O, brad norvegian!

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
O, brad norvegian! jpeg

Ce-i bun la momentele mai puțin bune din istorie e că nasc uneori tradiții frumoase care prind rădăcini puternice. Ca un brad norvegian.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în aprilie 1940, forțele germane au invadat Norvegia, în ciuda neutralității declarate a acesteia. Printre ținte a fost și mica localitate Nybergsund, unde se refugiaseră regele și principalele autorități ale statului. Regele Haakon al VII-lea a refuzat capitularea în fața inamicului, a părăsit țara și s-a retras împreună cu familia și cu membrii guvernului său la Londra. În exil, ca și la tango, e nevoie de doi, iar suveranul norvegian a avut parte de sprijinul britanicilor care l-au găzduit. De la Londra, regele a condus lupta de rezistență pentru Norvegia. Știrile de pe front îi erau traduse în limba norvegiană, iar autoritățile londoneze aveau grijă ca regele să primească constant informațiile esențiale în mobilizarea de război de la distanță.

După efortul dus din exil timp de cinci ani, în iunie 1945 regele Haakon al VII-lea s-a întors în Norvegia eliberată. Norvegienii, în frunte cu monarhul lor, nu au uitat de partenerul de tango din timpul exilului, fără de care exilul în sine nu ar fi fost posibil, darămite lupta condusă de acolo, de la Londra (desigur, aliatul englez avea tot interesul să danseze dansul). Și astfel s-a născut o frumoasă tradiție: începînd cu 1947, la sfîrșitul fiecărui an, Norvegia trimite Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord un brad ca simbol al recunoștinței și prieteniei pentru sprijinul acordat în timpul conflictului.

Bradul de Crăciun din Piața Trafalgar.

Arborele (un molid, de fapt, dar îi spunem convențional brad, că parcă molid de Crăciun sună un pic ciudat) este ales cu grijă cu ani înainte de momentul livrării în Londra (deși, anul trecut, bradul mai puțin bogat în crengi a creat controverse printre vizitatori) și de regulă are vreo 50 de ani.

Ceremonia tăierii lui dintr-o pădure de lîngă Oslo are loc la sfîrșit de noiembrie și reprezintă un moment emoționant pentru ambele părți, norvegiană și britanică, pe acorduri de colinde și, desigur, cu amintirea tangoului istoric de altădată dintre cele două țări.

Sărbătoarea merge mai departe la Londra, în Piața Trafalgar, cu aprinderea luminilor din brad, care după ce își îndeplinește misiunea de simbol al Crăciunului, dar și al prieteniei solide dintre cele două țări, este reciclat.

Și istoria continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: Piața Trafalgar, 1947 (wikimedia commons)

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic