Obligatoriu

15 mai 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

În trama piesei Romeo și Julieta de Shakespeare, epidemia joacă un rol pe cît de neobservat, pe atît de important. Lorenzo îl trimite pe Fratele Ioan de la Verona la Mantova (unde Romeo se afla în exil) cu o scrisoare secretă în care îi povestește că Julieta își va înscena moartea și că, dacă va auzi că a murit, să știe că nu a murit de-adevăratelea, fiind doar un „joc”, parte a unui plan care urmărea ca totul să se încheie cu bine. Scrisoarea, însă, nu ajunge la Romeo și se declanșează tragedia. Neștiind de planul lui Lorenzo și al Julietei, vestea morții iubitei lui îl umple de furie pe Romeo, care trece peste orice interdicții, dă buzna în cavoul ei, unde îl găsește pe Paris pe care-l ucide și apoi se sinucide. Julieta se trezește, îl vede pe Romeo mort și își ia, la rîndul ei, viața. Dacă scrisoarea lui Lorenzo ajungea la Romeo la timp, acesta știa că Julieta nu e moartă de-adevăratelea și ar fi fost bune șanse ca planul care urma să obțină readucerea lui din exil și căsătoria cu Julieta să funcționeze. Dar de ce nu a ajuns scrisoarea?

Mesagerul pe care Lorenzo îl trimite spre Romeo cu scrisoarea în care explică totul este Fratele Ioan, călugăr franciscan. Conform regulilor monahale, franciscanii mergeau numai pe jos și niciodată singuri. Astfel, pentru acest drum, Ioan se întovărășește cu un alt frate. Doar că acesta tocmai ieșise dintr-o misiune de îngrijit bolnavii unei molime (ciumă) despre care nu se pomenește în piesă pînă atunci. Prin urmare, gardienii cu atribuții sanitare îi bagă imediat pe amîndoi în carantină. Lorenzo nu are cum să știe că scrisoarea lui nu a ajuns la Romeo, căci carantina în acele vremuri era o treabă foarte serioasă: de multe ori, ușile și ferestrele casei sub restricții sanitare erau bătute în cuie pe perioada izolării și gardienii patrulau cu atenție mărită, ei înșiși isterizați de spaima bolii. Abia după ieșirea din carantină, Ioan a ajuns la Lorenzo să-l anunțe că nu a putut transmite mesajul. Dar era prea tîrziu. Între timp, Romeo aflase că Julieta a murit, fără să știe de planul secret al lui Lorenzo, și a urmat tot ce știm că a urmat. Este, cred, cel mai celebru caz literar în care o molimă generează o tragedie nu prin virusuri și îmbolnăviri, ci prin efectele ei sociale cumva colaterale, dar nu mai puțin directe. Efectele molimei asupra celor două mari familii veroneze au fost teribile: copiii morți, dar și stingerea pentru totdeauna a dușmăniei dintre ele: un rău enorm pentru ei înșiși și un bine pentru toată lumea.

Într-o molimă există, desigur, decese. Există și bolnavi care scapă în cele din urmă, cu sau fără sechele. Dar de cînd a început nebunia COVID-19 îmi pare că mai important decît să tot urmărim graficele infectați-morți-vindecați este să fim atenți la „victimele colaterale”. Ce ucide o epidemie doar prin umbra ei, doar prin spaima pe care o aduce, doar prin precipitarea, adesea isterică, a oamenilor și nu prin virusul ei? Parafrazînd o vorbă a lui Sartre, nu e atît de important ce face epidemia din noi, cît ce facem noi cu ce face epidemia din noi.

M-am referit la Romeo și Julieta, unde rolul epidemiei e atît de discret, dar atît de important, și nu la o altă sursă care vorbește masiv și exclusiv despre valuri infecțioase, anume ca să subliniez că va trebui cumva să evaluăm și ce anume a stricat în jur această provocare colectivă fără să atingă, totuși, cu microbii ei. Nici eu, nici dumneavoastră, nici chiar revista Dilema veche nu am ieșit întregi din această îndelungată izolare. O privire lucidă în jur și un moment de reflecție au devenit nu doar posibile, ci obligatorii. COVID-19 a lucrat perfid nu doar în plămînii celor pe care i-a atins, ci și în substanța umană a cetății. Să nu ne facem că nu vedem asta și să nu credem că e mai ușor de reconstruit civilizația noastră în tot ce avea ea semnificativ decît un plămîn făcut ferfeniță de virusul chinezesc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.