O toamnă curată. Cu apă și săpun

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
O toamnă curată  Cu apă și săpun jpeg

Papirusul Ebers, unul dintre cele mai vechi documente medicale din lume, provenit din Egiptul Antic (descoperit de Georg Ebers, egiptolog și scriitor german, în a doua parte a secolului al XIX-lea), aduce și cîteva menținui despre banalul (și atît de pomenitul) săpun din zilele noastre. Mai corect, despre originile lui, căci, așa cum vă imaginați, ceea ce foloseau egiptenii era diferit față de ce avem noi acum prin băi. În documentul menționat, săpunul este un produs rezultat dintr-o combinație de uleiuri animale și vegetale cu săruri alcaline, pe care egiptenii îl foloseau și în scopuri medicale, pentru a trata diferite afecțiuni ale pielii, dar și pentru a se spăla.

Mai departe.

De la romani, cunoscuți pentru igiena exemplară ca și egiptenii, de altfel, pleacă și o legendă legată de denumirea produsului. Se pare că „săpun” vine de la numele Muntelui Sapo, unde atunci cînd ploua se forma o mixtură din grăsimile provenite de la sacrificarea animalelor și cenușă, care ar fi avut darul de a ajuta la curățire. Așa o fi. Ideea este că romanii foloseau acest amestec de grăsimi animale cu cenușă pe post de săpun. Cine își permitea adăuga și puțină apă de flori, pentru aromă.

În Europa s-au dezvoltat tehnici de manufacturare a săpunului de prin secolul al VII-lea, dar îndreptîndu-ne spre epoca medievală, putem uita ușor, dar sigur de curățenie și igienă. Cu excepții de prin alte părți, ce-i drept. În Japonia, chiar și în acea perioadă, baia zilnică a rămas un obicei important.

Spălatul și săpunul au revenit la modă în Europa prin secolul al XVII-lea, însă nu pentru oricine, ci cu precădere pentru clasele superioare. Două secole mai tîrziu găsim săpunul taxat aferent pe lista bunurilor de lux. După eliminarea acestei taxe, firește a devenit un produs accesibil pentru majoritate și, pe cale de consecință, și nivelul de igienă al populației s-a ridicat considerabil.

Un rol important în producția de masă a săpunului l-a jucat chimistul francez Nicolas Leblanc, care, în 1791, a inventat o procedură de fabricare a sodei din banala sare. Combinată cu grăsime, rezultă săpun.

Cele două războaie mondiale au cam adus săpunul unde este astăzi. Întrucît resursele de grăsimi animale și vegetale lipseau, chimiștii au elaborat formule artificiale care să le înlocuiască. A rezultat ceea ce generic am numi detergenți.

Pentru o toamnă curată. Și nu numai.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.