„Mut în dungi“

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Expresia populară mut în dungi nu este foarte frecventă şi nu a fost cuprinsă în dicţionarele noastre de uz curent. Deşi este evident că se foloseşte pentru caracterizarea negativă a unei persoane, sensul său specific nu e foarte clar. Puţinele atestări actuale permit să se deducă din context fie o echivalenţă cu sensul figurat principal al adjectivului mut („incapabil, din diferite motive – ignoranţă, uimire, timiditate, adversitate faţă de interlocutor etc. –, să vorbească“), fie diferite extinderi semantice („ins limitat“, „prost“, „posac“ etc.): „lîngă o asemenea reprezentantă a sexului frumos, nu ai cum să stai ca «un mut în dungi»!“ (grozavii.ro); „la Paris, unde pînă şi un poliţai devine un «mut în dungi» dacă te miroase că nu grăieşti limba lui“ (ibidem); „asiguri suplinirea şi, dacă directorul este un om dezbumbat la cap, aprobă. Dacă ai un mut în dungi, stai la ore“ (forum.portal.edu.ro); „ca să nu par «mut în dungi», vă provoc la un concurs de bancuri“ (iepuri.info).

Atestările de mai sus par să aparţină unor vorbitori familiarizaţi cu graiurile de nord: dacă ne ghidăm după informaţiile suplimentare din context, unii ar proveni din Sibiu şi Maramureş; cel de-al treilea foloseşte termenul dezbumbat, tipic pentru Transilvania şi Moldova. În aceeaşi largă arie dialectală se plasează o apariţie mai veche a expresiei, pe care am găsit-o în ziarul Unirea poporului (Blaj) din 6.06.1937, într-un text moralizator ilustrînd printr-o înşiruire de insulte proastele obiceiuri ale bîrfitorilor: „Toader e un leneş, Ionu lui Văsile a Nastasiei e hoţ de să te ferească Dumnezeu, Niculae a Vărvarei un mut în dungi, Filip a lu Maftei un uşuratec, Gligor a lu Iuonu Floarei un cărţaş, Nastasia lui Toader o fală goală – straiţă uşoară şi aşa mai departe“. Din caracterizările negative, mai puţin transparent e doar substantivul cărţaş, un derivat din cărţi (de joc), cu sensul „cartofor“. Mut nu pare să se refere în text la un handicap fizic, ci la un defect moral; de altfel, cîteva rînduri mai sus apărea cu sens figurat şi în bîrfa despre o femeie: „Ei, văzutu o aţi pe toanta asta? Să nu credeţi că e atît de mută cum pare“. Sinonimia contextuală toantă – mută nu este întîmplătoare; în multe texte populare muţenia apare, în sens figurat, ca simptom al prostiei. Marele dicţionar academic – Dicţionarul limbii române (DLR), Litera M, 1965 – înregistrează aceste sensuri secundare ale cuvîntului mut: „om nepriceput, prostălău“ (accepţie populară) şi „om nepriceput, prostălău, tont, idiot; om nătărău; om zăpăcit“ (accepţie specifică graiurilor nordice: „prin Transilvania, Moldova şi Bucovina“).

Ar rămîne de văzut ce înseamnă în dungi. Formula a fost înregistrată în Glosarul regional Argeş (1967) al lui D. Udrescu, cu explicaţia „rău de tot; de-a binele“, în contextele prost în dungi, nebun în dungi. Este vorba, aşadar, de un intensificator al epitetelor depreciative, similar altor construcţii expresive din limbajul popular-argotic actual: cu crengi, cu spume etc. Mutul în dungi este deci, cel mai adesea, „un mare prost“. Trecerea de la sensul propriu al dungilor la cel figurat al expresiei nu este însă uşor de explicat. Pentru vorbitorii de azi, dungile evocă în primul rînd uniforma vărgată (tradiţională) de puşcăriaş: „D.P. riscă să «joace» în dungi! Alcoolemia de 2,50 la mie l-ar putea trimite la închisoare!“ (crimetime.ro); „m-au îmbrăcat în dungi“ (versuri.ro); „Fotbalul românesc în dungi verticale“ (gsp.ro) etc. Nu despre aceste dungi este însă vorba: cel mai probabil, la originea expresiei stau locuţiunile cu substantivul la singular în dungă sau într-o dungă (ultima sinonimă cu într-o ureche), folosite iniţial pentru a descrie maniera de a trage clopotele, vestind pericole sau înmormîntări. Sensul metaforic („deviant“; „nebun“) se păstrează în expresiile a fi într-o dungă şi a fi într-o ureche. Tot în graiurile din nord găsim atestări ale expresiilor cu substantivul la plural, cu sens propriu – „clopote multe se tînguie-n dungi“ (în revista Cosînzeana, din Orăştie, 24.05.1914) – sau figurat: „vorbeşte tot în dungi“ (Gura satului, „diurnalu glumetiu“, Arad/Gherla, 1.07.1880).

Dintre exemplele de mai sus, cele care provin din reviste vechi au fost culese cu ajutorul unei resurse electronice de excepţională utilitate: Biblioteca digitală a BCU Cluj. Ca şi Biblioteca digitală a Bucureştilor (fosta Dacoromanica), despre care am vorbit de mai multe ori, aceasta îşi îmbogăţeşte permanent fondul de reviste şi cărţi vechi scanate, în care este posibilă căutarea automată a cuvintelor. Un instrument excepţional pentru lexicografi, dar şi o sursă de lectură fascinantă pentru cititorii pasionaţi de documentele trecutului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.