O sută de ani de Jocuri de iarnă

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
MihaelaSimina jpg

Start.

Exact acum un secol, pe 25 ianuarie 1924, începea prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Competiția încă nu se numea așa, ci Jocurile de iarnă de la Chamonix sau Săptămîna Internațională de sporturi de iarnă de la Chamonix. Peste doi ani, în 1926, a primit oficial titulatura Jocurile Olimpice de iarnă.

Au participat șaisprezece țări, au existat șase sporturi în program, iar spectatori au fost vreo zece mii de persoane. Dincolo de cifre și date, rămîn unele secvențe. De exemplu, finala de hochei dintre Canada și Statele Unite ale Americii, unde Canada a cîștigat detașat și unde urmările au fost și dintre cele mai dureroase, la propriu. Jucătorii s-au ales cu răni destul de serioase avînd în vedere faptul că echipamentul de protecție era inexistent; nici o cască, nici o mască de protecție, nici vorbă de mănuși speciale. Doar niște domni cu berete elegante pe pista de hochei. Ce tablou!

Suprafața de gheață amenajată la Chamonix în 1924 a fost cea mai mare din lume la acel moment și a fost construită în timp record. Și nu fără peripeții. Cu cîteva săptămîni înainte de startul competiției a nins în 24 de ore cît să se depună un strat de zăpadă de aproape doi metri. A durat zile bune pînă cînd stadionul și pista au fost curățate de zăpadă, cu ajutorul armatei și al localnicilor. Din nou, ce tablou!

Tot de tablou ar fi fost și doamnele care au participat la competiția de patinaj artistic, singura probă la care femeile aveau permisiunea de a participa, de altfel. Acestea purtau fuste plisate pînă la gambă, pulovere strînse în talie cu o curea de piele și poate un accesoriu tip pălărie pe cap. Plus patinele, firește. Reprezentanta Franței, totuși, s-a diferențiat la capitolul echipament, ea a purtat pantaloni, nu fustă.

Probabil din ciclul „Bob pe bob se scoate“, domnii care urmau să intre în concurs la proba de bob erau duși la punctul de start cu sania trasă de cai. Pe de altă parte, sportivii din proba de curling s-au remarcat încă de la parada de inaugurare a Jocurilor de iarnă de la Chamonix din 1924, întrucît aceștia au defilat cu măturile pe umăr. Obiectele de uz casnic le foloseau concurenților la curățarea pistei de gheață. Așa arăta tabloul atunci. Și-i cel puțin interesant de (re)văzut.

De dragul jocului (de iarnă). Și al istoriei. Care continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.