O, brad norvegian!

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
O, brad norvegian! jpeg

Ce-i bun la momentele mai puțin bune din istorie e că nasc uneori tradiții frumoase care prind rădăcini puternice. Ca un brad norvegian.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în aprilie 1940, forțele germane au invadat Norvegia, în ciuda neutralității declarate a acesteia. Printre ținte a fost și mica localitate Nybergsund, unde se refugiaseră regele și principalele autorități ale statului. Regele Haakon al VII-lea a refuzat capitularea în fața inamicului, a părăsit țara și s-a retras împreună cu familia și cu membrii guvernului său la Londra. În exil, ca și la tango, e nevoie de doi, iar suveranul norvegian a avut parte de sprijinul britanicilor care l-au găzduit. De la Londra, regele a condus lupta de rezistență pentru Norvegia. Știrile de pe front îi erau traduse în limba norvegiană, iar autoritățile londoneze aveau grijă ca regele să primească constant informațiile esențiale în mobilizarea de război de la distanță.

După efortul dus din exil timp de cinci ani, în iunie 1945 regele Haakon al VII-lea s-a întors în Norvegia eliberată. Norvegienii, în frunte cu monarhul lor, nu au uitat de partenerul de tango din timpul exilului, fără de care exilul în sine nu ar fi fost posibil, darămite lupta condusă de acolo, de la Londra (desigur, aliatul englez avea tot interesul să danseze dansul). Și astfel s-a născut o frumoasă tradiție: începînd cu 1947, la sfîrșitul fiecărui an, Norvegia trimite Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord un brad ca simbol al recunoștinței și prieteniei pentru sprijinul acordat în timpul conflictului.

Bradul de Crăciun din Piața Trafalgar.

Arborele (un molid, de fapt, dar îi spunem convențional brad, că parcă molid de Crăciun sună un pic ciudat) este ales cu grijă cu ani înainte de momentul livrării în Londra (deși, anul trecut, bradul mai puțin bogat în crengi a creat controverse printre vizitatori) și de regulă are vreo 50 de ani.

Ceremonia tăierii lui dintr-o pădure de lîngă Oslo are loc la sfîrșit de noiembrie și reprezintă un moment emoționant pentru ambele părți, norvegiană și britanică, pe acorduri de colinde și, desigur, cu amintirea tangoului istoric de altădată dintre cele două țări.

Sărbătoarea merge mai departe la Londra, în Piața Trafalgar, cu aprinderea luminilor din brad, care după ce își îndeplinește misiunea de simbol al Crăciunului, dar și al prieteniei solide dintre cele două țări, este reciclat.

Și istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Piața Trafalgar, 1947 (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

abslvent facultate liceu FOTO Shutterstock
România, pe ultimul loc în UE la educația tinerilor. Țările cu cei mai mulți absolvenți de învățământ superior
Europenii sunt din ce în ce mai educați, femeile depășind performanțele bărbaților în aproape fiecare țară din Uniunea Europeană (UE), potrivit celor mai recente cifre Eurostat.
Sedință de guvern Kelemen Hunor 12 iunie 2023 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor: „Guvernul minoritar nu este o soluție astăzi”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, după consultările cu preşedintele Nicuşor Dan de la Palatul Cotroceni, că măsurile pentru scăderea deficitului bugetar nu pot merge într-o singură direcție. Potrivit acestuia, trebuie găsite soluții echilibrate.
apel fals 112   foto ipj dolj jpeg
Două gemene în vârstă de 11 ani i-au pus pe jar polițiștii din Dolj printr-un mesaj scurt: „Ajutor!”
Două copile din județul Dolj au pus în alertă, marți-seara, polițiștii, printr-un apel la 112. Fetele au format numărul, iar tot ceea ce a auzit operatorul de la 112 a fost un strigăt de ajutor. În urma investigațiilor polițiștii au ajuns în cursul aceleiași seri la cele două fete.
Unchiul Vanea TNRS Andrei Văleanu jpg
Acces online la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Sunteți pasionat de artă și v-ați dori să ajungeți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), dar nu reușiți anul acesta? Avem o veste bună: 38 de spectacole vor fi disponibile online în baza unui bilet cu preț unic de 30 de lei sau în baza unui abonament de 400 lei.
Horoscop, foto Shutterstock jpg
Horoscop joi, 29 mai. Taurii trebuie să amâne deciziile importante, Gemenii pierd bani, beneficii și oportunități pentru două zodii
Horoscop joi, 29 mai. Astăzi, astrele ne îndeamnă să privim cu sinceritate în toate direcțiile vieții
Vladimir Putin și Dmitri Peskov FOTO AFP
Condițiile Kremlinului pentru o întâlnire Putin-Trump-Zelenski
După ce Volodimir Zelenski a propus o întâlnire cu Donald Trump şi Vladimir Putin, Kremlinul a transmis miercuri, 28 mai, în ce condiții ar putea avea loc o asemenea întrevedere.
atac cibernetic jpg
Dezinformarea străină, amenințările hibride și atacurile cibernetice, discutate în Republica Moldova de o delegație a Parlamentului European
O delegație parlamentară s-a aflat săptămâna aceasta la Chișinău pentru a afla cum contracarează Moldova dezinformarea străină, amenințările hibride și atacurile cibernetice și pentru a evalua sprijinul UE în aceste domenii.
dominic fritz, usr, captura video jpg
Dominic Fritz: USR și PNL au mai mulți parlamentari decât PSD. Îl propunem pe Ilie Bolojan premier
Preşedintele interimar al USR, Dominic Fritz, a precizat că mare parte din discuția cu președintele Nicușor Dan a privit reducerea deficitului, care este mult prea mare în urma „măsurilor luate de guvernul trecut”. El a argumentat și propunerea lui Ilie Bolojan în funcția de premier.
cos de cumparaturi jpg
Noul produs tradițional 100% românesc de la Lidl care îți salvează mesele
În fiecare gospodărie, ceapa este baza de la care pornesc cele mai multe rețete. Fie că pregătim o ciorbă, o tocăniță sau un sos aromat, ceapa este ingredientul nelipsit care oferă gust și profunzime preparatelor