O, brad norvegian!

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
O, brad norvegian! jpeg

Ce-i bun la momentele mai puțin bune din istorie e că nasc uneori tradiții frumoase care prind rădăcini puternice. Ca un brad norvegian.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în aprilie 1940, forțele germane au invadat Norvegia, în ciuda neutralității declarate a acesteia. Printre ținte a fost și mica localitate Nybergsund, unde se refugiaseră regele și principalele autorități ale statului. Regele Haakon al VII-lea a refuzat capitularea în fața inamicului, a părăsit țara și s-a retras împreună cu familia și cu membrii guvernului său la Londra. În exil, ca și la tango, e nevoie de doi, iar suveranul norvegian a avut parte de sprijinul britanicilor care l-au găzduit. De la Londra, regele a condus lupta de rezistență pentru Norvegia. Știrile de pe front îi erau traduse în limba norvegiană, iar autoritățile londoneze aveau grijă ca regele să primească constant informațiile esențiale în mobilizarea de război de la distanță.

După efortul dus din exil timp de cinci ani, în iunie 1945 regele Haakon al VII-lea s-a întors în Norvegia eliberată. Norvegienii, în frunte cu monarhul lor, nu au uitat de partenerul de tango din timpul exilului, fără de care exilul în sine nu ar fi fost posibil, darămite lupta condusă de acolo, de la Londra (desigur, aliatul englez avea tot interesul să danseze dansul). Și astfel s-a născut o frumoasă tradiție: începînd cu 1947, la sfîrșitul fiecărui an, Norvegia trimite Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord un brad ca simbol al recunoștinței și prieteniei pentru sprijinul acordat în timpul conflictului.

Bradul de Crăciun din Piața Trafalgar.

Arborele (un molid, de fapt, dar îi spunem convențional brad, că parcă molid de Crăciun sună un pic ciudat) este ales cu grijă cu ani înainte de momentul livrării în Londra (deși, anul trecut, bradul mai puțin bogat în crengi a creat controverse printre vizitatori) și de regulă are vreo 50 de ani.

Ceremonia tăierii lui dintr-o pădure de lîngă Oslo are loc la sfîrșit de noiembrie și reprezintă un moment emoționant pentru ambele părți, norvegiană și britanică, pe acorduri de colinde și, desigur, cu amintirea tangoului istoric de altădată dintre cele două țări.

Sărbătoarea merge mai departe la Londra, în Piața Trafalgar, cu aprinderea luminilor din brad, care după ce își îndeplinește misiunea de simbol al Crăciunului, dar și al prieteniei solide dintre cele două țări, este reciclat.

Și istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Piața Trafalgar, 1947 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

drum sarmizegetusa jpg
Cele mai ingenioase drumuri construite în România au povești tulburătoare. Dacii și romanii s-au întrecut în inovații
Construite în epoci diferite, cu eforturi supraomenești, câteva drumuri faimoase din România atrag interesul călătorilor, atât prin spectaculozitatea lor, dar și prin poveștile stranii pe care le-au păstrat.
image png
Cum să curățați tălpile albe ale încălțărilor sport? Acest detergent făcut în casă, cu doar 2 ingrediente, îi va face să arate ca noi!
Dacă ai impresia că adidașii tăi sunt pe cale să "moară", mai oferă-le o șansă. Cu o pastă simplă, făcută din două ingrediente pe care le găsești în bucătărie, tălpile albe ale încălțărilor sport vor fi din nou ca noi.
vacanta mare munte insula jpg
Unde merg românii în vacanța de Paște. Topul celor mai căutate destinații
Românii și-au rezervat vacanța de Paște încă de anul trecut, cererea fiind cu aproximativ 15% mai mare atât pentru sejururi din țară, cât și din străinătate.
Battle of Mohi 1241 png
Ziua în care Europa s-a prăbușit în fața războinicilor stepei. Cum a influențat evoluția României cel mai mare dezastru din istoria Ungariei
Pe 11 aprilie 1241, Europa devenise vulnerabilă în fața uneia dintre cele mai cumplite amenințări din istoria continentului. Hordele din stepele Asiei au distrus regatul Ungariei, poarta către Occident, modelând destinul a mai multe popoare din zona central europeanǎ și de est.
blugi freepik jpg
La ce temperatură trebuie să spălăm blugii? Majoritatea se distrug încă de la prima spălare
Spălatul blugilor este o artă subtilă. Dacă îi arunci în mașina de spălat fără să te gândești la cum să-i îngrijești, riscurile sunt mari: blugii tăi preferați ar putea să devină doar o amintire.
BeFunky collage (71) jpg
Dan Negru, adevărul despre relația cu Andreea Marin. S-a iubit sau nu cu „Zâna Surprizelor?”: „Ne-a plăcut...”
Dan Negru, unul dintre cei mai îndrăgiți oameni de televiziune a lămurit zvonurile, potrivit cărora ar fi avut o relație cu Andreea Marin. „Regele Revelioanelor” a explicat în ce a constat, de fapt, iubirea dintre el și „Zâna Surprizelor”.
Pescuit cu magnet  Sursa Grup facebook magnet fishing jpg
Pescuitul cu magneți, moda vânătorilor de comori din România. Obiecte bizare scoase de pe fundul apelor
Pescuitul cu magneți devine un hobby tot mai popular în România, oferind o alternativă simplă și accesibilă la detectoarele de metale, care necesită autorizații și iar folosirea lor de către „vânătorii de comori” este adesea privită cu suspiciune.
Lacul Gura Apelor din Retezat   Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) jpg
Cenușăreasa Ardealului își recapătă strălucirea prin turism. Unde sunt construite cele mai spectaculoase șosele
Mai multe șosele turistice construite și modernizate în Hunedoara ar putea transforma județul din „Cenușăreasa Ardealului” într-unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Noile rute duc în inima Daciei și a Retezatului și la Castelul Corvinilor.
Franklin Delano Roosevelt FOTO Getty Images
12 aprilie: Se stinge din viață Franklin Roosevelt, singurul președinte al SUA cu patru mandate
În ziua de 12 aprilie, se stinge din viață cunoscutul președinte american Franklin Roosevelt, iar Ștefan cel Mare poartă prima bătălie, la Doljești.