Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
Prin octombrie 1961, să fi fost data de 18, o fetiță din Statele Unite ale Americii i-a trimis o scrisoare președintelui John F. Kennedy la Casa Albă. Despre Moș Crăciun. Și despre bomba nucleară. Nu întîmplător. Îi tot auzise pe părinții ei vorbind despre planul sovieticilor de a detona cea mai mare bombă nucleară, așa-numita „bomba țarului”, undeva deasupra Oceanului Arctic, deci în zona Cercului Polar nordic.
Micuța Michelle Rochon, în vîrstă de 8 ani, i-a scris astfel președintelui american: „Dragă domnule Kennedy, vă rog să nu îi lăsați pe ruși să bombardeze Polul Nord pentru că probabil îl vor omorî pe Moș Crăciun”.
Președintele Kennedy nu avea cum să omită să răspundă unei asemenea cereri. Așa că în Arhivele Bibliotecii JFK poate fi găsit răspunsul prezidențial, pe o copie indigo, datată 28 octombrie 1961. Echipa de la Casa Albă avea această sarcină, de a face cópii indigo în cazul majorității scrisorilor emise de Casa Albă. Istoria îi mulțumește.
După ce domnul JFK îi mărturisește lui Michelle că îi împărtășește îngrijorarea referitoare la pericolul testării de către sovietici a bombei atomice, nu doar în ceea ce privește Polul Nord, ci și alte locuri din lume, nu doar vizîndu-l pe Moș Crăciun, ci oameni de pe tot mapamondul, îi oferă o asigurare puternică.
„În orice caz, nu trebuie să te îngrijorezi pentru Moș Crăciun. Am vorbit cu el ieri și este bine. O să își facă turul obișnuit și Crăciunul acesta”, i-a transmis președintele Kennedy lui Michelle. Moș Crăciun sigur și-a făcut turul, dar Polul Nord nu a scăpat de testul nucler. Sovieticii au detonat „bomba țarului” la doar două zile după scrisoarea lui JFK, pe 30 octombrie.
Pe 29 decembrie la președintele John Kennedy ajungea un alt mesaj, de data aceasta de la liderul sovietic Nikita Hrușciov, care își exprima speranța că în anul ce va urma, 1962, se vor face pași importanți pentru diminuarea tensiunilor militare dintre Vest și Est. JFK a emis un răspuns oficial în care le ura liderului Hrușciov și cetățenilor Uniunii Sovietice un an nou pașnic și prosper, exprimîndu-și totodată și speranța că relațiile dintre SUA și URSS se vor îmbunătăți.
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
Moș Crăciun tot și-a făcut turul, desigur.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.