Mutre şi mufe

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Mutre şi mufe jpeg

Cuvîntul mutră şi-a păstrat neschimbată marca stilistică: aparţine şi astăzi registrului familiar în care a pătruns cu mai mult de un secol în urmă, prin preluare din neogreacă. Termenul e atestat în secolul al XIX lea, în comediile lui Alecsandri („ian priviţi-vă mutrele în oglinda asta… ca să vedeţi cît sînteţi de frumoşi“, Sînziana şi Pepelea) sau în proza lui Caragiale („te piteşti, să nu-ţi văd mutra“, Kir Ianulea). Îl folosea şi Eminescu: „mutra de vîndută“ (Împărat şi proletar); „Toate mutrele acestea sînt pretinse de roman“ (Scrisoarea III) şi îl înregistra Frédéric Damé, în dicţionarul său din 1893. Sensurile de bază ale cuvîntului au rămas neschimbate – „faţă“, „expresie facială“, „ins“; mai puţin folosite sînt vechile expresii, poate cu excepţia locuţiunii a face mutre – „a fi nemulţumit, a face nazuri“. În greaca modernă, forma moútra este un plural neutru al unui substantiv (moútro, în forma mai veche moûtron), cu sensuri asemănătoare celor păstrate în română; forma actuală de plural este folosită mai ales în expresii (de exemplu, cu sensul „a face o faţă lungă, a fi surprins“) şi are conotaţii depreciative. În română, cuvîntul a produs diminutivele mutriţă şi mutrişoară.

Mufă este atestat mult mai tîrziu ca termen argotic, dar are cel puţin un sens de bază comun cu mutră, respectiv „faţă“. Etimologia argotismului nu e clară; exista însă de mai multă vreme termenul tehnic mufă, împrumutat din germană (Muffe), denumind o piesă de racord. Sensurile consemnate în DEX („cilindru de metal care servește la îmbinarea sau la ramificarea conductelor, a cablurilor etc.; manșon“; „partea lărgită de la capătul unui tub care servește la îmbinarea acestuia cu alt tub“) sînt încă în uz, dar cuvîntul se foloseşte mai des pentru piesele care conectează cablurile de alimentare sau de legare ale computerelor, telefoanelor mobile etc. („avem mufe, video balun-uri şi alți conectori utilizaţi în cadrul sistemelor de supraveghere video“, vonmag.ro; „am o problemă cu mufa audio din spate la placa de bază din PC“, mygarage.ro; „noile telefoane nu au mufă pentru căşti“, digi24.ro). Dicţionarele noastre generale nu au înregistrat acest sens, cum nu au înregistrat nici verbul a mufa, participiul adjectival mufat şi numele de acţiune mufare: „se mufează cablul UTP pe mufele RJ-45“ (wikipedia.ro); „Cablu coaxial TV gata mufat cu mufe de compresie“ (dipolnet.ro); „mufarea cablului de reţea“ (deconf.ro) etc.

În ciuda identităţii formei, e greu de stabilit dacă termenul tehnic stă la baza argotismului sau dacă e vorba doar de omonime cu sursă diferită. Mufa-„cilindru de metal“ nu prea ar avea de ce să devină metaforă pentru faţa umană; mufa „piesă de conectare“ ar fi putut totuşi căpăta sensul metaforic „cap“, de la care trecerea la „faţă“ e foarte simplă. E totuşi mai probabil să se fi produs o deraiere lexicală glumeaţă, sensul fiind atribuit pe baza similitudinii începutului de cuvînt (mutră-muie-mufă). În Dicţionarul de argou al limbii române de Nina Croitoru Bobârniche (ediţia a doua, 2003), mufă este înregistrat cu sensurile „gură“, „faţă“, „portofel“. Exemplele din Internet, din comentarii colocvial-argotice ale cititorilor, par să confirme mai ales sensurile (greu de delimitat în cazul relatărilor despre bătăi) „gură“ şi „faţă“: „i-a dat fetei cu palma peste mufă!“ (hotnews.com); „i-a dat fetei cu pumnu-n mufă“ (ibidem); „Dacă-ţi scapă una peste mufă după ce ai depus plîngerea la miliţie, l-ai băgat direct în puşcărie!“ (daciaclub.ro); „i a altoit o gheată în mufă lui Beckham“ (gsp.ro); „ce bine i se potriveşte la mufa lui un costum gri cu dungi albe“ (opiniatimisoarei.ro) etc.

