discursul prim-ministrului la ceremonia oficială de lansare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, din 10 ianuarie 2019, termenul demnitate apărea de trei ori: „Am onoarea de a vorbi în numele României, care, timp de 6 luni, va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante“; „România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene“; „Ca prim-ministru al României, îmi asum cu onoare și demnitate această înaltă responsabilitate“. Într-o comunicare directă şi colegială, asemenea asigurări insistente ar părea absurde. Cuvîntul demnitate, golit de conţinut, capătă motivare doar în contextul polemic. Nu întîmplător, elogiile partizane recurg la acelaşi termen pentru a valoriza discursul antieuropean: „Liderul PSD, L.D., a felicitat-o pe premierul V.D. pentru prestaţia din plenul PE, «pentru demnitatea cu care a apărat poziţia României şi imaginea României în Parlamentul European»“ (news.ro); „mesajul a fost fără cusur, o adevărată lecție de politică și demnitate națională“ (sputnik.md); „Premierul V.D. a declarat, vineri, că Guvernul s-a prezentat în Parlamentul European cu demnitate şi profesionalism“ (ziaruldeiasi.ro).

Într-o formă benignă, asumarea demnităţii poate fi sursă de umor. La Caragiale, cuvintele demn şi demnitate (sau echivalentul, azi învechit, dignitate) indică adesea adoptarea unei posturi ridicole, în contrast cu persoana şi cu situaţia. Personajele din Căldură mare vorbesc cu „un calm imperturbabil, egal şi plin de dignitate“; părintele Marinache, evocat în Duminica Tomii, le strigă mahalagioaicelor din parohie, cu „ton demn de autoritate“, „Ho! că nu sînteţi la cocină“; în indicaţiile de regie asupra replicilor lui Caţavencu apare de mai multe ori formula „cu dignitate“; personajul însuşi foloseşte termenul: „am fost lovit aşa de crud în dignitatea mea, încît nu mai pot tăcea“.

Demnitatea afirmată ritos azi e totuşi mai mult decît o sursă de comic involuntar. Ce transmite cu adevărat cuvîntul se poate înţelege mai bine din discursul complementar, al negativităţii exprimate direct, în termeni care nu mai sînt la fel de neutri şi ambigui. În opoziţie cu demnitatea, politicienii în cauză vorbesc de „ploconire“, „umilinţă“, de ţara „îngenuncheată“, cu capul „în ţărînă“: „a continua ca România să fie în genunchi în faţa oricăror interese străine“ (L.D., digi24.ro); „noul guvernator şi noua echipă de conducere de la Banca Naţională a României să fie una de patrioţi, pentru că altfel ţara noastră «nu va putea să scoată capul din ţărîn㻓 (D.V., stirileprotv.ro) etc.

Oricît ar părea de inocente, cuvintele demn şi demnitate – şi mai ales formula „lecţie de demnitate“ – se încarcă tot mai mult cu implicaţiile agresive ale discursului naţionalist şi antieuropean. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei . „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.
politie etilotest
Un șofer beat mort s-a dus cu mașina la Poliție. Fusese chemat la secție după ce și-a amenințat cu moartea soția și copiii
Caz incredibil în Galați. Un șofer beat s-a dus cu mașina la o secție de Poliție din orașul Galați. El fusese contactat de polițiști, întrucât era bănuit că și-a amenințat cu moartea soția și copiii.
shutterstock 383146987 jpg
Cele mai neglijate 7 locuri din casă, atunci când vine vorba despre curățenie
Află care sunt cele 7 locuri cel mai des uitate la curățenie și învață cum să le cureți eficient pentru un cămin mai sănătos și mai curat. Ghid complet cu sfaturi utile!
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis, ofițer al fostei Securități pe un site obscur din Ungaria. Ce scrie presa maghiară despre anularea alegerilor din România
Un articol publicat în presa maghiară scrie despre situația anulării alegerilor din România, comparându-l pe Călin Georgescu cu Donald Trump. Totodată, site-ul fuhu.hu face referire la președintele Klaus Iohannis, susținând șeful de stat este fost ofițer al Securității comuniste.