Muc şi sfîrc

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
„Cu bule“ jpeg

În româna colocvială, expresia muc şi sfîrc se bucură de oarecare popularitate, dobîndită probabil datorită surprizei comice pe care o produce asocierea celor doi termeni. Formula, folosită cel mai adesea adjectival, cu sensul „foarte bun, excepţional“, este unul dintre numeroasele mijloace de exprimare lexicală şi stilistică a valorii superlative: „mîine e un concert muc şi sfîrc“ (twitter); „condiţie fizică muc și sfîrc“ (gsp.ro); „toate numai echipe muc şi sfîrc“ (fcsteaua.ro); „cadre proaspete, (…) numai «muc şi sfîrc», profesionişti de excepţie“ (national.ro) etc. Expresia se foloseşte (mai rar) şi substantival, cu sensul „insul sau lucrul cel mai important, cel mai interesant etc.“: „aceşti doi muc şi sfîrc ai politicii cisnădiene“ (cisnadie.wordpress.com); „Muc şi sfîrc din telegramele Wikileaks din România“ (cotidianul.ro). Comentariile din Internet reflectă diferitele interpretări pe care vorbitorii tind să le dea expresiei; cineva se arăta surprins, de pildă, că i se atribuie sens pozitiv unei expresii pe care el o percepea mai curînd ca negativă: „personal nu o văd ca ceva pozitiv, cu atît mai puţin extraordinar: muc – mic, neînsemnat, scîrbos; sfîrc – mic, neînsemnat; nu ştiu, doi termeni cu conotaţii oarecum negative pot rezulta într-o expresie cu caracter pozitiv?“ (blogspot
.com, 2007). Sînt şi contexte care par să indice o interpretare a formulei în cheie vag sexuală (probabil ca urmare a prezenţei cuvîntului sfîrc). Expresivitatea familiară şi conotaţiile contradictorii favorizează folosirea ironică a sintagmei: „evident, sîntem inteligenţi, integri, serioşi, muc şi sfîrc, dar nu candidăm“ (contributors.ro).

Expresia este atestată de Nina Croitoru Bobârniche, în Dicţionar de argou al limbii române (1996), cu glosarea „formidabil, excelent“, şi de Anca şi George Volceanov, în Dicţionar de argou şi expresii familiare ale limbii române (1998), cu o explicaţie similară – „excelent, de cea mai înaltă calitate“; nu este însă înregistrată de dicţionarele mai vechi şi de cele generale. Explicaţia expresiei a fost dată, cu toate detaliile filologice şi cu argumentele cele mai convingătoare, de profesorul Stelian Dumistrăcel, în volumul Pînă-n pînzele albe. Expresii româneşti (2001, pp. 248-252). Vechimea expresiei e greu de stabilit, dar e clar că asocierea se bazează pe sensuri mai vechi ale cuvintelor muc şi sfîrc, consemnate în dicţionarele noastre istorice. În Dicţionarul limbii române (DLR, Litera M, 1965), muc apare cu sensul „secreţie nazală“, dar şi în numeroase alte sintagme, cu accepţii care au ca element comun ideea de „vîrf“: se vorbeşte astfel de mucul lumînării, de mucul de papură, de cînepă, de grîu etc.; cuvîntul poate desemna şi un capăt, o bucată, un rest (muc de ţigară), fiind sinonim cu moţ (mucul curcanului) şi chiar cu sfîrc (mucul sînului). Etimologia latină (mucus) nu explică decît primul sens; e deci foarte posibil să fie vorba (cum consideră Stelian Dumistrăcel) de două cuvinte diferite, cu origini distincte. De la sensul „vîrf“ s-au dezvoltat probabil valorile atestate ale expresiei superlative de muc, pe care o citează Damé în dicţionarul său român-francez din 1893, şi apoi Zanne, în Proverbele românilor, II (1897): „frumoasă de muc“ – cu înţelesul „foarte frumoasă“ (mai multe atestări din secolul al XIX lea se găsesc în explicaţiile profesorului Dumistrăcel).

Sensurile lui sfîrc (cuvînt a cărui origine nu a fost definitiv stabilită) pot sugera şi mai clar metafora excelenţei. Cuvîntul este folosit azi mai ales ca echivalent popular al termenului ştiinţific (preluat din franceză) mamelon, dar sensul său cel mai larg este de „vîrf proeminent“, „extremitate ascuţită“. Dicţionarul academic (DLR, Litera S, 1990) înregistrează numeroase contexte care particularizează sensul fundamental: pe lîngă „sfîrcul ţîţei“ (Ştefan Episcupescu, Practica doctorului de casă, 1846), este evocat frecvent sfîrcul urechii sau al mustăţii; mai rar, sfîrcul bărbii sau al nasului. Şi în afara cîmpului semantic al corpului uman sînt contexte tipice de apariţie a cuvîntului; de exemplu, în sfîrcurile biciului sau ale gîrbaciului. Uneori e greu de spus dacă este vorba de o extindere metaforică (de la una dintre ipostazele concrete ale sfîrcului) sau pur şi simplu de o actualizare a sensului general – vîrf.

Există deci o convergenţă a sensurilor cuvintelor coordonate muc şi sfîrc, care se susţin şi îşi intensifică reciproc valoarea, într-o tautologie expresivă. În timp, uzul a făcut totuşi ca pentru fiecare dintre cele două cuvinte sensul cel mai uşor actualizabil să fie altul decît cel al expresiei: nici muc, nici sfîrc nu mai evocă în primul rînd vîrful, punctul cel mai înalt de realizare a unei calităţi – ci ipostazele lor organice, cît se poate de diferite. Asocierea celor două cuvinte monosilabice pare absurdă, nemotivată, comică – exact ceea ce îi poate asigura succesul în registrul colocvial.

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.
image
Şiretlicurile lui Vlad Țepeș: Începutul războiului cu otomanii
În 1460, câțiva dintre boierii nemulțumiți de Vlad Țepeș au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea și i-au prezentat situația din Valahia și probabil unele povești exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul și 500 de băieți, Vlad a trimis vorbă sultanului...
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.