Obligatoriu

15 mai 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

În trama piesei Romeo și Julieta de Shakespeare, epidemia joacă un rol pe cît de neobservat, pe atît de important. Lorenzo îl trimite pe Fratele Ioan de la Verona la Mantova (unde Romeo se afla în exil) cu o scrisoare secretă în care îi povestește că Julieta își va înscena moartea și că, dacă va auzi că a murit, să știe că nu a murit de-adevăratelea, fiind doar un „joc”, parte a unui plan care urmărea ca totul să se încheie cu bine. Scrisoarea, însă, nu ajunge la Romeo și se declanșează tragedia. Neștiind de planul lui Lorenzo și al Julietei, vestea morții iubitei lui îl umple de furie pe Romeo, care trece peste orice interdicții, dă buzna în cavoul ei, unde îl găsește pe Paris pe care-l ucide și apoi se sinucide. Julieta se trezește, îl vede pe Romeo mort și își ia, la rîndul ei, viața. Dacă scrisoarea lui Lorenzo ajungea la Romeo la timp, acesta știa că Julieta nu e moartă de-adevăratelea și ar fi fost bune șanse ca planul care urma să obțină readucerea lui din exil și căsătoria cu Julieta să funcționeze. Dar de ce nu a ajuns scrisoarea?

Mesagerul pe care Lorenzo îl trimite spre Romeo cu scrisoarea în care explică totul este Fratele Ioan, călugăr franciscan. Conform regulilor monahale, franciscanii mergeau numai pe jos și niciodată singuri. Astfel, pentru acest drum, Ioan se întovărășește cu un alt frate. Doar că acesta tocmai ieșise dintr-o misiune de îngrijit bolnavii unei molime (ciumă) despre care nu se pomenește în piesă pînă atunci. Prin urmare, gardienii cu atribuții sanitare îi bagă imediat pe amîndoi în carantină. Lorenzo nu are cum să știe că scrisoarea lui nu a ajuns la Romeo, căci carantina în acele vremuri era o treabă foarte serioasă: de multe ori, ușile și ferestrele casei sub restricții sanitare erau bătute în cuie pe perioada izolării și gardienii patrulau cu atenție mărită, ei înșiși isterizați de spaima bolii. Abia după ieșirea din carantină, Ioan a ajuns la Lorenzo să-l anunțe că nu a putut transmite mesajul. Dar era prea tîrziu. Între timp, Romeo aflase că Julieta a murit, fără să știe de planul secret al lui Lorenzo, și a urmat tot ce știm că a urmat. Este, cred, cel mai celebru caz literar în care o molimă generează o tragedie nu prin virusuri și îmbolnăviri, ci prin efectele ei sociale cumva colaterale, dar nu mai puțin directe. Efectele molimei asupra celor două mari familii veroneze au fost teribile: copiii morți, dar și stingerea pentru totdeauna a dușmăniei dintre ele: un rău enorm pentru ei înșiși și un bine pentru toată lumea.

Într-o molimă există, desigur, decese. Există și bolnavi care scapă în cele din urmă, cu sau fără sechele. Dar de cînd a început nebunia COVID-19 îmi pare că mai important decît să tot urmărim graficele infectați-morți-vindecați este să fim atenți la „victimele colaterale”. Ce ucide o epidemie doar prin umbra ei, doar prin spaima pe care o aduce, doar prin precipitarea, adesea isterică, a oamenilor și nu prin virusul ei? Parafrazînd o vorbă a lui Sartre, nu e atît de important ce face epidemia din noi, cît ce facem noi cu ce face epidemia din noi.

M-am referit la Romeo și Julieta, unde rolul epidemiei e atît de discret, dar atît de important, și nu la o altă sursă care vorbește masiv și exclusiv despre valuri infecțioase, anume ca să subliniez că va trebui cumva să evaluăm și ce anume a stricat în jur această provocare colectivă fără să atingă, totuși, cu microbii ei. Nici eu, nici dumneavoastră, nici chiar revista Dilema veche nu am ieșit întregi din această îndelungată izolare. O privire lucidă în jur și un moment de reflecție au devenit nu doar posibile, ci obligatorii. COVID-19 a lucrat perfid nu doar în plămînii celor pe care i-a atins, ci și în substanța umană a cetății. Să nu ne facem că nu vedem asta și să nu credem că e mai ușor de reconstruit civilizația noastră în tot ce avea ea semnificativ decît un plămîn făcut ferfeniță de virusul chinezesc.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.