O cronică de Crăciun

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Din amintirile unui cobai jpeg

Se apropie sărbătorile şi sînt în pană de subiect. Îmi vine în minte sărmanul Caracudi, ziaristul lui Caragiale, care, avînd soţia pe punctul de a naşte, ajunge să dea în redacţie, în ultimul minut, promisa cronică de Crăciun, care începe cu „Cristos a-nviat!“. Cum se numea schiţa? Iau cartea, o răsfoiesc şi răsuflu uşurat: gata, am subiectul dorit!

„Acum cîţiva ani, unul dintre cei mai de seamă studenţi ai Universităţii noastre era şi tînărul Coriolan Drăgănescu. Avea inteligenţă vie, caracter de bronz, temperament de erou: pe lîngă aceasta, natura-l înzestrase cu un talent de orator de o putere irezistibilă.“

Citesc mai departe.

„Se-nţelege că posedînd astfel de calităţi, Coriolan trebuia să ajungă în fruntea camarazilor lui. El conducea toate mişcările studenţimii. De cîte ori generoasa tinerime universitară, nemaiputînd sta indiferentă faţă cu împrejurările politice, se hotăra să-şi spună cuvîntul ei, Coriolan Drăgănescu îi strîngea rîndurile, o organiza, o înflăcăra şi o ducea – la statua lui Mihai Viteazul.“

Aici decorul pare să se schimbe. Nu mai sîntem la 1900, ci, pare-se, ceva mai de curînd. Moda manifestaţiilor la „statua eroului de la Călugăreni“ s-a fanat. S-a îmbunătăţit şi tehnologia. Acum se strigă la portavoce, pe culoarele facultăţilor, de preferinţă chiar la uşa rectorului.

În sfîrşit, merg mai departe. Însă mai departe, din nefericire, vocea povestitorului se stinge. Pentru că simte şi el, ca noi toţi, că, în faţa marilor subiecte, mai poate să răsune doar glasul vajnicului străjer al adevărului: gazeta.

Spicuiesc, aşadar, împreună cu naratorul. „«Deşi studenţii înaintau în cea mai perfectă ordine, la colţul bulevardului au fost opriţi de un cordon de sergenţi, de agenţi secreţi şi bătăuşi.»“

Sau:

„«Tînărul Coriolan Drăgănescu, bravul student, care se afla în fruntea tinerimii universitare aseară pe bulevard, a fost arestat de către bandiţii poliţiei. El se află ţinut la secret, fără să poată comunica nici cu părinţii. Se crede că a fost lovit grav şi torturat în arest.»“

Oribile vremuri! Noroc că s-au sfîrşit. Vorba poetului: „A lumei temelie se mişcă, se clăteşte,/ Vechile-i instituţii se şterg, s-au ruginit.“ Zbirii de odinioară au dispărut, înlocuiţi de bodyguarzi şi poliţie de campus, cu care orice student are dreptul să se ia la îmbrînceală dacă, de pildă, are chef să intre în biroul rectorului. Nu contează nici măcar dacă rectorul nu e în birou. Azi nimeni nu mai poate călca în picioare drepturile studenţimii.

Dar să nu ne amăgim. Să vedem, din nou, ce zic gazetele – cu atît mai mult cu cît ele şi-au găsit acum un aliat şi mai redutabil: Internetul.

„În acest moment, majoritatea căminelor şi facultăţilor din Universitatea din Bucureşti au devenit focare de infecţie, bombe cu ceas pentru cei care locuiesc, învaţă sau lucrează aici.“

Sau:

„Studenţii Universităţii din Bucureşti îşi riscă sănătatea şi chiar viaţa pentru a veni la facultate.“  

Sau:

„Sîntem umiliţi, batjocoriţi şi persecutaţi în momentul în care ne cerem drepturile, în momentul în care contestăm bătaia de joc cu care suntem trataţi. (…) Ne-am săturat de promisiuni, de cenzură şi de lipsa de transparenţă. Studenţii şi tinerii au murit la Revoluţie strigînd: «Vom muri şi vom fi liberi!», cu speranţa ca măcar urmaşii lor să fie liberi. Acum, la peste 25 de ani de la Revoluţie, suntem oare liberi? Sau aşteaptă să murim şi să fim astfel liberi…? (…) Se încearcă la Universitatea din Bucureşti distrugerea firavei mişcări studenţeşti existente, mişcare care nu vrea altceva decît condiţii normale de studiu, într-o ţară normală şi civilizată. Există oare astfel de condiţii în vreo ţară din Uniunea Europeană? Sau ar trebui să ne comparăm cu ţările din Africa… însă avem studenţi din Africa la UB care ne spun că acolo au condiţii mai bune de studiu.“

Îţi vine, într-adevăr, să te-ntrebi: ce fac celelalte vreo 20 de organizaţii studenţeşti într-o astfel de situaţie? Ce fac reprezentanţii studenţilor din cele 19 facultăţi? Şi cei din Senat? Nu-i de mirare că „plimbarea“ paşnică a protestatarilor pe holurile Facultăţii de Drept – e drept, cu avertismentul că următoarele nu vor mai fi atît de paşnice, doar cu strigăte şi îmbrînceli – a trebuit să-şi ralieze şi studenţi de prin alte universităţi, sau pur şi simplu tineri, indiferent de apartenenţă. Pentru că maturii, se ştie, nu mai sînt tineri.

