O sută de ani și o clauză de vinovăție

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
O sută de ani și o clauză de vinovăție jpeg

Acordul de la Versailles s-a născut mort, fiindcă valorile pe care le proslăvea s-au ciocnit cu stimulentele necesare menținerii lui în vigoare: majoritatea statelor obligate să-l respecte și să-l apere l-au considerat nedrept într-un fel sau altul – aceasta este una dintre concluziile diplomatului Henry Kissinger despre Tratatul de la Versailles semnat exact în urmă cu un secol, la 28 iunie 1919. Nu întîmplător, locul semnării a fost Sala Oglinzilor din Palatul Versailles, unde germanii își proclamaseră victoria împotriva Franței în 1871.

De data aceasta, în urma Primului Război Mondial, Germania era cea învinsă. Nu era doar învinsă, ci considerată (singura) vinovată pentru război. Celebrul articol 231 al Tratatului, așa-numita clauză a vinovăției de război, concentra această opinie, așa cum a fost ea formulată în urma lungilor și controversatelor dezbateri dintre Aliați din cadrul Conferinței de Pace.

Deși economistul britanic John Maynard Keynes a fost considerat, de-a lungul timpului, ca fiind în tabăra celor care erau împotriva unei astfel de clauze (a scris, de altfel, și celebra lucrare Consecințele economice ale păcii, în decembrie 1919), se pare că acesta a contribuit totuși la conceperea articolului 231.

Premierul britanic David Lloyd George menționează faptul că J.M. Keynes a fost printre autorii clauzei privind despăgubirile din partea Germaniei din Tratat. Mai mult decît atît, se pare că ideea de a nu se preciza exact valoarea compensațiilor în document îi aparține tot lui Keynes (Edward Fuller, MBA, Leavey School of Business, explică detaliat într-un eseu).

Nu are atît de mare importanță cine a fost vinovat pentru articolul 231 (oricum nu a existat un singur responsabil, textul a fost acceptat de toți cei implicați în cele din urmă), cît contează impactul pe care acesta l-a avut ulterior. A reprezentat, practic, în cele din urmă, cea mai periculoasă slăbiciune a acordului de la Versailles, una de ordin psihologic. Fiind considerată singura vinovată pentru război (absurd, pentru că, evident, responsabilitatea a fost multiplă), Germania a suferit un imens șoc la nivel social, materializat apoi la nivel politic și care s-a întors complet împotriva oricărei idei de ordine și pace, invocate în momentul Versailles 1919.

Se potrivește aici remarca altui britanic, diplomatul Sir Harold Nicolson: Am venit la Paris încrezători că noua ordine era pe punctul de-a fi întemeiată; am plecat convinși că acea nouă ordine nu a făcut decît să o tulbure pe cea veche.

Istoria i-a dat dreptate. Atît lui, cît și mareșalului Ferdinand Foch, care a afirmat la cald că Tratatul de la Ver-sailles a fost doar un armistițiu de douăzeci de ani.

Există oare un singur vinovat în (vreo) istorie?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mario iorgulescu jpg
De ce a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani de închisoare. Judecători: „Omorul e o acțiune, accidentul, un eveniment imprevizibil”
Faptul că Mario Iorgulescu a condus cu 143 km/oră în localitate, sub influența alcoolului și a cocainei, producând un accident mortal nu este omor, a decis Inalta Curte de Justiție.
politist amenda
Greșeala de calcul a unui polițist din Ploiești. O simplă adunare l-a pus în dificultate: 1000 + 1500 de lei
O simplă adunare i-a dat bătăi de cap unui agent de poliție din Ploiești. Totul s-a întâmplat la sfârșitul lunii august când oamenii legii au intervenit într-un cartier ploieștean pentru a calma spiritele.
Consiliul Europei blog unteanu
Amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova provoacă îngrijorarea Consiliului Europei
Consiliul Europei s-a declarat joi îngrijorat de un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 20 octombrie din Republica Moldova şi referendumul din aceeaşi zi referitor la aderarea ţării la Uniunea Europeană.
Regina Margrethe escortată spre Palatul Christianborg unde va abdica Foto EPA EFE
Regina Margrethe a II-a, internată în spital. Incidentul prin care a trecut fosta suverană a Danemarcei
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei, în vârstă de 84 de ani, este spitalizată, a declarat o purtătoare de cuvânt a palatului regal pentru agenţia de presă Ritzau.
Haferland 2024 jpg
Haferland, cel mai mare festival al saşilor din Transilvania, la a XII-a ediţie
Festivalul Haferland, ediţia a XII-a, s-a desfăşurat în perioada 8-11 august, în zece localităţi, Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, estimându-se o participare de 10.000 de oameni din ţară
dovleac istock jpg
Ți-au rămas coji de dovleac? Nu le mai arunca! Nu ai habar cât de utile pot fi în casă
Dovleacul deja a devenit sinonim cu toamna, iar indiferent de modul în care îl vom pregăti, la final tot ne vor rămâne o mulțime de coji, de care vom dori să scăpăm. Cei mai mulți dintre noi, desigur, vor merge cu ele la coșul de gunoi, însă acest lucru este o greșeală pe care o vom regreta!
Sayyed Hassan Nasrallah FOTO AFP
Hezbollah ameninţă Israelul cu o „pedeapsă teribilă" pentru lovitura dată prin exploziile aparatelor de comunicații
Hassan Nasrallah, liderul grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, a susţinut joi un discurs în care a descris drept „o declaraţie de război” din partea Israelului explozia a mii de pagere şi aparate walkie-talkie folosite de această grupare, un sabotaj ce a provocat în Liban zeci de morţi .
image png
O suedeză este inculpată pentru genocid şi crime împotriva umanităţii în Siria
Procurorii suedezi au acuzat joi o femeie de crime împotriva umanităţii în legătură cu fapte comise în Siria împotriva femeilor şi copiilor minorităţii religioase yazidite în 2014-2016.
Gabriela cristea reteta biscuiti jpg
„Fiasco total. O să râdeți cu lacrimi” Gabriela Cristea, dezastru în bucătărie. Ce a pățit vedeta în timp ce încerca să prepare desertul turcesc kunefe
Gospodină desăvârșită, Gabriela Cristea îi impresionează întotdeauna pe internauți cu fel și fel de rețete, indiferent că sunt preparate ușor de realizat sau nu. Ei bine, recent, prezentatoarea TV a decis că vrea să încerce să pregătească desertul turcesc kunefe și chiar s-a documentat pe site-uri t