„Ne mişcăm în reluare“

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
„Cu bule“ jpeg

În registrul colocvial actual, încetineala unei acţiuni poate fi descrisă printr-o formulă paradoxală şi destul de amuzantă: a se mişca în re­luare. Internetul oferă numeroase atestări ale expresiei; multe dintre ele se referă la domeniul IT, la programe de computer – „noul program ba nu merge, ba se mişcă în reluare“ (medfam.ro); „la deschiderea folderelor se mişcă în reluare, gîndeşte greu“ (videotutorial.ro). Alte exemple descriu comportamentul persoanelor: „te enervează doamna de la ghişeu care se mişcă în reluare, cu toate că tu stai la coadă de 2 ore?“ (blog.reinventconsulting.ro); „ospătari plictisiţi care se mişcă în reluare, fără amabilitate“ (amfostacolo.ro); „cînd beau prea mult mă mişc în reluare“ (tpu.ro); „este normal ca, dacă nu joci nimic şi te mişti în reluare pe teren, să nu fii titular“ (blogsport.gsp.ro). Răspîndirea actuală şi succesul formulei sînt confirmate de utilizarea sa în presă, cel puţin în publicaţiile de tip tabloid, care recurg adesea la registrul familiar-argotic; astfel, expresia apare atît în titlul unui articol (tipic, de altminteri, prin totala lipsă de conţinut şi de interes a pseudo-ştirii) – „R.T. alimentează în reluare“ – , cît şi în textul propriu-zis: „R.T. părea că are tot timpul din lume, din moment ce se mişca în reluare, fără să-i pese de restul oamenilor din jurul său. Comediantului i-a luat ceva timp pînă i-a făcut plinul BMW-ului său“ (cancan.ro). În asemenea texte pitorescul de limbaj e o strategie curentă, în care se manifestă încercarea disperată de a trezi interesului cititorului pentru o fotografie sau o aserţiune de o absolută banalitate.

Sursa expresiei este uşor de stabilit: s-a pornit, desigur, de la situaţiile în care reluarea unei secvenţe filmate presupune şi reproducerea ei cu încetinitorul (au ralenti, în franceză; in slow motion, în engleză). Reluarea cu încetinitorul se practică adesea pentru verificarea atentă a unor secvenţe, mai ales în transmisiunile sportive. De aici, re­luarea ajunge să fie identificată cu un caz particular foarte răspîndit – reluarea cu încetinitorul –, intrînd cu această valoare în stilul colocvial. Expresia pare destul de nouă; atestările din Internet indică prezenţa sa după anul 2005, cînd apărea în textul unei melodii a formaţiei de rap Paraziţii (în versul „Mă mişc în reluare“); e posibil ca formula să fi fost inventată de textierii formaţiei sau – şi mai probabil – să fi fost preluată din inventarul creativităţii familiar-argotice anonime; oricum, piesa muzicală a contribuit la răspîndirea ei.

Expresia este destul de ingenioasă prin paradoxul pe care îl produce formularea eliptică, prin contradicţia dintre actul spontan al mişcării şi statutul artificial de a fi filmat şi reprodus în reluare; suprapunerea celor două scenarii creează o surpriză comică. O fază intermediară, mai puţin spectaculoasă, o constituie contextele în care ipostaza reluării este evocată doar ca o comparaţie lămuritoare: „Leneşul (…) trăieşte în copaci şi se mişcă parcă în reluare“ (protv.ro); „Mişcări încete, care dau senzaţia că individul se mişcă «în reluare»“ (doc.ro).

Surpriza asocierii se toceşte cu timpul, astfel că formula în reluare este uneori folosită pur şi simplu ca locuţiune adverbială cu sensul „încet“, în contexte dezambiguizante şi în asociere cu alte verbe, ca a merge, a fi etc.: „Ar trebui să-i oblige pe cei care merg încet să se replieze pe benzi inferioare decît să-mi interzică mie să depăşesc un trist care merge în reluare pe autostradă“ (trafictube.ro); „coada mergea în reluare, încet şi sigur“ (impotriva.ro); „ne certăm ce ne certăm, vede că nu se înţelege cu mine, îmi ia biletul şi îl rupe încet, în re­luare“ (logout.ro); Construcţia formulei cu verbul a fi poate fi derutantă pentru cine nu cunoaşte recenta inovaţie semantică, mai ales că sensul nu mai este echivalabil cu încet, însemnînd mai curînd „într-o stare care provoacă încetinirea mişcărilor“: „Bună dimi tuturor! Sînt aici… dar eu sînt în reluare dimineaţa, încă dorm pe mine“ (ro.bigpoint.com); „cred că cel mai bine pot asemăna starea mea cu cea pe care o ai în zilele în care eşti foarte răcit şi eşti «în reluare», numai că nu mă doare nimic“ (sfatulmedicului.ro); „ieri încă eram în reluare cu toate cele şi am lenevit la tv“ (comunitate.desprecopii.com).

În registrul colocvial, în reluare ajunge astfel să fie, prin sensurile sale extinse, un antonim parţial pentru expresia pe repede înainte şi chiar, în reproşuri sau îndemnuri ironice, pentru formula glumeaţă mai cu talent (exploatată şi de publicitate: Ne mişcăm mai cu talent?): „Da’ mai repede nu se poate?! Ne mişcăm în re­luare?!“ (kfc.ro). Nu ştiu dacă noua formulă va rămîne în uz sau va fi uitată peste cîţiva ani. Deocamdată ilustrează destul de bine expresivitatea limbajului colocvial şi rapiditatea de răspîndire a inovaţiilor sale. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii