Nu vă fie frică, America nu pică!

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg

…deși, din nou, scriu aceste rînduri cînd viitorul președinte al SUA nu este încă sigur. Nimic surprinzător. După cum spuneam acum două săptămîni, din cauza zecilor de milioane de voturi trimise prin poștă, voturi care trebuie numărate „cu mîna”, satisfacția de a afla cîștigătorul avea să fie amînată. Altele au fost surprizele. Mult anticipatul „val albastru” (democrat) ce urma să măture America de la Coasta de Est la cea de Vest, asigurîndu-i lui Biden o victorie confortabilă, iar democraților întărirea majorității în Camera Reprezentanților și o majoritate în Senat, s-a încăpățînat să nu se materializeze. C-așa e pîrdalnica asta de realitate – încăpățînată. Refuză să asculte de politicieni, de experți, de sondaje și de social media.

E a doua oară în patru ani cînd virtualul s-a dovedit a fi deconectat de real. Acum patru ani, cînd „predicțiile” despre victoria zdrobitoare a lui Hillary Clinton s-au dovedit complet eronate, scuza a fost că excepția confirmă regula. A doua oară la rînd, o asemenea scuză are picioare atît de scurte că nici măcar nu se mai văd. Merge pe roți. Victoria va fi una la mustață, și nu într-un singur stat sau într-un singur district (county), cum a fost în 2000, în Florida, ci în șase state. Numărul minorităților care l-au votat pe Trump nu a scăzut, ci a crescut. Republicanii nu au pierdut, ci au cîștigat locuri în Camera Reprezentanților, iar Senatul va rămîne, probabil, în controlul acelorași. E ca-n bancul de la Radio Erevan: experții au avut dreptate, Ivan Ivanovici a primit de la partid o Volga, doar că nu era o Volga, ci o bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat. Wall Street a reacționat deja în doar cîteva ore. De ce? Pentru că, indiferent de președinte, nici o majoritate zdrobitoare nu va controla Congresul, ceea ce înseamnă că nu vor exista schimbări radicale, peste noapte. Cine are urechi de auzit, să audă (Matei, 13:43), iar cine nu înțelege, să nu înțeleagă (1 Corinteni, 14:38).

Sistemul american a fost creat, intenționat, pentru a da răgaz fierbinților de moment să se mai răcorească. Democrației directe i-a fost preferată democrația reprezentativă, în speranța că, de voie, de nevoie, politicienii vor încerca să mute opinia publică spre centru, pentru a fi realeși. Asta a fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti, cînd majoritatea americanilor pendulau între centru-stînga și centru-dreapta. Acum, jumătate dintre republicani și ceva mai puțin democrați mai degrabă s-ar căsători cu o persoană de o religie diferită decît cu una simpatizantă a celuilalt partid. Acum, mulțimi înfierbîntate strigă pe străzi „Omorîți porcii!”, cu referire la polițiști, iar în cartierele hipster un manechin înfățișîndu-l pe Donald Trump, în mărime naturală, cu capul într-o ghilotină, e aplaudat de vecinii „cool” și devine viral pe social media. De cealaltă parte a baricadei ideologice, grupurile de extremă dreapta își curăță puștile și patrulează străzile. Ș.a.m.d. Acum, oamenii politici nu mai conduc, ci se lasă conduși. Spre extreme. Nivelul educației scade pe măsură ce se întețesc cererile pentru democrație directă. Principiul acțiunii și reacțiunii funcționează în cazul afectelor impecabil. Vorba lui Eugène Ionesco: „Luați un cerc, mîngîiați-l, va deveni vicios”. Dar cine mai are urechi de auzit?

În copilărie, cînd încă nu știam ce-i acela „bullying” și nici atac „ad hominem”, ăștia mai pricăjiți ne apăram de orice fel de injurii c-o replică simplă, dar eficientă: „Cine zice, ăla e!”. Rostită cu convingerea celui ce știe ce spune, replica avea darul de-a descumpăni atacatorii. Aș înscrie aceste cuvinte pe toate oglinzile din lume: „Cine zice, ăla e!”. Poate așa ne vom dezobișnui de reflexul de a pasa responsabilitatea pe umerii altora. Acum, politicienii dau vina pe „experți”, experții dau vina pe sondajele de opinie, sociologii dau vina pe oamenii care mint în sondaje. Și, de bună seamă, pentru a închide cercul, oamenii dau vina pe politicienii care dau vina pe… „Luați un cerc, mîngîiați-l, va deveni vicios.”

Dă-le, Doamne, americanilor mintea de pe urmă! Dar și românilor.

„Să moară și capra vecinului” e o exagerare pedagogică. În realitate, admirăm capra vecinului, ba chiar o dăm de exemplu. Simpatizăm cu ea. Asta, însă, nu ne împiedică să ne bucurăm, în secret, dacă mai șchioapătă la răstimpuri – e și ea, la urma urmelor, doar o capră, ca a noastră. Nu e mai brează. Urmăresc mass-media românești. Aflu cîtă dezamăgire s-a strîns în inimile românilor văzînd că mult-lăudata democrație americană nu-și cunoaște viitorul președinte nici la o săptămînă după alegeri. Că, acum douăzeci de ani, George W. Bush a fost declarat președinte la jumătatea lui decembrie e un fapt care s-a șters din memorie. Trăim în prezent. Hic et nunc.

Nu-mi amintesc să fi primit vreodată atît de multe mesaje din țară, de la cunoștințe mai mult sau mai puțin îndepărtate, cum am primit în ultimele zile. Polarizarea românilor o reflectă pînă la virgulă pe cea a americanilor și – trebuie s-o mărturisesc roșind cu fîlfîiri de pleoape – m-am simțit măgulit că fiecare „tabără” m-a considerat automat ca fiind unul „de-al lor”. Și cei care, mai mult în serios decît în glumă, îmi spuneau că pe americani îi paște comunismul, dar și cei care se întrebau retoric „Cît de mult v-ați tîmpit voi, americanii, să-l votați încă o dată pe Trump?”. (O singură persoană m-a întrebat verde-n față cu cine am votat, că nu-și poate da seama. I-am spus.) Ceea ce, în pofida polarizării, ambele tabere au în comun era o îngrijorare – America e pe punctul de a se duce de rîpă.

Profit așadar de ocazie pentru a liniști spiritele. Sistemul american a fost gîndit de către o mînă de oameni în așa fel încît să reziste acestor șocuri. Și rezistă. Nu trebuie să mă credeți pe cuvînt. Printre multele glume (bune) care circulă pe Internet zilele acestea e una în care Iohannis îi spune lui Trump: „Eu am cîștigat alegerile cu diaspora. Voi nu aveți una?”. Creatorul anonim al poantei a surprins, probabil fără să vrea, un adevăr pe care „experții” îngropați în cifre nu-l mai pot vedea. Pădurea contează, nu copacii. Nu, America nu are diaspora. În continuare, lumea vrea să vină în SUA, nu să plece de aici. Nu sînt expert – am terminat Liceul Industrial „Avram Iancu” din Brad cu specialitatea sculer-matrițer. Dar abia cînd voi vedea americani servind bere pe terasele din Beijing voi începe să mă îngrijorez. Pînă atunci, voi continua să mă încred în „experți” cam cît mă încred în expertiza mea de sculer-matrițer.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.