Nun╚Ťi ├«n istorie

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 947 din 2 ÔÇô 8 iunie 2022
image

Aranjate sau nu ÔÇô de cele mai multe ori spre mereu, da ÔÇô, nun╚Ťile regale nu erau chiar at├«t de simplu de... aranjat. Un exemplu ├«l ├«nt├«lnim la curtea Reginei Victoria a Marii Britanii ├«n ceea ce ├«l prive╚Öte pe cel de-al doilea fiu al s─âu, principele Alfred, duce de Saxa-Coburg ╚Öi Gotha, poreclit Affie. Exist─â ╚Öi o dubl─â leg─âtur─â cu Rom├ónia ├«n acest caz, prima fiind aceea c─â Alfred, devenit ╚Öi duce de Edinburgh, a fost tat─âl viitoarei noastre regine Maria a Rom├óniei.

Principele nu avea vreo dorin╚Ť─â prea arz─âtoare s─â ├«╚Öi g─âseasc─â mireas─â, mama lui, ├«n schimb, era hot─âr├«t─â s─â rezolve aceast─â chestiune. Misiunea nu a fost u╚Öoar─â, iar maniera ├«n care se f─âcea selec╚Ťia era pe c├«t de subiectiv─â, pe at├«t de cinic-amuzant─â. T├«n─âra principes─â de Altenburg ar fi o partid─â foarte bun─â, ca ╚Öi principesa de Hanovra, dar poate c─â nici principesa cea mai mare de Weimar nu se va face a╚Öa ur├«t─â, spunea Regina Victoria. Analiza continua cu principesa de Oldenburg, Catherine, care, de╚Öi se m├«ndrea cu din╚Ťi foarte buni ╚Öi o piele frumoas─â, nu a reu╚Öit s─â ├«i fure inima prin╚Ťului.

├Än opera╚Ťiune s-a implicat ╚Öi sora principelui Alfred, Vicky, care a scos din start de pe list─â dou─â posibile candidate: pe principesa Marie de Saxa-Altenburg, despre care auzise c─â avea un aer bolnav, din╚Ťii strica╚Ťi, era foarte ciol─ânoas─â ╚Öi avea m├«ini ╚Öi picioare mari, ╚Öi pe principesa Wilhelmine de W├╝rttemberg, pe care o g─âsea foarte ╚Ötears─â, nu at├«t din cauza tr─âs─âturilor, c├«t mai cur├«nd din cauza aspectului nes─ân─âtos ╚Öi neglijent. C├«nd s─â aib─â ╚Öi Affie un cuv├«nt de spus, mai exact c─â ├«i pl─âcea Frederika, principes─â de Hanovra, a intervenit Regina Victoria, care a scos-o imediat din c─âr╚Ťi pe aceasta pe motive politice: Casa de Hanovra fusese deposedat─â de tronul Angliei de Casa de Coburg, o c─âs─âtorie ├«ntre cele dou─â put├«nd fi interpretat─â drept o restaura╚Ťie.

P─ârea c─â cea mai potrivit─â mireas─â pentru ducele de Edinburgh era principesa german─â Elisabeta de Wied. Doar p─ârea, c─âci nu a fost s─â fie. Chiar dac─â trecea testul familiei, Elisabeta de Wied nu l-a cucerit pe t├«n─ârul principe, care a refuzat categoric s─â se ├«nsoare cu ea. ╚śi aici apare a doua leg─âtur─â cu Rom├ónia: Elisabeta de Wied s-a c─âs─âtorit cu viitorul rege al Rom├óniei, Carol I, devenind ulterior m─âtu╚Öa fiicei ducelui de Edinburgh, principesa Maria, apoi regin─â a Rom├óniei.

├Än cele din urm─â, principele Alfred ╚Öi-a ├«nt├«lnit viitoare so╚Ťie ├«n vara anului 1868: pe marea duces─â Maria Alexandrovna, singura fiica a ╚Ťarului Alexandru al II-lea. Nici Romanovii, nici Regina Victoria nu erau ├«nc├«nta╚Ťi de aceast─â c─âs─âtorie, dar lipsa de alternative ╚Öi dorin╚Ťa real─â a celor doi viitori so╚Ťi de a-╚Öi uni destinele i-au cam obligat ├«n cele din urm─â s─â nu se mai opun─â. Abia dup─â patru ani, Affie a ├«ndr─âznit s─â ├«i cear─â m├«na, oficial, marii ducese.

Regina Victoria nu a participat la nunt─â, dar ╚Öi-a ├«ndemnat fiul s─â fie un so╚Ť bun ╚Öi credincios.

Sfat de urmat în/de la istorie.

Mihaela Simina este licen╚Ťiat─â ├«n istorie (specializarea Rela╚Ťii Interna╚Ťionale), scriitor, coprezentator ╚Öi coautor (comentariu ╚Öi scenariu) al serialului documentar Rom├ónia construit─â.

Foto: ducele Alfred de Edinburgh ┼či prin┼úesa Maria Alexandrovna / historia.ro

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.