Nunți în istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
image

Aranjate sau nu – de cele mai multe ori spre mereu, da –, nunțile regale nu erau chiar atît de simplu de... aranjat. Un exemplu îl întîlnim la curtea Reginei Victoria a Marii Britanii în ceea ce îl privește pe cel de-al doilea fiu al său, principele Alfred, duce de Saxa-Coburg și Gotha, poreclit Affie. Există și o dublă legătură cu România în acest caz, prima fiind aceea că Alfred, devenit și duce de Edinburgh, a fost tatăl viitoarei noastre regine Maria a României.

Principele nu avea vreo dorință prea arzătoare să își găsească mireasă, mama lui, în schimb, era hotărîtă să rezolve această chestiune. Misiunea nu a fost ușoară, iar maniera în care se făcea selecția era pe cît de subiectivă, pe atît de cinic-amuzantă. Tînăra principesă de Altenburg ar fi o partidă foarte bună, ca și principesa de Hanovra, dar poate că nici principesa cea mai mare de Weimar nu se va face așa urîtă, spunea Regina Victoria. Analiza continua cu principesa de Oldenburg, Catherine, care, deși se mîndrea cu dinți foarte buni și o piele frumoasă, nu a reușit să îi fure inima prințului.

În operațiune s-a implicat și sora principelui Alfred, Vicky, care a scos din start de pe listă două posibile candidate: pe principesa Marie de Saxa-Altenburg, despre care auzise că avea un aer bolnav, dinții stricați, era foarte ciolănoasă și avea mîini și picioare mari, și pe principesa Wilhelmine de Württemberg, pe care o găsea foarte ștearsă, nu atît din cauza trăsăturilor, cît mai curînd din cauza aspectului nesănătos și neglijent. Cînd să aibă și Affie un cuvînt de spus, mai exact că îi plăcea Frederika, principesă de Hanovra, a intervenit Regina Victoria, care a scos-o imediat din cărți pe aceasta pe motive politice: Casa de Hanovra fusese deposedată de tronul Angliei de Casa de Coburg, o căsătorie între cele două putînd fi interpretată drept o restaurație.

Părea că cea mai potrivită mireasă pentru ducele de Edinburgh era principesa germană Elisabeta de Wied. Doar părea, căci nu a fost să fie. Chiar dacă trecea testul familiei, Elisabeta de Wied nu l-a cucerit pe tînărul principe, care a refuzat categoric să se însoare cu ea. Și aici apare a doua legătură cu România: Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu viitorul rege al României, Carol I, devenind ulterior mătușa fiicei ducelui de Edinburgh, principesa Maria, apoi regină a României.

În cele din urmă, principele Alfred și-a întîlnit viitoare soție în vara anului 1868: pe marea ducesă Maria Alexandrovna, singura fiica a țarului Alexandru al II-lea. Nici Romanovii, nici Regina Victoria nu erau încîntați de această căsătorie, dar lipsa de alternative și dorința reală a celor doi viitori soți de a-și uni destinele i-au cam obligat în cele din urmă să nu se mai opună. Abia după patru ani, Affie a îndrăznit să îi ceară mîna, oficial, marii ducese.

Regina Victoria nu a participat la nuntă, dar și-a îndemnat fiul să fie un soț bun și credincios.

Sfat de urmat în/de la istorie.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: ducele Alfred de Edinburgh şi prinţesa Maria Alexandrovna / historia.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

afm a aprobat 174 de noi dosare de finantare pentru programul rabla destinate persoanelor juridice s6595 1200x727 jpg
Rabla 2025: Când începe înscrierea firmelor și cât durează
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a stabilit perioada în care firmele se pot înscrie în programul Rabla 2025, precizând că alocarea financiară pentru acest segment este de 670 de milioane de lei.
aeroportul otopeni modernizare 6 jpg
Încep lucrările de modernizare la terminalele Aeroportului Otopeni
Compania Națională Aeroporturi București a transmis, vineri, ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a terminalelor și a corpurilor de clădire existente pe Aeroportul Otopeni.
George Simion FOTO Mediafax
George Simion acuză o fraudă în R Moldova. Reacția Guvernului: „Îi încurajăm pe toți să iasă la vot. Fără frică”
George Simion a anunțat, vineri, că Guvernul din Republica Moldova fraudează votul. „Nu îi lăsăm!”, a scris liderul AUR pe Facebook.
ambulanta smurd
Trei adolescenți, răniți după ce un șofer de 20 de ani a intrat cu mașina pe trotuar, în apropierea unui liceu din Brăila
Trei adolescenți, două fete în vârstă de 17 ani și un băiat de 16 ani, au fost loviți de un autoturism care a pătruns pe trotuar, în apropierea Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu”.
Regele Charles al III lea jpg
Averea impresionantă a Regelui Charles Charles al III-lea al Regatului Unit. Suveranul s-a îmbogățit cu peste 35 milioane de euro într-un an
Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 35,6 milioane de euro şi a ajuns la 759 milioane de euro în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak şi soţia acestuia, Akshata Murthy.
banner oana sirbu jpg
Oana Sîrbu, amintiri de la filmările cu directoarea Cristina Deleanu: „E trist, pierdem tot mai mulți actori din Liceenii”
Oana Sîrbu, amintiri despre Cristina Deleanu, din Liceenii: „Acea privire și candoare...”
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Mesajul transmis de Crin Antonescu înainte de votul crucial de duminică: „Finala horror se apropie”
Fostul candidat al Coaliției, Crin Antonescu, a transmis pe rețelele de socializare un mesaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, care are loc duminică, 18 mai.
Volodimir Zelenski prezintă primele avioane F-16 sosite în Ucraina FOTO EPA-EFE
Forţele aeriene ucrainene au pierdut un avion de luptă F-16. Pilotul a reușit să se catapulteze în siguranţă
Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16 vineri dimineaţă după un incident la bord, însă pilotul a reușit să se catapulteze în siguranţă.
Vremea la munte Foto Salvamont Brașov jpg
Salvamontiştii recomandă amânarea activităţilor turistice în zonele montane înalte. „Nu subestimaţi muntele, mai ales în condiţii severe!”
Salvamontiştii braşoveni recomandă celor care merg la munte, în zilele viitoare, amânarea oricărei activităţi turistice sau sportive în zonele montane înalte.