Molii pe teren

Publicat în Dilema Veche nr. 647 din 14-20 iulie 2016
„Cu bule“ jpeg

Finala Campionatului European de fotbal i-a pus pe ziariştii români în faţa unei mici probleme lingvistice. Nu prin desfăşurarea şi prin rezultatul meciului, ci printr-un incident care a implicat insecte greu de denumit în română, pe care s-au chinuit probabil să le identifice – prin raportare la imagini şi la traducerea ştirilor în alte limbi. Unele publicaţii au recurs la termenul molii: „o invazie de molii pe stadionul din Paris“ (digisport.ro) sau – în stilul senzaţionalist atît de obositor prin repetare – „La atacul ăsta chiar nu s-a gîndit nimeni! Invazie de molii pe Stade de France“ (sport.ro). Alţii au căutat probabil ceva mai mult în dicţionare sau în propria memorie, vorbind de fluturi şi fluturi de noapte, ba chiar găsind formule şi mai specifice: „Mii de fluturi au invadat Stade de France“ (dolce-sport.ro) „Ce a determinat invazia de fluturi de noapte păroşi de pe Stade de France“ (evz.ro).

E un caz tipic de decupaj al realului prin intermediul cuvintelor şi de interferenţă între clasificarea ştiinţifică şi cea populară. În română, termenul fluture e generic, aplicîndu-se insectelor din ordinul Lepidoptere; un grup dintre acestea (diferenţiat, se pare, mai ales prin forma antenelor) are în mai multe limbi o denumire diferită de cea generică. În engleză, termenul moth e diferit de butterfly; în italiană falena este altceva decît farfalla. În franceză, grupul respectiv e denumit prin specificarea termenului generic: papillon de nuit – şi acelaşi lucru se întîmplă şi în română, prin sintagma fluture de noapte. Denumirea fluture de noapte nu e însă una foarte riguroasă, desemnînd de fapt şi specii care zboară ziua. Totuşi, imaginea prototipică este cea a fluturilor (destul de mari, de exemplu cap-de-mort) care zboară noaptea, adesea atraşi de lumina şi căldura unei lămpi.

Molia este identificată mai ales prin funcţia sa distrugătoare: e definită în DEX într-un mod mai larg, ca „nume generic dat mai multor specii de fluturi m‑ci de noapte, ale căror larve atacă lucrurile de origine vegetală sau animală“; în dicţionarele mai vechi era descrisă în­tr‑un mod şi mai direct legat de experienţa cotidiană: „mici fluturași ale căror larve rod blănuri, covoare, stofe“ (Şăineanu, ed. a VI, 1928). Cuvîntul – vechi împrumut din slavă – apare încă din cele mai vechi texte păstrate (de pildă, în Codicele Voroneţean), fiind menţionat în traducerile biblice, de exemplu într-un pasaj din Evanghelia lui Matei (16, 9): „Nu adunareţi voao comoară pre pămînt, unde moliile şi rugina o strică“ (Noul Testament de la Bălgrad, 1648). Expresia ros (sau mîncat) de molii are sensurile (depreciative) „vechi“, „bătrîn“, „uzat, degradat“ („crai mîncat de molii“, la Eminescu). În cuvinte compuse, termenul desemnează şi alte insecte (sau doar larve) dăunătoare: molia-merelor, moria-strugurilor, molia-grîului etc.

Din punctul de vedere al unor clasificări ştiinţifice, moliile sînt incluse (aşa cum se vede şi din definiţia de dicţionar) în grupul mai larg al „fluturilor de noapte“; în multe limbi au şi denumiri specifice: în italiană – tarma, în franceză – mite (de la care provine şi adjectivul miteux, „sărăcăcios, în stare jalnică“ etc.).

Cele de mai sus sînt argumente pentru a nu desemna, în română, fluturii de noapte prin termenul molie. În descrierea altor „invazii“, autohtone, găsim, aşa cum ne-am aştepta, termenul potrivit – fluture de noapte: „Milioane de fluturi de noapte au împînzit copacii, mai ales teii“ (stiri.tvr.ro, 12.06.2013). În cazul stadionului parizian, e posibil ca folosirea termenul molie să provină dintr-o traducere rapidă a ştirii din engleză. Dacă ziarele franceze scriau despre papillons de nuit (nu despre mites) – „des papillons de nuit envahissent le Stade de France“ (Libération), iar cele italieneşti despre falene – „Portogallo-Francia, le falene invadono il campo“ (La Repubblica), în presa de limbă engleză apărea termenul moth(s) – „the moth invasion“ (The Telegraph). Probabil că acest cuvînt – care desemnează atît fluturii de noapte în ansamblu, cît şi moliile în particular – stă la originea confuziei din română (prezentă şi în pagina românească din Wikipedia cu titlul Molie).

Cuvintele produc asocieri semantice inevitabile: un stadion invadat de fluturi de noapte evocă altceva decît un dulap plin de vechituri, invadat de molii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.