Ne-am atins ţintele!...

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Te-ai scos, Ciolane! Este cea de-a 21‑a adresă oficială primită într-o singură zi de la direcţiile proprii sau ale altor ministere. Toate sînt scrise într-o limbă năucitoare şi, bineînţeles, semnate şi ştampilate de trei ori, în dublu exemplar. Adresele sînt venite cu poşta militară, pentru că e-mail-ul este inventat de nenorociţii ăia de americani capitalişti. Neavînd ştampilă, nefiind sfinţit de Preafericit şi nici blagoslovit de servicii, e-mail-ul este periculos şi e lucrul diavolului.

Pare glumă, dar după ce a trebuit să explicăm cîtorva dintre ataşaţii noştri din străinătate (un fel de elite ale funcţionarilor publici) ce este şi cum funcţionează Skype-ul, încep să cred că domnul Oprea ar fi putut să propună şi să supervizeze (cu succes, bineînţeles) doctorate pe tema securităţii României şi cum să ataşăm documente într-un e-mail. „Etică, securitate şi filozofie – legătura intrinsecă şi dinamică a fişierului electronic ataşat“ ar fi făcut, în mod sigur, furori şi ar fi justificat o poziţie de secretar de stat sau de ministru. Exista sigur măcar un precedent.

O treime dintre ataşaţii noştri din străinătate vorbesc limba engleză cu fluenţa domnului Iliescu, iar cîţiva bănuiesc că au scris „engleza“ în résumé pentru că sînt capabili să recunoască cînd cineva bate la uşa în engleză. Merită trimişi pentru un salariu cît o poală de bani în străinătate, că doar nu putem să ne facem de rîs şi să stîrnim vreun complex de inferioritate vreunui ambasador sau diplomat superior ajuns acolo pe munca cinstită a pilelor lui.

Dar să revenim la documentul în cauză.

La sfîrşitul adresei am şi o notă de subsol: „Avînd în vedere că documentul are 54 de pagini, va fi transmis numai în format electronic“. Logic, întregul document este printat. În plus, este scris numai pe o faţă – o măsură de eficienţă care salvează timpul necesar întoarcerii paginilor. Considerînd nivelul uimitor de profesionalism al unora dintre funcţionarii publici, bănuiesc că printarea a fost făcută şi cu scopul de a evita situaţia în care cineva va citi documentul din două în două pagini. Se întîmplă destul de des. Acum cîteva zile am avut bucuria să descopăr că șase din cele opt documente pe care le aveam la avizare nu fuseseră citite de cinci dintre cei opt oameni care semnaseră pentru aprobarea lor. Cum toţi sînt funcţionari publici cu vechime şi poziţii de management, probabil că nici nu aveau nevoie să citească documentele. Alt­fel le sînt recunoscător, căci doar trebuie, ca secretar de stat, să fii vigilent şi să descoperi faptul că propoziţiile nu sînt terminate sau că propunem inepţii. Sancţiunile sînt în mod pragmatic imposibile pentru mandatul scurt pe care îl am. Cei care au pregătit statutul funcţionarilor publici nu pot fi duşmanii rudelor lor din ministere. Pentru a putea să dai afară pe cineva îţi trebuie minimum doi ani. Dar să nu divaghez. Documentul începe cam aşa: „Dincolo de utilitatea preponderent pentru statele în curs de dezvoltare, bilanţul s-a constituit şi într-o bună bază pentru jalonarea efortului global subsecvent: Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 care, spre deosebire de ODM, se adresează tuturor statelor, indiferent de nivelul lor de dezvoltare“.

Noroc cu „jalonarea“, frăţică, pentru că altfel mă pierdeam de tot! Aşa, mă ancorai în realitate şi pricepui că e o chestie de dribling frumuşel şi un pic de joc de glezne, că doar tre’ să zicem că e de bine la ONU. Îl făcurăm pe globalu’ şi acuşi atenţia e concentrată la ODM. Mi se spune că stăm foarte bine aici şi că stăpînim subiectul, iar eu mă gîndesc că probabil omul crede că este acronimul de la Olympique De Marseille, căci altfel nu prea avem noi treabă cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, după cum aveam să descopăr.

