„Mut în dungi“

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
„Cu bule“ jpeg

Expresia populară mut în dungi nu este foarte frecventă şi nu a fost cuprinsă în dicţionarele noastre de uz curent. Deşi este evident că se foloseşte pentru caracterizarea negativă a unei persoane, sensul său specific nu e foarte clar. Puţinele atestări actuale permit să se deducă din context fie o echivalenţă cu sensul figurat principal al adjectivului mut („incapabil, din diferite motive – ignoranţă, uimire, timiditate, adversitate faţă de interlocutor etc. –, să vorbească“), fie diferite extinderi semantice („ins limitat“, „prost“, „posac“ etc.): „lîngă o asemenea reprezentantă a sexului frumos, nu ai cum să stai ca «un mut în dungi»!“ (grozavii.ro); „la Paris, unde pînă şi un poliţai devine un «mut în dungi» dacă te miroase că nu grăieşti limba lui“ (ibidem); „asiguri suplinirea şi, dacă directorul este un om dezbumbat la cap, aprobă. Dacă ai un mut în dungi, stai la ore“ (forum.portal.edu.ro); „ca să nu par «mut în dungi», vă provoc la un concurs de bancuri“ (iepuri.info).

Atestările de mai sus par să aparţină unor vorbitori familiarizaţi cu graiurile de nord: dacă ne ghidăm după informaţiile suplimentare din context, unii ar proveni din Sibiu şi Maramureş; cel de-al treilea foloseşte termenul dezbumbat, tipic pentru Transilvania şi Moldova. În aceeaşi largă arie dialectală se plasează o apariţie mai veche a expresiei, pe care am găsit-o în ziarul Unirea poporului (Blaj) din 6.06.1937, într-un text moralizator ilustrînd printr-o înşiruire de insulte proastele obiceiuri ale bîrfitorilor: „Toader e un leneş, Ionu lui Văsile a Nastasiei e hoţ de să te ferească Dumnezeu, Niculae a Vărvarei un mut în dungi, Filip a lu Maftei un uşuratec, Gligor a lu Iuonu Floarei un cărţaş, Nastasia lui Toader o fală goală – straiţă uşoară şi aşa mai departe“. Din caracterizările negative, mai puţin transparent e doar substantivul cărţaş, un derivat din cărţi (de joc), cu sensul „cartofor“. Mut nu pare să se refere în text la un handicap fizic, ci la un defect moral; de altfel, cîteva rînduri mai sus apărea cu sens figurat şi în bîrfa despre o femeie: „Ei, văzutu o aţi pe toanta asta? Să nu credeţi că e atît de mută cum pare“. Sinonimia contextuală toantă – mută nu este întîmplătoare; în multe texte populare muţenia apare, în sens figurat, ca simptom al prostiei. Marele dicţionar academic – Dicţionarul limbii române (DLR), Litera M, 1965 – înregistrează aceste sensuri secundare ale cuvîntului mut: „om nepriceput, prostălău“ (accepţie populară) şi „om nepriceput, prostălău, tont, idiot; om nătărău; om zăpăcit“ (accepţie specifică graiurilor nordice: „prin Transilvania, Moldova şi Bucovina“).

Ar rămîne de văzut ce înseamnă în dungi. Formula a fost înregistrată în Glosarul regional Argeş (1967) al lui D. Udrescu, cu explicaţia „rău de tot; de-a binele“, în contextele prost în dungi, nebun în dungi. Este vorba, aşadar, de un intensificator al epitetelor depreciative, similar altor construcţii expresive din limbajul popular-argotic actual: cu crengi, cu spume etc. Mutul în dungi este deci, cel mai adesea, „un mare prost“. Trecerea de la sensul propriu al dungilor la cel figurat al expresiei nu este însă uşor de explicat. Pentru vorbitorii de azi, dungile evocă în primul rînd uniforma vărgată (tradiţională) de puşcăriaş: „D.P. riscă să «joace» în dungi! Alcoolemia de 2,50 la mie l-ar putea trimite la închisoare!“ (crimetime.ro); „m-au îmbrăcat în dungi“ (versuri.ro); „Fotbalul românesc în dungi verticale“ (gsp.ro) etc. Nu despre aceste dungi este însă vorba: cel mai probabil, la originea expresiei stau locuţiunile cu substantivul la singular în dungă sau într-o dungă (ultima sinonimă cu într-o ureche), folosite iniţial pentru a descrie maniera de a trage clopotele, vestind pericole sau înmormîntări. Sensul metaforic („deviant“; „nebun“) se păstrează în expresiile a fi într-o dungă şi a fi într-o ureche. Tot în graiurile din nord găsim atestări ale expresiilor cu substantivul la plural, cu sens propriu – „clopote multe se tînguie-n dungi“ (în revista Cosînzeana, din Orăştie, 24.05.1914) – sau figurat: „vorbeşte tot în dungi“ (Gura satului, „diurnalu glumetiu“, Arad/Gherla, 1.07.1880).

Dintre exemplele de mai sus, cele care provin din reviste vechi au fost culese cu ajutorul unei resurse electronice de excepţională utilitate: Biblioteca digitală a BCU Cluj. Ca şi Biblioteca digitală a Bucureştilor (fosta Dacoromanica), despre care am vorbit de mai multe ori, aceasta îşi îmbogăţeşte permanent fondul de reviste şi cărţi vechi scanate, în care este posibilă căutarea automată a cuvintelor. Un instrument excepţional pentru lexicografi, dar şi o sursă de lectură fascinantă pentru cititorii pasionaţi de documentele trecutului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.