Mutul, iapa şi lacătul

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Expresia populară despre care am vorbit cu o săptămînă în urmă (mut în dungi) e destul de rară; poate că ar merita să fie amintite, în continuarea discuţiei, şi alte formule şi contexte, mult mai cunoscute, în care apare termenul mut. O expresie glumeaţă frecvent întîlnită în limbajul popular şi cu multe atestări în literatură – unde-a dus mutul iapa – indică, se ştie, distanţa mare, locul foarte îndepărtat. Formula apare în mai multe variante, prin substituţie – unde-a dus mutul roata – sau prin acumulare, secvenţa unde-a dus mutul iapa fiind urmată de completările (consemnate de Iuliu Zanne, în Proverbele românilor, volumele II, 1897; VI, 1901): şi surdul roata, şi ţiganul cîrlanul, şi Nanu cîrlanu, şi călugărul baba etc. Dezvoltările cuprind scenarii similare, dar se bazează în primul rînd pe asocieri produse de rimă. Varianta rostită de cucoana din schiţa lui Caragiale Art. 214 – „Iacă-i vine lui pofta să meargă unde a-nțărcat mutu iapa“ – e o contaminare cu o expresie sinonimă, pitorească şi la fel de cunoscută: unde şi-a înţărcat dracul copiii. Expresiile de mai sus sînt folosite uneori descriptiv, pentru a evoca un loc îndepărtat, necunoscut şi neatractiv („te duci unde a dus mutul iapa şi ţiganul cîrlanul“, Anton Pann, Povestea vorbei), dar cel mai adesea apar în formule de alungare sau chiar de imprecaţie (la Creangă, în Dănilă Prepeleac: „du-te unde-a dus surdul roata şi mutul iapa“). Se ştie că, în imprecaţii, locul dezagreabil în care este trimis cineva se asociază, de preferinţă, cu o sexualitate degradantă sau cu forţele malefice. Or, mutul apare în texte populare şi ca eufemism pentru drac (sens consemnat în Dicţionarul limbii române, DLR, Litera M, 1965); demonic-carnavalesc e şi mutul – personaj din ceata de căluşari.

În multe limbi există expresii pitoreşti, umoristice şi uneori absurde prin care este denumit locul depărtat şi nedefinit către care sînt expediaţi, în mod simbolic, inamicii. Tiparele de construcţie ale expresiilor prezintă unele asemănări. Reperul la mama dracului pare a fi comun spaţiului balcanic; diavolul e o destinaţie tipică în mai multe limbi romanice (în franceză: au diable vauvert; în italiană: a casa del diavolo); în rusă există o formulă, amintită de Dostoievski în Demonii, oarecum asemănătoare cu deplasarea iepei de către mut: unde şi-a mînat Makar viţeii etc. În multe cazuri, expresia sugerează un spaţiu în care ceva dispare fără urmă; uneori este explicită ideea de pierdere (locul fiind, de exemplu, cel unde un personaj mitologic şi-a pierdut un obiect de îmbrăcăminte: donde el diablo perdió el poncho, în spaniola sud-americană).

Mult mai transparente sînt expresiile în care mutul este invocat cu sensul de bază al cuvîntului – lipsa capacităţii de a vorbi. Formula ironică să i-o spui lu mutu’ (cu amplificarea mutu de la manutanţă) exprimă neîncrederea în vorbele interlocutorului, care n-ar putea fi acceptate decît de cineva incapabil să vorbească şi deci să le contrazică. Iorgu Iordan, în Stilistica limbii române (1944) presupunea că în acest caz mutul este şi surd, ceea ce, evident, ar anula total posibila comunicare. Manutanţa este probabil atrasă în expresia neîncrederii prin simplu joc de cuvinte (cuvîntul începe cu sunetul iniţial al lui mut şi îi conţine de fapt toată forma sonoră). Glosarul regional Argeş al lui D. Udrescu (1967) sugerează o altă explicaţie, care trebuie totuşi privită cu rezervă, în absenţa altor confirmări: „mutul de la manutanţă = nume dat odinioară măgarului care era nelipsit pe lîngă orice manutanţă“. În orice caz, formula era foarte populară; cinematografele bucureştene, prezentau, în 1932 (cum o dovedesc programele publicate de ziarul Adevărul), un film al cărui titlu tradus şi adaptat era chiar Mutul de la manutanţă.

Cu totul altă semnificaţie are uzul argotic al substantivului mut, folosit pentru a desemna încuietoarea (cu sensul „lacăt“, dar şi „semn că stăpînii nu sînt acasă“). În Iuliu Zanne, Proverbele românilor, volumul X (1912), este înregistrată expresia a pus mutu la uşă, cu explicaţia „adică lacăta“. În micul glosar argotic din 1936 al lui V. Cota mut apărea cu sensul „lacăt, încuietoare“, iar Iorgu Iordan, în Stilistica limbii române, consemna formula Mutul la uşă!, însemnînd „intrarea oprită“. Ideea a fost dezvoltată de Stelian Dumistrăcel, în Pînă n pînzele albe – Dicţionar de expresii româneşti (2001), prin evocarea mai multor semne de avertizare – băţ, nuia etc. – care indicau absenţa stăpînilor şi interdicţia de intrare. În cazul echivalenţei mut-lacăt funcţionează, cel mai probabil, o metaforă asociată cu o metonimie: uşa încuiată este văzută ca asemănîndu-se gurii închise, într-un moment de muţenie. A pune mutul la uşă este, de fapt, răsturnarea glumeaţă a expresiei a şi pune lacăt la gură.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.