Moș Crăciun în Războiul Rece. Statut: localizat

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

Ce i-ar putea răspunde un colonel responsabil cu supravegherea spațiului aerian american în timpul Războiului Rece unui copil care îl sună la centrul de comandă și îl întreabă de... Moș Crăciun? Există un răspuns și este cît se poate de real. Ca și întîmplarea care a avut loc pe 30 noiembrie 1955.

Atunci, domnul colonel Harry Shoup a primit un telefon la Comandamentul Continental de Apărare Aeriană (Continental Air Defense Command – CONAD, transformat în NORAD). Nu era de la Pentagon, nici de la comandant. Mai bine, căci ambele variante cel mai probabil nu ar fi presupus vești prea bune. La capătul firului telefonului roșu era o fetiță din glasul căreia colonelul a auzit o întrebare: „Sînteți Moș Crăciun?”. „S-ar putea să fie un tip numit Moș Crăciun la Polul Nord, dar nu este el cel care mă îngrijorează că ar putea veni din direcția aceea”, a răspuns colonelul Shoup, conform unui articol apărut a doua zi în presă. Fetița voia de fapt să sune la un număr de telefon publicat într-o reclamă care invita copiii să vorbească cu Moș Crăciun. Doar că a format greșit numărul și în loc de Moș Crăciun a dat peste domnul colonel.

De aici încolo a pornit o campanie de imagine tipică Războiului Rece, în care americanii au folosit acest truc al localizării Moșului în spațiul aerian. În săptămîna Crăciunului, în spiritu-i specific, colonelul Shoup și echipa lui de la Comandament l-au desenat pe Moș Crăciun, cu tot cu sania sa, pe harta pe care o foloseau pentru a urmări aeronave neidentificate. Au declarat apoi presei că „vor continua să îl localizeze și să îl protejeze pe Moș Crăciun în călătoriile sale spre și dinspre Statele Unite ale Americii împotriva unui posibil atac din partea celor care nu cred în Moș Crăciun”.Mesajul pentru adversari era clar. Și tradiția urmăririi călătoriei lui Moș Crăciun instalată. Ca și porecla colonelului Harry Shoup: „Santa Colonel”.

În următorul an, în 1956, CONAD a informat că va continua să îl localizeze pe Moșu’, iar apoi, din 1958, NORAD (North American Aerospace Defense Command, organizație înființată de statul american în cooperare cu statul canadian) a preluat și dezvoltat tradiția.

În anii ’60, instituția trimitea la radio înregistrări cu actualizări în ceea ce privește traseul lui Moș Crăciun, iar în anii ’90 povestea a devenit digitală. NORAD zice că folosește în misiunea sa pentru Moș Crăciun radare și sateliți cu ajutorul cărora detectează nasul roșu al lui Rudolph.

Colonelul Harry Shoup cred că aprobă.

Iar istoria, desigur, continuă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.