Mutul, iapa şi lacătul

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Expresia populară despre care am vorbit cu o săptămînă în urmă (mut în dungi) e destul de rară; poate că ar merita să fie amintite, în continuarea discuţiei, şi alte formule şi contexte, mult mai cunoscute, în care apare termenul mut. O expresie glumeaţă frecvent întîlnită în limbajul popular şi cu multe atestări în literatură – unde-a dus mutul iapa – indică, se ştie, distanţa mare, locul foarte îndepărtat. Formula apare în mai multe variante, prin substituţie – unde-a dus mutul roata – sau prin acumulare, secvenţa unde-a dus mutul iapa fiind urmată de completările (consemnate de Iuliu Zanne, în Proverbele românilor, volumele II, 1897; VI, 1901): şi surdul roata, şi ţiganul cîrlanul, şi Nanu cîrlanu, şi călugărul baba etc. Dezvoltările cuprind scenarii similare, dar se bazează în primul rînd pe asocieri produse de rimă. Varianta rostită de cucoana din schiţa lui Caragiale Art. 214 – „Iacă-i vine lui pofta să meargă unde a-nțărcat mutu iapa“ – e o contaminare cu o expresie sinonimă, pitorească şi la fel de cunoscută: unde şi-a înţărcat dracul copiii. Expresiile de mai sus sînt folosite uneori descriptiv, pentru a evoca un loc îndepărtat, necunoscut şi neatractiv („te duci unde a dus mutul iapa şi ţiganul cîrlanul“, Anton Pann, Povestea vorbei), dar cel mai adesea apar în formule de alungare sau chiar de imprecaţie (la Creangă, în Dănilă Prepeleac: „du-te unde-a dus surdul roata şi mutul iapa“). Se ştie că, în imprecaţii, locul dezagreabil în care este trimis cineva se asociază, de preferinţă, cu o sexualitate degradantă sau cu forţele malefice. Or, mutul apare în texte populare şi ca eufemism pentru drac (sens consemnat în Dicţionarul limbii române, DLR, Litera M, 1965); demonic-carnavalesc e şi mutul – personaj din ceata de căluşari.

În multe limbi există expresii pitoreşti, umoristice şi uneori absurde prin care este denumit locul depărtat şi nedefinit către care sînt expediaţi, în mod simbolic, inamicii. Tiparele de construcţie ale expresiilor prezintă unele asemănări. Reperul la mama dracului pare a fi comun spaţiului balcanic; diavolul e o destinaţie tipică în mai multe limbi romanice (în franceză: au diable vauvert; în italiană: a casa del diavolo); în rusă există o formulă, amintită de Dostoievski în Demonii, oarecum asemănătoare cu deplasarea iepei de către mut: unde şi-a mînat Makar viţeii etc. În multe cazuri, expresia sugerează un spaţiu în care ceva dispare fără urmă; uneori este explicită ideea de pierdere (locul fiind, de exemplu, cel unde un personaj mitologic şi-a pierdut un obiect de îmbrăcăminte: donde el diablo perdió el poncho, în spaniola sud-americană).

Mult mai transparente sînt expresiile în care mutul este invocat cu sensul de bază al cuvîntului – lipsa capacităţii de a vorbi. Formula ironică să i-o spui lu mutu’ (cu amplificarea mutu de la manutanţă) exprimă neîncrederea în vorbele interlocutorului, care n-ar putea fi acceptate decît de cineva incapabil să vorbească şi deci să le contrazică. Iorgu Iordan, în Stilistica limbii române (1944) presupunea că în acest caz mutul este şi surd, ceea ce, evident, ar anula total posibila comunicare. Manutanţa este probabil atrasă în expresia neîncrederii prin simplu joc de cuvinte (cuvîntul începe cu sunetul iniţial al lui mut şi îi conţine de fapt toată forma sonoră). Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu (1967) sugerează o altă explicaţie, care trebuie totuşi privită cu rezervă, în absenţa altor confirmări: „mutul de la manutanţă = nume dat odinioară măgarului care era nelipsit pe lîngă orice manutanţă“. În orice caz, formula era foarte populară; cinematografele bucureştene, prezentau, în 1932 (cum o dovedesc programele publicate de ziarul Adevărul), un film al cărui titlu tradus şi adaptat era chiar Mutul de la manutanţă.

Cu totul altă semnificaţie are uzul argotic al substantivului mut, folosit pentru a desemna încuietoarea (cu sensul „lacăt“, dar şi „semn că stăpînii nu sînt acasă“). În Iuliu Zanne, Proverbele românilor, volumul X (1912), este înregistrată expresia a pus mutu la uşă, cu explicaţia „adică lacăta“. În micul glosar argotic din 1936 al lui V. Cota mut apărea cu sensul „lacăt, încuietoare“, iar Iorgu Iordan, în Stilistica limbii române, consemna formula Mutul la uşă!, însemnînd „intrarea oprită“. Ideea a fost dezvoltată de Stelian Dumistrăcel, în Pînă n pînzele albe – Dicţionar de expresii româneşti (2001), prin evocarea mai multor semne de avertizare – băţ, nuia etc. – care indicau absenţa stăpînilor şi interdicţia de intrare. În cazul echivalenţei mut-lacăt funcţionează, cel mai probabil, o metaforă asociată cu o metonimie: uşa încuiată este văzută ca asemănîndu-se gurii închise, într-un moment de muţenie. A pune mutul la uşă este, de fapt, răsturnarea glumeaţă a expresiei a şi pune lacăt la gură.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
Lucian Mândruță încinge spiritele pe Facebook, criticând jurnaliștii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informația. Pe lângă cei care i-au dat replica se numără și omul de televiziune Dan Negru.
image
Paștele de altădată, în amintirile artiștilor: „La biserică mergeam cu șareta și stăteam la slujbă până la ivirea zorilor“
Unele dintre cele mai frumoase amintiri, care se dau mai departe ca o moștenire de neprețuit, sunt zilele de sărbătoare când oamenii par a fi mai buni unii cu alții.
image
Șase alimente care îmbunătățesc starea de spirit: ajută la sănătatea creierului și reglează nivelul de zahăr din sânge
Oricine a găsit vreodată alinare în alimente precum înghețata sau pastele sau s-a simțit amorțit ori trist după o masă copioasă știe că mâncarea poate avea impact asupra stării de spirit, scrie Yahoo Life, care a publicat o listă cu șase alimente care îmbunătățesc dispoziția.

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.