Ob-la-di, ob-la-da! Omul potrivit în istoria potrivită

13 iulie 2023
index jpeg 5 webp

Și în locul potrivit, chiar dacă, aparent, total nelalocul lui. Adică un tînăr elegant într-un bar învechit și obscur de cartier, din orașul Liverpool, într-o după-amiază de toamnă, în 1961.

Tînărul Brian Epstein avea o educație aleasă, provenea dintr-o înstărită familie de evrei și se ocupa de unul dintre magazinele de instrumente muzicale deschise de tatăl său în oraș. La mică distanță de magazin era Caverna (The Cavern), localul cu nume sugestiv de care aminteam mai sus.

Poate că Brian nu ar fi călcat niciodată în acel bar, total în afara lumii lui obișnuite, dacă nu l-ar fi chemat... muzica. Cum așa? Într-o zi, în magazinul său a intrat un băiat întrebînd de trupa The Beatles. Domnul Epstein habar nu avea, nu auzise niciunde acest nume și nu putem spune că era în necunoștință de... muzică. La scurt timp, a primit aceeași întrebare de la alt client. După ce a căutat amănunțit, proprietarul magazinului a dat de formația în cauză. Erau patru băieți careacompaniau vocal o înregistrare a unei piese produse în Germania. În mintea lui Epstein s-a aprins un beculeț (sau o cheia Sol, ceva), așa că, după ce a aflat că trupa cînta în barul de după colțul străzii unde se afla magazinul său, a decis să facă o vizită acolo. L-a luat și pe asistentul său.

Ambii au avut aceeași primă impresie despre trupa de cîntăreți: „Îngrozitori, dar absolut incredibili”. De unde acest contrast? Deși Beatles-ii l-au cucerit instantaneu pe Brian Epstein prin muzică și ritm, prin atitudine și charismă, modul în care se prezentau lăsa de dorit. Erau îmbrăcați în haine de piele neagră, cu părul neîngrijit, cîntau doar cover-uri, iar în timp ce cîntau mîncau sau sorbeau cu maximă degajare cîte o gură din vreun pahar. Ob-la-di, ob-la-da!

Nu a mai fost nevoie de nimic în plus pentru ca lui Brian Epstein să i se aprindă din nou un beculeț în minte (ori tot cheia Sol, ceva): și-a propus să devină coordonatorul trupei The Beatles. I-a convins pe cei patru membri ai formației, iar în ianuarie 1962 au parafat contractul de colaborare.

Noul coordonator al trupei s-a ocupat ca muzica bună a artiștilor săi să fie acompaniată și de o prezentare pe măsură, așa că de la hainele ponosite și obiceiurile și aspectul de „cavernă”, Beatles-ii au trecut la costume făcute pe comandă și la sincron pe scenă. Talentul și charisma, firește, au rămas la locul lor.

La început, Brian Epstein a încasat refuz după refuz de la casele de producție la care a apelat pentru a-și promova artiștii, dar nu a renunțat. După o jumătate de an, The Beatles semnau primul contract de înregistrare.

Restul chiar este istorie. Care continuă: Ob-la-di, ob-la-da / Life goes on, brah / La, la, how the life goes on!

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.