Monet, Renoir şi Cézanne s-au întors

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
Monet, Renoir şi Cézanne s au întors jpeg

Într-un apartament din München, spre amurg. Un bătrîn slab și cărunt deschide o servietă de piele plină de schițe și desene. Le privește îndelung, cu mare admirație. E drept, are (de) ce: Monet, Renoir, Cézanne, Matisse, Chagall, Otto Dix. Dar de unde?

Cornelius Gurlitt (acesta era numele bătrînului) moștenise comoara de la tatăl său, Hildebrand Gurlitt, un critic și negustor de artă, care din anul 1938 a început să lucreze în serviciul regimului nazist. Voluntar. Și ironic, cumva, pentru că înainte fusese persecutat de naziști pe fondul calității sale de nepot de evreu, dar și pentru că refuzase să înalțe svastica la intrarea în galeria sa de artă. Ironia mai pălește, totuși, dacă ne gîndim că voluntariatul capătă diferite nuanțe în funcție de epocă și regim.

În fine, în calitatea sa de negustor de artă oficial al regimului nazist – numai patru persoane aveau această poziție –, Hildebrand Gurlitt se ocupa de așa nu-mită artă degenerată, opere de artă catalogate ca fiind ne-germane și, prin urmare, confiscate de naziști din galeriile publice de artă. Acestea reprezentau o sursă de finanțare pentru regim, întrucît după confiscare erau vîndute în afara țării. O altă sarcină de serviciu a lui Hildebrand era să gestioneze și operele de artă luate direct de la proprietari privați evrei.

Astfel, negustorul de artă a avut toate ocaziile să adune o colecție de aproape 1500 de piese (desene, schițe, picturi și alte documente de valoare), colecție pe care fiul său Cornelius a moștenit-o nu tocmai oficial, avînd în vedere faptul că, în anul 1956, Hildebrand Gurlitt le-a declarat investigatorilor americani că pierduse toate piesele de artă în urma bombardamentului de la Dresda din timpul Războiului.

În anul 2013, într-o cercetare de evaziune fiscală care îl privea pe Cornelius Gurlitt, statul german a descoperit în casa acestuia impresionanta colecție de artă. Un an mai tîrziu, cel care găzduia comoara ascunsă a murit, lăsînd moștenire colecția Muzelui de Arte Frumoase din Berna. Au apărut, desigur, și nelipsitele rude care au pretins drepturi, și astfel a început un șir de bătălii legale, care a făcut imposibilă expunerea operelor de artă.

Pînă acum. Pentru că, de la începutul acestei luni (noiembrie a.c.), 450 de piese din colecție sînt expuse pentru prima dată publicului în muzeul amintit din Berna, și în Sala Expozițională de Artă a Republicii Federale Germania din Bonn. Monet, Renoir și Cézanne cred că se bucură. Alături de Matisse, Chagall și Otto Dix.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Podul peste Dunăre de la Brăila arată jalnic. Asfaltul a crăpat și s-au format șanțuri ca pe „arătură”, spun șoferii VIDEO
Șoferii care trec pe podul peste Dunăre de la Brăila sunt revoltați. Deși a fost dat în folosință în urmă cu un an, podul arată deplorabil. Asfaltul a crăpat și s-au format numeroase șanțuri, exact ca pe un drum abandonat.
image
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Polițiștii au amendat sâmbătă, 13 iulie, șoferul unei mașini marca BMW, care circula cu o viteza uimitoare pe A2. Potrivit unor surse, la volan s-ar fi aflat manelistul Dani Mocanu.
image
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.