„Mut în dungi“

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Expresia populară mut în dungi nu este foarte frecventă şi nu a fost cuprinsă în dicţionarele noastre de uz curent. Deşi este evident că se foloseşte pentru caracterizarea negativă a unei persoane, sensul său specific nu e foarte clar. Puţinele atestări actuale permit să se deducă din context fie o echivalenţă cu sensul figurat principal al adjectivului mut („incapabil, din diferite motive – ignoranţă, uimire, timiditate, adversitate faţă de interlocutor etc. –, să vorbească“), fie diferite extinderi semantice („ins limitat“, „prost“, „posac“ etc.): „lîngă o asemenea reprezentantă a sexului frumos, nu ai cum să stai ca «un mut în dungi»!“ (grozavii.ro); „la Paris, unde pînă şi un poliţai devine un «mut în dungi» dacă te miroase că nu grăieşti limba lui“ (ibidem); „asiguri suplinirea şi, dacă directorul este un om dezbumbat la cap, aprobă. Dacă ai un mut în dungi, stai la ore“ (forum.portal.edu.ro); „ca să nu par «mut în dungi», vă provoc la un concurs de bancuri“ (iepuri.info).

Atestările de mai sus par să aparţină unor vorbitori familiarizaţi cu graiurile de nord: dacă ne ghidăm după informaţiile suplimentare din context, unii ar proveni din Sibiu şi Maramureş; cel de-al treilea foloseşte termenul dezbumbat, tipic pentru Transilvania şi Moldova. În aceeaşi largă arie dialectală se plasează o apariţie mai veche a expresiei, pe care am găsit-o în ziarul Unirea poporului (Blaj) din 6.06.1937, într-un text moralizator ilustrînd printr-o înşiruire de insulte proastele obiceiuri ale bîrfitorilor: „Toader e un leneş, Ionu lui Văsile a Nastasiei e hoţ de să te ferească Dumnezeu, Niculae a Vărvarei un mut în dungi, Filip a lu Maftei un uşuratec, Gligor a lu Iuonu Floarei un cărţaş, Nastasia lui Toader o fală goală – straiţă uşoară şi aşa mai departe“. Din caracterizările negative, mai puţin transparent e doar substantivul cărţaş, un derivat din cărţi (de joc), cu sensul „cartofor“. Mut nu pare să se refere în text la un handicap fizic, ci la un defect moral; de altfel, cîteva rînduri mai sus apărea cu sens figurat şi în bîrfa despre o femeie: „Ei, văzutu o aţi pe toanta asta? Să nu credeţi că e atît de mută cum pare“. Sinonimia contextuală toantă – mută nu este întîmplătoare; în multe texte populare muţenia apare, în sens figurat, ca simptom al prostiei. Marele dicţionar academic – Dicţionarul limbii române (DLR), Litera M, 1965 – înregistrează aceste sensuri secundare ale cuvîntului mut: „om nepriceput, prostălău“ (accepţie populară) şi „om nepriceput, prostălău, tont, idiot; om nătărău; om zăpăcit“ (accepţie specifică graiurilor nordice: „prin Transilvania, Moldova şi Bucovina“).

Ar rămîne de văzut ce înseamnă în dungi. Formula a fost înregistrată în Glosarul regional Argeş (1967) al lui D. Udrescu, cu explicaţia „rău de tot; de-a binele“, în contextele prost în dungi, nebun în dungi. Este vorba, aşadar, de un intensificator al epitetelor depreciative, similar altor construcţii expresive din limbajul popular-argotic actual: cu crengi, cu spume etc. Mutul în dungi este deci, cel mai adesea, „un mare prost“. Trecerea de la sensul propriu al dungilor la cel figurat al expresiei nu este însă uşor de explicat. Pentru vorbitorii de azi, dungile evocă în primul rînd uniforma vărgată (tradiţională) de puşcăriaş: „D.P. riscă să «joace» în dungi! Alcoolemia de 2,50 la mie l-ar putea trimite la închisoare!“ (crimetime.ro); „m-au îmbrăcat în dungi“ (versuri.ro); „Fotbalul românesc în dungi verticale“ (gsp.ro) etc. Nu despre aceste dungi este însă vorba: cel mai probabil, la originea expresiei stau locuţiunile cu substantivul la singular în dungă sau într-o dungă (ultima sinonimă cu într-o ureche), folosite iniţial pentru a descrie maniera de a trage clopotele, vestind pericole sau înmormîntări. Sensul metaforic („deviant“; „nebun“) se păstrează în expresiile a fi într-o dungă şi a fi într-o ureche. Tot în graiurile din nord găsim atestări ale expresiilor cu substantivul la plural, cu sens propriu – „clopote multe se tînguie-n dungi“ (în revista Cosînzeana, din Orăştie, 24.05.1914) – sau figurat: „vorbeşte tot în dungi“ (Gura satului, „diurnalu glumetiu“, Arad/Gherla, 1.07.1880).

