Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Prin octombrie 1961, să fi fost data de 18, o fetiță din Statele Unite ale Americii i-a trimis o scrisoare președintelui John F. Kennedy la Casa Albă. Despre Moș Crăciun. Și despre bomba nucleară. Nu întîmplător. Îi tot auzise pe părinții ei vorbind despre planul sovieticilor de a detona cea mai mare bombă nucleară, așa-numita „bomba țarului”, undeva deasupra Oceanului Arctic, deci în zona Cercului Polar nordic.

Micuța Michelle Rochon, în vîrstă de 8 ani, i-a scris astfel președintelui american: „Dragă domnule Kennedy, vă rog să nu îi lăsați pe ruși să bombardeze Polul Nord pentru că probabil îl vor omorî pe Moș Crăciun”.

Președintele Kennedy nu avea cum să omită să răspundă unei asemenea cereri. Așa că în Arhivele Bibliotecii JFK poate fi găsit răspunsul prezidențial, pe o copie indigo, datată 28 octombrie 1961. Echipa de la Casa Albă avea această sarcină, de a face cópii indigo în cazul majorității scrisorilor emise de Casa Albă. Istoria îi mulțumește.

După ce domnul JFK îi mărturisește lui Michelle că îi împărtășește îngrijorarea referitoare la pericolul testării de către sovietici a bombei atomice, nu doar în ceea ce privește Polul Nord, ci și alte locuri din lume, nu doar vizîndu-l pe Moș Crăciun, ci oameni de pe tot mapamondul, îi oferă o asigurare puternică.

„În orice caz, nu trebuie să te îngrijorezi pentru Moș Crăciun. Am vorbit cu el ieri și este bine. O să își facă turul obișnuit și Crăciunul acesta”, i-a transmis președintele Kennedy lui Michelle. Moș Crăciun sigur și-a făcut turul, dar Polul Nord nu a scăpat de testul nucler. Sovieticii au detonat „bomba țarului” la doar două zile după scrisoarea lui JFK, pe 30 octombrie.

Pe 29 decembrie la președintele John Kennedy ajungea un alt mesaj, de data aceasta de la liderul sovietic Nikita Hrușciov, care își exprima speranța că în anul ce va urma, 1962, se vor face pași importanți pentru diminuarea tensiunilor militare dintre Vest și Est. JFK a emis un răspuns oficial în care le ura liderului Hrușciov și cetățenilor Uniunii Sovietice un an nou pașnic și prosper, exprimîndu-și totodată și speranța că relațiile dintre SUA și URSS se vor îmbunătăți.

A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.

Moș Crăciun tot și-a făcut turul, desigur.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară
image png
Frustrările care fac AUR posibil
Presa vorbește despre despre pensii speciale, dar evită, de multe ori, stînjenită, să discute despre corupția din mediul privat și averile gigantice apărute peste noapte.
image png
„Solidaritatea este sîngele care ține în viață proiectul Uniunii Europene”
Nu este de așteptat să se înlocuiască prea curînd regula unanimității cu regula majorității pentru asemenea decizii.
image png
Memorizare vs. gîndire critică?
Uitînd, desigur, că înainte de a fi critică, gîndirea trebuie să existe.
image png
Viciile unui muzeu inexistent
Dar asta e în America, care a fost scutită de experiența comunistă.
image png
Noi sîntem români! Prin delegație
Am constata atunci că noi sîntem patrioți doar prin delegație. Români prin delegație.
image png
Winston Churchill, cu istoria-n dinți
Nu știu exact ce te-ar putea face să îți dorești să cumperi o pereche de dinți falși de-ale lui Winston Churchill.
image png
Litleboi și istoria mare
Toți s-au speriat de bomba numită Little Boy.
image png
Legit
Asemenea cuvinte rezistă uneori mai bine, dar pot fi ușor abandonate și înlocuite, odată cu schimbarea modei lingvistice.
image png
Extrageri echitabile din urna digitală
Am vorbit cu mai mulți profesori despre cum se desfășoară procesul.
p 7 jpg
Noul și vechiul Napoleon
Napoleon a intrat în istorie și sub numele de „micul caporal”.
image png
Carnavalul Veneției
O caracteristică a celor costumați din cap pînă în picioare, intrați în rolul carnavalului, cum s-ar spune, mi s-a părut a fi înălțimea.
image png
Umbra FMI. La București
Managerii și antreprenorii își doresc ca o creștere a fiscalității să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare

Adevarul.ro

image
Joburile în care românii iau mii de euro, dar nu fac nimic. „Când ne plictisim de atâta joacă ieșim și noi la o berică”
Într-o țară în care prețurile cresc de la o zi la alta, iar salariile bat de regulă pasul pe loc, există și oameni care sunt plătiți ca să nu facă absolut nimic. Sau aproape nimic, dar oricum pe salarii la care alții nici nu îndrăznesc să viseze.
image
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Una dintre cele mai importante dinastiii medievale românești, cea din care se trage și celebrul Ștefan cel Mare, a fost întemeiată de o femeie. Purta numele de Margareta Mușata, iar povestea sa este învăluită în mister. Unii bănuiesc că ar fi fost reprezentanta unui puternic clan boieresc.
image
Ce s-a ales de temuții interlopi din anii 2000. Prinși de Traian Berbeceanu, unii și-au reluat vechile obiceiuri
În anii 2000, Deva, Hunedoara și orașele din Valea Jiului erau cutremurate de un lung șir de incidente grave comise de grupări interlope violente, în fața cărora autoritățile se arătau depășite de situație ori închideau ochii.

HIstoria.ro

image
Cum a revenit Emil Racoviță în România?
La câțiva ani după revenirea din expediția de la Polul Sud, care l-a făcut celebru, viața și cariera omului de știință Emil Racoviță au luat o nouă turnură: interesul pentru organismele marine a fost înlocuit de cel pentru studiul faunei subterane.
image
Spectaculoasele grădini ale Palatului Versailles
Spectaculoasele grădini sunt situate în partea vestică a palatului și sunt alcătuite din Parcul Versailles și Grădina Versailles-ului.
image
Cetățuia Brașovului, inspectată de trei împărați ai Austriei
Cetățuia Brașovului a fost suficient de importantă încât să fie inspectată de trei împărați ai Austriei și impunătoare cât să atragă atenția reginei României, „ultima romantică a Europei”.