O carte îndelung așteptată: „Logică juridică” de Codrin Codrea

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
O mare invenție – contractul social jpeg

Sintagma logică juridică este folosită în mod frecvent în discursul pedagogic din învățămîntul universitar juridic și în limbajul practicienilor dreptului, fără denotații precise, înțelesul ei fiind doar sugerat prin denotațiile contextului. Au fost încercări sporadice de a prezenta elemente de logică juridică, dar prima lucrare amplă, sistematică și coerentă în acest domeniu a fost elaborată, prin eforturi îndelungate, timp de aproape un deceniu, de Codrin Codrea și publicată în acest an la Editura Hamangiu, căreia i se cuvin elogii pentru această curajoasă și impecabilă operă editorială.

Opinia potrivit căreia știința logicii este una singură – regulile gîndirii corecte putînd fi aplicate în oricare ramură epistemică, astfel încît nu este nevoie de nici o logică particulară – nu are consistență. O asemenea opinie are în vedere doar logica formală tradițională, ignorînd celelalte semnificații ale logicii. Dar chiar din perspectiva logicii propozițiilor, există aspecte particulare pentru fiecare ramură epistemică, inclusiv pentru cunoașterea dreptului. Pe urmele lui Anton Dumitriu, autorul mai observă că nici logica formală nu este imuabilă, fiind mereu perfectibilă, ca orice demers cognitiv. Aprecierea lui Kant în sensul că logica nu a mai evoluat de la Aristotel, care a stabilit regulile gîndirii corecte, a fost infirmată ulterior atît prin completarea succesivă a logicii formale, cît și, mai ales, prin îmbogățirea conținutului semantic al logicii. Pe lîngă logica formală tradițională, au fost conturate și dezvoltate domenii noi ale logicii, cum sînt logica acțiunii, logica schimbării, logicile modale și teoriile limbajului. Ca urmare, logica gîndirii a putut fi asociată cu logica obiectului și cu logica subiectului. Recursul la aceste evoluții ale științei logicii îi permite lui Codrin Codrea să fundamenteze și să structureze lucrarea Logică juridică în patru capitole.

Deși poate părea ambițioasă, demonstrarea autonomizării logicii juridice, din primul capitol, este convingătoare, aceasta avînd conținut semantic propriu, problematică specifică și rădăcini istorice adînci, coborînd în dreptul roman. Beneficiind de lectura insolită a dreptului roman, datorată mentorului său, Valerius Ciucă, autorul nu putea să ignore contribuția seducătoare a lui Proculus privind distincția dintre două categorii de propoziții disjunctive, păstrată în Digeste, cea mai amplă dintre părțile componente ale impresionantei opere legislative realizate în timpul împăratului Justinian: Corpus juris civilis. Capitolul intitulat Despre semnificația cuvintelor (De verborum significatione) este relevant, în egală măsură, pentru originea logicii juridice și originea teoriilor limbajului.

Capitolul dedicat logicii gîndirii juridice este o subtilă și cuprinzătoare aplicare a logicii formale în domeniul dreptului. Sînt analizate mai întîi implicațiile în discursul juridic și aplicațiile juridice ale celor patru principii fundamentale: principiul identității, principiul noncontradicției, principiul terțului exclus și principiul rațiunii suficiente; o mențiune specială merită prezentarea succintă și clară a silogismului judiciar și a silogismului legislativ, ca aplicații juridice ale principiului rațiunii suficiente. Mai complicată, dar extrem de utilă pentru toți juriștii, este aplicarea regulilor din logica formală în legătură cu noțiunea juridică, propoziția și judecata (cu referire specială la determinarea logică a probabilității în drept), inferența și raționamentul, propoziția compusă și logica relațiilor, specifice gîndirii juridice.

Sistemul logic al dreptului justifică înțelegerea logicii juridice și ca logică a obiectului. Capitolul în care este prezentat acest sistem logic continuă cu succes demonstrația privind autonomizarea logicii juridice. Plecînd de la școala dreptului pozitiv și de la doctrina pură a dreptului, autorul merge mai departe, fructificînd contribuțiile logicii deontice, ca logică modală, pentru  construcția noțiunii de normă juridică, precum și teoriile logice ale sancțiunii pentru construcția noțiunii logico-juridice de sancțiune. Aceste premise permit înțelegerea modurilor de derivare a normelor juridice și a criteriilor logice care oferă imaginea dreptului ca sistem de norme.

Logica subiectului este prezentată în cel mai amplu capitol, remarcabil prin vastul orizont cultural al autorului, dar și cel mai discutabil, prin privilegierea cheilor explicative ale postmodernismului, oferite de Jean-François Lyotard, Jacques Derrida, Michel Foucault și Umberto Eco. Pretenția acestor autori de deconstruire a modernității și de discreditare a marilor narațiuni de legitimare, în descendența lui Friedrich Nietzsche, pare să fie seducătoare pentru Codrin Codrea. „În ceea ce privește logica subiectului, centrul de greutate a analizei logicii juridice se transferă asupra subiectivității cu raționalitatea fragmentară, prolixă, versatilă, cu tendințele dizolvante sau contradictorii, deopotrivă în privința logicii și a dreptului.” Expresie a seducției exercitate de curentele postmodernismului, această frază este însă contrazisă de dedicația volumului: Cu uimire și admirație, celor care cred. Se află poate aici începutul mai bunei înțelegeri a resurecției gîndirii tomiste despre legea naturală, ca fundament al conștiinței morale și al dreptului pozitiv, în orizontul transcendenței.

Subintitulată Curs universitar, această lucrare este mai mult decît atît, avînd dimensiunile și profunzimea unui tratat de logică juridică, ceea ce o face greu accesibilă pentru studenți. O variantă simplificată ar fi necesară pentru acești destinatari. În forma actuală, pare mai degrabă utilă în institutele de formare pentru profesiile juridice. Constatarea este rezultatul unui mod de a citi care poate să rămînă benefic și proaspăt, tocmai pentru că a fost format după mulți ani de pedagogie juridică.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.