Dintre exemplele de mai sus, cele care provin din reviste vechi au fost culese cu ajutorul unei resurse electronice de excepţională utilitate: Biblioteca digitală a BCU Cluj. Ca şi Biblioteca digitală a Bucureştilor (fosta Dacoromanica), despre care am vorbit de mai multe ori, aceasta îşi îmbogăţeşte permanent fondul de reviste şi cărţi vechi scanate, în care este posibilă căutarea automată a cuvintelor. Un instrument excepţional pentru lexicografi, dar şi o sursă de lectură fascinantă pentru cititorii pasionaţi de documentele trecutului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

thumbnail V2 (7) png
Ce ne poate învăța hiperinflația Pengo despre cum să investim inteligent într-un credit ipotecar
Povestea monedei ungare Pengo este una dintre cele mai dramatice episoade financiare ale secolului XX. Adoptată în 1927, moneda a fost introdusă pentru a stabiliza economia maghiară după destrămarea Imperiului Austro-Ungar.
1747201650 oiwF jpg
Cum să integrezi suplimentele într-un program complex și sănătos de slăbire
Procesul de slăbire este, în esență, o călătorie de transformare fizică și mintală. Pentru a fi eficient și durabil, acesta trebuie construit pe mai mulți piloni: alimentație echilibrată, activitate fizică regulată, odihnă de calitate, gestionarea stresului și, în unele cazuri, sprijin suplimentar p
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
PIB-ul României a stagnat în primul trimestru și a crescut infim față de perioada similară a anului trecut
PIB-ul României a stagnat în primul trimestru față de precedentul și a crescut infim, cu doar 0,2% față de primul trimestru al anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
piedone jpg
Ce a descoperit Piedone într-un magazin pentru adulți din Capitală: „La ce folosește asta?” Reacția care a dus la închiderea magazinului de către șeful ANPC
Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a continuat seria controalelor inopinate prin București, de această dată vizând magazinele cu jucării pentru adulți.
Marina Almasan Victor Socaciu carte Ceasul iubirii (24) Cristina Deleanu si Eugen Cristea jpg
Povestea de dragoste dintre Cristina Deleanu și Eugen Cristea. Cum a renunțat la o căsnicie de 17 ani pentru a-și trăi iubirea cu celebrul actor
Lumea artistică este în doliu, după ce Cristina Deleanu, soția actorului Eugen Cristea, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Aceasta a fost o persoană extrem de iubită de public, personalitate emblematică a teatrului românesc, marcând o carieră de peste șase decenii în lumea filmului românesc
accident Mexic 1, captura video jpg
Accident crâncen în Mexic: cel puţin 21 de morţi şi mai mulţi răniţi, după un impact pe autostradă
Accident deosebit de grav pe o autostradă din Mexic, în urma căruia cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva au fost rănite.
image png
De ce a murit Cristina Deleanu. Eugen Cristea, prima reacție după decesul soției: „O boală foarte ciudată”
Eugen Cristea, soțul regretatei actrițe Cristina Deleanu, a vorbit pentru prima dată despre cauza care a condus la decesul acesteia. A făcut mai multe dezvăluiri pe marginea acestui subiect și a mărturisit cât de greu îi este în acest moment.
wizz air avion jpg
Wizz Air a lansat șase noi rute
Wizz Air a anunțat lansarea a șase noi rute de pe aeroporturile din Timișoara și Brașov, precizând că a alocat bazei din Timișoara încă o aeronavă, ajungând la un total de 40 de aeronave în România.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziții de amploare în Capitală și șase județe într-un dosar de delapidare și fals în acte. Prejudiciul este de peste 7 milioane de lei
Polițiștii desfășoară joi, 15 mai, un număr de 32 de percheziții domiciliare în Capitală și în județele Călărași, Ialomița, Argeș, Galați, Bacău și Cluj.