Mutre şi mufe

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Mutre şi mufe jpeg

Cuvîntul mutră şi-a păstrat neschimbată marca stilistică: aparţine şi astăzi registrului familiar în care a pătruns cu mai mult de un secol în urmă, prin preluare din neogreacă. Termenul e atestat în secolul al XIX lea, în comediile lui Alecsandri („ian priviţi-vă mutrele în oglinda asta… ca să vedeţi cît sînteţi de frumoşi“, Sînziana şi Pepelea) sau în proza lui Caragiale („te piteşti, să nu-ţi văd mutra“, Kir Ianulea). Îl folosea şi Eminescu: „mutra de vîndută“ (Împărat şi proletar); „Toate mutrele acestea sînt pretinse de roman“ (Scrisoarea III) şi îl înregistra Frédéric Damé, în dicţionarul său din 1893. Sensurile de bază ale cuvîntului au rămas neschimbate – „faţă“, „expresie facială“, „ins“; mai puţin folosite sînt vechile expresii, poate cu excepţia locuţiunii a face mutre – „a fi nemulţumit, a face nazuri“. În greaca modernă, forma moútra este un plural neutru al unui substantiv (moútro, în forma mai veche moûtron), cu sensuri asemănătoare celor păstrate în română; forma actuală de plural este folosită mai ales în expresii (de exemplu, cu sensul „a face o faţă lungă, a fi surprins“) şi are conotaţii depreciative. În română, cuvîntul a produs diminutivele mutriţă şi mutrişoară.

Mufă este atestat mult mai tîrziu ca termen argotic, dar are cel puţin un sens de bază comun cu mutră, respectiv „faţă“. Etimologia argotismului nu e clară; exista însă de mai multă vreme termenul tehnic mufă, împrumutat din germană (Muffe), denumind o piesă de racord. Sensurile consemnate în DEX („cilindru de metal care servește la îmbinarea sau la ramificarea conductelor, a cablurilor etc.; manșon“; „partea lărgită de la capătul unui tub care servește la îmbinarea acestuia cu alt tub“) sînt încă în uz, dar cuvîntul se foloseşte mai des pentru piesele care conectează cablurile de alimentare sau de legare ale computerelor, telefoanelor mobile etc. („avem mufe, video balun-uri şi alți conectori utilizaţi în cadrul sistemelor de supraveghere video“, vonmag.ro; „am o problemă cu mufa audio din spate la placa de bază din PC“, mygarage.ro; „noile telefoane nu au mufă pentru căşti“, digi24.ro). Dicţionarele noastre generale nu au înregistrat acest sens, cum nu au înregistrat nici verbul a mufa, participiul adjectival mufat şi numele de acţiune mufare: „se mufează cablul UTP pe mufele RJ-45“ (wikipedia.ro); „Cablu coaxial TV gata mufat cu mufe de compresie“ (dipolnet.ro); „mufarea cablului de reţea“ (deconf.ro) etc.

În ciuda identităţii formei, e greu de stabilit dacă termenul tehnic stă la baza argotismului sau dacă e vorba doar de omonime cu sursă diferită. Mufa-„cilindru de metal“ nu prea ar avea de ce să devină metaforă pentru faţa umană; mufa „piesă de conectare“ ar fi putut totuşi căpăta sensul metaforic „cap“, de la care trecerea la „faţă“ e foarte simplă. E totuşi mai probabil să se fi produs o deraiere lexicală glumeaţă, sensul fiind atribuit pe baza similitudinii începutului de cuvînt (mutră-muie-mufă). În Dicţionarul de argou al limbii române de Nina Croitoru Bobârniche (ediţia a doua, 2003), mufă este înregistrat cu sensurile „gură“, „faţă“, „portofel“. Exemplele din Internet, din comentarii colocvial-argotice ale cititorilor, par să confirme mai ales sensurile (greu de delimitat în cazul relatărilor despre bătăi) „gură“ şi „faţă“: „i-a dat fetei cu palma peste mufă!“ (hotnews.com); „i-a dat fetei cu pumnu-n mufă“ (ibidem); „Dacă-ţi scapă una peste mufă după ce ai depus plîngerea la miliţie, l-ai băgat direct în puşcărie!“ (daciaclub.ro); „i a altoit o gheată în mufă lui Beckham“ (gsp.ro); „ce bine i se potriveşte la mufa lui un costum gri cu dungi albe“ (opiniatimisoarei.ro) etc.

Interesant e faptul că un termen similar ca formă şi, se pare, şi cu puncte comune în semantică există în argoul grecesc. Cuvîntul moúfa apare în dicţionarele de argou (de exemplu, slang.gr) cu sensurile „fals“, „mincinos“, „urît“ sau „rău“ – destul de diferite de cele din română. Într-o carte recentă, Sociolinguistics of Style and Social Class in Contemporary Athens (2014), autoarea, Irene Theodoropoulou, traduce şi comentează (la p. 75-76) un text de muzică hip-hop, în care apare termenul moúfa – pe care îl traduce prin „faţă“ şi „faţă urîtă“. Ar fi interesant de aflat dacă e vorba de o simplă coincidenţă, de două evoluţii semantice independente, dacă cele două argotisme sînt legate printr-o sursă comună – şi, mai ales, dacă au existat contacte şi influenţe reciproce între registrele argotice din cele două limbi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Foto: Walter Matthau și Art Carney, The Odd Couple, 1966

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.