„Între timp, la nivel naţional, s-a declanșat procesul de reflecţie privind modul în care România va implementa Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030…“ Da, mămică! Mă miram eu de ce era Ferentariul aşa frămîntat în ultimele zile şi de ce nea Marean a ieşit la înaintare cu atîta tupeu. Era chestia asta cu reflecţia la nivel naţional. Pe unde mă duc e plin de intelectuali dezbătînd furios rolul României în Dezvoltarea Durabilă. Raportul este o dovadă minunată a anilor de experienţă în raportările pentru cincinale la congresele PCR-ului şi de adaptare la noul regim.

„Chiar dacă nu a atins ţinta propusă de creştere… de 0,33% din venitul naţional brut, România a alocat anual sume de aproximativ 100 milioane euro.“ Stăm minunat atîta timp cît urîm cifrele şi statistica. În cazul în care ne interesează chestii sofisticate, cum ar fi realitatea, în cel mai bun caz am alocat sume de minimum cinci ori mai mici decît ne-am angajat. Adică undeva între 500 şi 600 de milioane de euro în minus. Băieții de la Hexi fie au făcut aceleaşi „cursuri“, fie s-au inspirat din felul în care raportăm noi pe la ministere. Toţi cei opt indicatori sînt „aranjaţi“ la fel de frumos.

„Ponderea femeilor alese a crescut comparativ cu anul 2010 ajungînd în anul 2015 la un nivel de 14%.“ Adică mai puţin de jumătate din cît ar trebui şi mult sub rata mondială de 22,7%. În fapt, sub rata oricărei zone de pe glob. Sub media ţărilor arabe, care au 17,6%, sau celor din Pacific, cu 16%. Important (dacă e să citeşti poziţia propusă) este că am progresat în comparaţie cu anul 2010, chiar dacă sîntem mult sub media ţărilor pe care noi le considerăm bananiere. Faptul că stăm absolut catastrofal la prezenţa femeilor în elitele politice (altele decît soţii, rude, prietene sau amante ale barosanilor din partide) este un amănunt nesemnificativ în logica autorilor.

„Ţinta propusă [rata de absolvire a învăţămîntului obligatoriu] a fost atinsă la nivelul anului 2010/2011, dar acest progres nu s-a menţinut în anii următori.“ Am atins ţinta în 2010/2011. Adică într-un an din 12. E drept că între timp sîntem cam praf şi stăm cel mai prost din UE. În plus, peste 170.000 de copii care ar trebui să fie la şcoală nu sînt. Am putea să scriem că 100% din copiii României sînt aproape de şcoală. Atîta timp cît nu definim ce înseamnă „aproape“ e chiar adevărat.

„…ţinta reducerii mortalităţii infantile cu 40% fiind atinsă din 2009. Există premisele ca înjumătăţirea ratei mortalităţii la copii cu vîrste între 1 şi 4 ani să fie atinsă pe parcursul anului 2015.“ În realitate, avem o mortalitate infantilă de trei ori mai mare decît media UE. De asemenea, sîntem pe la mijlocul lui 2016, aşa că „premisele“ din 2015 ar fi deosebit de utile dacă ne-am întoarce în timp.

Citesc spre sfîrşit: „…ţintele au fost atinse, dar nu au putut fi menţinute“ şi nu mă mir deloc. În fapt, mi se pare aproape genial felul în care putem prezenta în mod „patriotic“ orice eşec. Îmi amintesc de minunatele raţionalizări ale politicienilor noştri şi mă loveşte inspiraţia. Clasa noastră politică este cinstită, etică şi reprezintă interesul public în tot ceea ce face. La fel ca noi, cetăţenii de rînd, care sîntem implicaţi şi responsabili. Desigur, cu excepţia momentelor în care nu sîntem aşa. Şi, din întîmplare, în cea mai mare parte a timpului în care nu dormim nu prea este aşa. Chiar deloc.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.