O iluzie a lui Benjamin Constant

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

„Războiul e anterior comerțului; de fapt, războiul și comerțul nu sînt decît două mijloace diferite pentru atingerea aceluiași scop, și anume acela de a poseda ceva dorit. Comerțul nu e decît un omagiu adus forței posesorului de către cel ce aspira la posesiune. El e o tentativă de a obține de bunăvoie ceea ce nu mai speră să fie cucerit prin violență. Cineva care ar fi întotdeauna mai puternic decît toți ceilalți nu s-ar gîndi niciodată la comerț. Experiența probîndu-i că războiul, adică utilizarea forței sale împotriva forței altuia, îl expune unei rezistențe și unor eșecuri, îl împinge să recurgă la comerț, adică la un mijloc mai blînd și mai sigur de a angaja interesul altcuiva să consimtă la ceea ce convine interesului său. Războiul e impuls, comerțul e calcul. Dar tocmai de aceea, trebuie să vină o epocă în care comerțul să înlocuiască războiul. Epoca acesta a venit.” (Benjamin Constant, Libertatea anticilor și libertatea modernilor, Baroque Books and Arts, 2019, p. 30, în excelenta traducere a lui Cristian Preda)

După 200 de ani de la formularea acestei idei, nu mai există optimismul care a generat-o. Epoca în care comerțul ar fi trebuit să înlocuiască războiul nu sosise încă la începutul secolului al XIX-lea, nu a sosit pînă astăzi și nu știe nimeni dacă va sosi în viitor. Acest text al lui Benjamin Constant nu a fost expresia unei realități, ci a unei iluzii. Este adevărat că pînă la stingerea din viață a filosofului francez, în 1830, Europa nu a mai fost tulburată de un război de mare amploare, dar ulterior a cunoscut multe alte războaie, între care două au căpătat proporții mondiale, în secolul XX. După implozia sistemului comunist, mulți s-au întors la optimismul lui Benjamin Constant, dar în scurt timp s-a dovedit că războiul este încă un mijloc actual de a poseda ceva dorit, indiferent dacă este vorba de bunuri materiale sau de bunuri nemateriale. Mai grav, încălcînd principiul inviolabilității granițelor, statornicit în dreptul internațional de mai multe decenii, au reapărut războaiele avînd ca scop anexarea unor teritorii. Chiar dacă ar fi adevărat că „războiul e impuls, comerțul e calcul”, firea umană, mai ales cea a liderilor politici, e guvernată mai mult de impulsuri decît de calcule. De cele mai multe ori, motivația actelor de violență, mai ales a celor de amploarea unui război, include într-o țesătură inextricabilă impulsuri și calcule, fantasme și interese.  Beneficiile comerțului și ale cooperării pașnice nu au determinat, prin ele însele, abandonarea dorinței de cucerire și de dominație. Comerțul interior sau exterior presupune și competiție, și reguli oneste pentru desfășurarea acesteia. Este nevoie de inteligență, de creativitate, de acumulări tehnologice și de înțelegerea principiului reciprocității pentru a avea succes pe piețele interne și pe piețele internaționale. Resursele, eforturile și supunerea față de regulile competiției loiale sînt doar cîteva dintre condițiile succesului. Iluzia lui Benjamin Constant și iluzia multora dintre gînditorii și liderii politici din ultimii 30 de ani privind potențialul comerțului de a crea o lume pașnică și prosperă ignoră nu numai firea umană, care se manifestă și în lăcomia multor comercianți, ci și diferențele de organizare politică, de mentalitate și de tradiții religioase dintre statele angajate în comerțul internațional.

Nu puțini au fost cei care au crezut că Federația Rusă a devenit un partener comercial care s-a adaptat regulilor pieței libere. Între multe alte semne care vădeau naivitatea acestei păreri a fost și adoptarea de către Federație, în anul 2020, a unei legi (nr. 171 – FZ din 8 iunie 2020) care permite judecătorilor ruși să ignore hotărîri pronunțate de instanțe internaționale, inclusiv de tribunale arbitrale, indiferent dacă acestea s-au întemeiat pe norme juridice naționale, internaționale sau arbitrale. Exemple de acest gen pot fi date și în legătură cu alte state cu regimuri politice autoritare.

Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice. O privire atentă asupra evenimentelor din ultimele trei decenii, pe toate continentele, ar fi dus la o constatare simplă: tehnologia este globală, dar organizarea politică și structura de mentalități sînt încă naționale sau, cel mult, regionale. Aportul de libertate care însoțește progresul tehnologic este iluzoriu în absența instituțiilor care controlează și limitează puterea, garantînd drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei. Desigur, comerțul între parteneri din state cu regimuri politice diferite este benefic, dar numai în măsura în care nu se creează o dependență economică față de partenerii supuși unor regimuri autoritare. Libertatea comercială a acestora poate fi oricînd înlăturată, cu consecința utilizării formelor de dependență economică pentru a schimba raporturile geopolitice. Modul în care Rusia utilizează dependența Occidentului de importurile de gaz, iar China exploatează delocalizarea unor importante sectoare industriale din SUA sau din Uniunea Europeană demonstrează că este necesară o strategie coerentă pe termen mediu și pe termen lung pentru a înlătura aceste dependențe și pentru a împiedica producerea altora în viitor. O asemenea strategie nu trebuie să fie echivalentă cu demonizarea Rusiei și a Chinei, nici cu renunțarea la schimburile economice cu aceste țări. Încrederea moderată în partenerii economici și precauția sănătoasă față de aceștia, păstrarea avantajelor competiționale și crearea altora noi în domeniul tehnologic, însoțite de protecția adecvată a proprietății industriale, descurajarea propagandei împotriva democrației constituționale, desfășurate la adăpostul libertății de exprimare, identificarea și blocarea canalelor financiare de corupere a unor lideri politici sînt atitudini și măsuri necesare în lumea liberă pentru a evita capcanele întinse de regimurile autoritare sau de așa-zisă democrație iliberală.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.