Şi iată ce aflăm iarăşi din presă despre manifestaţia mai mult sau mai puţin studenţească. „Sute de studenţi vor protesta marţi la Rectoratul Universităţii Bucureşti.“ „Conducerea Universităţii Bucureşti tratează pe studenţi ca pe servitori.“ „Declaraţie REVOLTĂTOARE a prorectorului UB.“

Mai aflăm, tot de la gazetă: „În faţa Rectoratului, aproximativ 25 de studenţi cereau să vorbească cu decanul (rectorul? – n.n.) şi se certau cu poliţia campusului, care păzea uşa. Majoritatea erau confuzi şi păreau că nu prea ştiu de ce se află acolo. Printre urlete, am vorbit cu fiecare în parte şi am aflat că doar trei dintre studenţii prezenţi locuiau într-un cămin al Universităţii, restul fiind gură-cască solidari cu motivul protestului.“

Nedumerit, merg mai departe. Aflu că autorul textului, curios din fire, a dat o raită prin cămine, să vorbească cu cei de acolo. Unii zic că „în alte cămine sînt condiţii mai bune“. Alţii că „la mine nu e nasol deloc“. Sau, dimpotrivă, că „la Leu e foarte murdar“. Sau că „Super OK“. Sau, despre camere: „Dacă ţii tu curat, nu sînt murdare.“ Sau, despre proteste: „Păi, n-a ieşit Ponta, normal că sînt proteste.“

Am fost şi eu căminist – nu în România şi nici în Africa. Nu-i o fericire să stai în cămin. Dar parcă între ce zic locatarii şi ce zic protestatarii e o diferenţă cam ciudată.

Ce să înţeleg atunci? Las baltă Tempora... şi strălucita carieră a lui Coriolan Drăgănescu şi mă duc la Temă şi variaţiuni. Dar de aici nu-mi vine nici o soluţie. Ah, mi-am amintit! Hai la Cum stăm... Sau măcar la Atmosferă încărcată. Sau la Sfaturi: „Luaţi o jumătate de afirmare a unui ziar opozant şi amestecaţi-o bine cu o jumătate de dezminţire a unui guvernamental – iată o reţetă adeseori bună pentru a afla adevărul.“

„O, ţară tristă, plină de humor!“ Şi că tot veni vorba de Bacovia, îmi răsare în minte un alt vers: „Pe-aceleaşi vremuri mă găsesc.“

Şi acum, că mi-am făcut şi datoria pedagogică, cu cîteva recomandări de lectură pentru vacanţă, răsuflu uşurat că mi-am încheiat cronica de Crăciun şi urez cititorilor mei sărbători cu bucurie – dacă nu cumva acestea vor fi trecut cînd va ieşi textul de sub tipar. 

Lucrări citate:

Alexandrescu, Gr., Opere, ediţie de I. Fischer, Bucureşti, ESPLA, 1957

Bacovia, G., Opere, ediţie de Mihail Petroveanu şi Cornelia Botez, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1994

Caragiale, I. L., Opere, vol. I, ediţie de Stancu Ilin, Nicolae Bârna, Constantin Hârlav, Bucureşti, Editura Univers enciclopedic, 2000

Ioanid, Geo, http://www.curentul.info/social/8427-video-conducerea-universitatii-bucuresti-ii-trateaza-pe-studenti-ca-pe-niste-servitori (consultat pe 24.12.2014)

Istrate, Silviu, „Am fost la protestul studenţilor din cămine, ca să aflu în ce condiţii trăiesc“, www.vice.com (idem)

Stanca, Andrei, „Declaraţie REVOLTĂTOARE...“, http://www.evz.ro/declaratie-revoltatoare-a-prorectorului-ub-nu-am-chef-as-vrea-sa-i-vad-pe-cei-25000-de-studenti-video.html (ibidem)

http://www.b365.ro/societatea-europeana-pentru-justitie-condamna-public-practicile-nedemocratice-de-la-univ-bucuresti_221292.html (ibidem)

www.ssub.ro (ibidem)

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.