Noiembrie şi abrevierile sale

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Numele lunilor au la bază, în multe limbi europene, denumirile latineşti, moştenite sau preluate pe cale cultă. În română, forma cuvintelor reflectă în bună parte intermediarul sud-estic (greaca şi slavona) al reintrării sau al fixării lor în limbă. În cazul lui noiembrie, dicţionarul normativ (DOOM, ediţia a doua, 2010) indică posibilitatea de abreviere nov., care este într-adevăr cea tradiţională şi perfect justificată, chiar dacă se îndepărtează parţial de forma actuală a cuvîntului. Abrevierile româneşti admise se termină în general în consoană (ian., iun., iul.) sau, acolo unde consoana nu e singură, în grup consonantic (febr., mart., apr.), nu în vocală sau semivocală. E drept, intervin azi şi alte modele de abrevieri, mai convenţionale, provenite din standardizări bazate pe un principiu strict formal (numărul de litere), cum ar fi abrevierile tăbliţelor de înmatriculare sau cele ale domeniilor din internet. Abrevierea noi. nu este conformă cu tradiţia prescurtărilor româneşti – ceea ce nu o împiedică să apară tot mai des în internet, probabil generată automat de diverse programe insuficient adaptate sau complet indiferente la specificul unei limbi: ştirile din rubrica „Ultima oră“ ale unor publicaţii sau căutările pe site-ul unor biblioteci sînt datate pe tiparul 14 Noi 2017.

Pe site-ul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, calendarul disponibil în toate limbile Uniunii ne permite să facem o comparaţie între denumirile lunilor în diverse limbi, dar şi între sistemele lor de abreviere. Pentru luna noiembrie, abrevierea nov. se potriveşte în multe limbi, din familii diferite, dar cu acelaşi bagaj al culturii clasice, transpus timp de secole în diverse zone ale lexicului. Nov. e abrevierea din franceză, italiană, spaniolă, portugheză, engleză, germană, maghiară etc. E interesant că limbile care au în comun cu româna aceeaşi tradiţie culturală medievală şi de care forma din română se apropie cel mai mult (greaca şi bulgara) abreviază cuvîntul după principiul consoanei finale, obţinînd abrevieri identice, desigur scrise cu litere diferite – greceşti, respectiv chirilice: noem.

Româna nu a ales însă abreviarea noiem. (care ar fi fost cam lungă, de altfel!), ci a recurs la forma nov., provenită din novembre şi novembrie, variante care au circulat destul de mult în secolele al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea şi care sînt un exemplu de remodelare latinistă a cuvintelor împrumutate pe altă filieră. De fapt, în limba mai veche (secolele al XVI lea – al -XVIII-lea), numele lunii apare, în acte juridice şi în calendarul bisericesc, mai ales în formele noemvrie şi noiemvrie (mai apropiate de forma din greacă, noemvrios, la rîndul ei provenită din latinescul november, luna a noua din calendarul vechi roman). Noemvrie e forma înregistrată în Lexiconul de la Buda (1825); în schimb, Laurian şi Massim (1876), în dicţionarul lor academic şi latinizant, preferă formele novembre şi nouembre, legate de latină şi de corespondentele moderne din italiană, spaniolă şi franceză (novembre). Şi Scriban, în dicţionarul lui din 1939, alegea forma novembre, respingînd o variantă hibridă din epocă: „Azi (mai des, dar nu mai bine) Noembre“. A circulat şi o altă formă hibridă: de exemplu, ziarul Românul din Arad din data „17 noemvrie 1929“ folosea în corpul articolelor (de cinci ori!) varianta novembrie.

Au existat, desigur, şi încercări de a readuce în uz denumirile populare ale lunilor, adesea figurate (legate metonimic de fenomenele atmosferice) şi glumeţe. Tudor Pamfile, în Sărbătorile de toamnă şi postul Crăciunului (1914), inventaria cîteva dintre aceste denumiri – „Noemvrie se mai numeşte şi Vinicer – luna vinurilor – Yinar, la macedoromâni, iezmăciune – luna aiasmei –, Brumar, Brumariu, Brumarul mare, Promorar, Luna brumei, luna promoarei, luna promoroacei şi se pare că chiar şi Brumărel“ – şi oferea exemple din care se poate observa imaginea predominant pozitivă a lunii în poezia populară: „luna lui Brumari / C-atuncea-s nopţile mari, / Şezi cu mândra cît îţi place / Şi ziuă nu se mai face“. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.