Interesant e faptul că un termen similar ca formă şi, se pare, şi cu puncte comune în semantică există în argoul grecesc. Cuvîntul moúfa apare în dicţionarele de argou (de exemplu, slang.gr) cu sensurile „fals“, „mincinos“, „urît“ sau „rău“ – destul de diferite de cele din română. Într-o carte recentă, Sociolinguistics of Style and Social Class in Contemporary Athens (2014), autoarea, Irene Theodoropoulou, traduce şi comentează (la p. 75-76) un text de muzică hip-hop, în care apare termenul moúfa – pe care îl traduce prin „faţă“ şi „faţă urîtă“. Ar fi interesant de aflat dacă e vorba de o simplă coincidenţă, de două evoluţii semantice independente, dacă cele două argotisme sînt legate printr-o sursă comună – şi, mai ales, dacă au existat contacte şi influenţe reciproce între registrele argotice din cele două limbi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: Walter Matthau și Art Carney, The Odd Couple, 1966

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Criza din Ungaria: s-au raționalizat mai multe produse, după ce Viktor Orban a reglementat prețurile
Guvernul condus de Viktor Orban a decis pe 8 mai să prelungească plafonarea adaosului comercial pentru unele produse non-alimentare, din 19 mai până pe 31 august, măsură care deja s-a dovedit ineficientă, dat fiind că deși plafonate prețurile au crescut în aprilie.
zodii pixabay jpg
Zodia care o să dea peste cap orice așteptare. Carul cu noroc se răstoarnă în acest weekend în casa ei
Pentru una dintre zodii, finalul acestei săptămâni aduce o schimbare neașteptată de destin. După o perioadă în care lucrurile păreau că bat pasul pe loc, toate planurile își găsesc, brusc, drumul.
spatii verzi darabani (8) jfif
Cel mai cochet oraş de la frontiera României: are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat
Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă.
image png
Prosoape de plajă divin de moi. Cum să le speli astfel încât să-ți ofere mereu acel moment „aaaah” la soare
Să ne imaginăm scena perfectă: o plajă liniștită, o briză caldă, soarele blând și tu, întins(ă) pe prosopul tău preferat – moale, parfumat și fin ca o îmbrățișare tropicală.
Deteriorarea celulelor nervoase în cazul bolilor autoimune Foto MIT Technology Review jpg
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
Descoperă cum vaccinurile inverse, o abordare inovatoare, pot revoluționa tratamentele pentru bolile autoimune și alergii, oferind speranță pentru milioane de oameni. Cercetările promit soluții eficiente, fără efecte secundare majore.
image png
Balsam de păr, făcut în casă, cu orez. Trucul asiatic de frumusețe care îți face părul să arate uimitor!
Ai visat vreodată la un păr lung, des și strălucitor, de parcă tocmai ai ieșit dintr-o reclamă pentru șampon?
p 21 Geneva WC jpg
Se-ntâmplă și la case mai mari: în Elveția și Liechtenstein doar angajații de peste 50 de ani sunt mai productivi
Elveția și Liechtenstein, țări cu salarii enorme față de restul Europei, se confruntă cu o mare problemă legată de forța de muncă: doar angajații de peste 50 de ani sunt cu adevărat productivi, în timp ce tinerii muncesc „din inerție”.
vot alegeri romania foto shutterstock
Cum să nu lupți împotriva populismului. Lecție din România, prezentată de FT: „Ei distrug țara pentru a scăpa de conducerea putredă”
Politica este întotdeauna ușor de interpretat post-eveniment. În urma revoluției anticomuniste din România din 1989, în mijlocul unei înfloriri a ziarelor, o propagandă ultranaționalistă a apărut pe străzi.
Paste Foto Bartalent Lab jpg
Secretul italienilor: cum să mănânci paste în fiecare zi fără să te îngrași. Sfatul unui chirurg cu 20 de ani de experiență
Află secretul italienilor pentru a mânca paste zilnic fără să te îngrași. Descoperă beneficiile pastelor gătite „al dente” și cum să le prepari corect pentru sănătatea ta.