Mîndru că sînt european?

Tudor IORDĂCHESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 797 din 30 mai – 5 iunie 2019
Mîndru că sînt european? jpeg

De multe ori, participarea la vizite oficiale devine, pentru un interpret, o chestiune de rutină. Poţi să însoţeşti miniştri sau prim-miniştri, să te întîlneşti cu comisari europeni sau şefi de stat, regulile sînt cam aceleaşi. Le respecţi şi totul e previzibil, uneori frizînd plictiseala.

Din cînd în cînd ies în evidenţă una-două vizite, unul sau două locuri în care te simţi un pic altfel. Şi surpriza vine, de multe ori, că asta nu se întîmplă la Bruxelles sau în altă mare capitală, ci în ţări cu prezenţe mai puţin impresionante pe scena internaţională.

De exemplu, sînt locuri unde primirea se face la cel mai înalt nivel, cu întreg protocolul cuvenit şefilor de stat sau de guvern – intonarea imnului, gardă de onoare şi tot tacîmul. Însă, în alte părţi vezi poliţişti aliniaţi la fiecare sută de metri cu armele în bandulieră şi spatele la şosea, traficul e paralizat cu o jumătate de oră înainte de sosirea oricărei coloane oficiale, ai senzaţia clară că a fost mobilizată întreaga flotă de maşini de poliţie rutieră (am numărat, la un astfel de eveniment, aproape 50 de maşini de însoţire sau în aşteptare doar în drumul de la aeroport la hotel, ceea ce, chiar şi pentru standardele cele mai înalte ale unei vizite oficiale, e un pic cam mult…).

Acolo mesajul transmis e unul clar: pentru noi contează că sînteţi aici. Contează fiecare fotografie în presa locală, fiecare declaraţie dată alături de premierul unei ţări membre a Uniunii Europene, ba mai mult, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE. Contează pînă într-acolo încît premierul-gazdă se mai şi fîstîceşte, neputîndu-se hotărî dacă este prima vizită la acest nivel efectuată de un prim-ministru din UE sau era vorba doar de o premieră „de gen“… Însă mai important decît toate acestea este limbajul corpului, uneori mai important chiar decît limbajul diplomatic, întotdeauna corect şi curtenitor. Un premier care, pînă la urmă, provine din rîndurile autorităţilor locale (prin urmare, nu chiar un jucător politic „la vîrf“), care are nevoie disperată să îşi convingă Parlamentul de faptul că ţara sa trebuie să ajungă să îşi schimbe şi denumirea pentru a putea respecta toate condiţiile impuse de vecinii mai mult sau mai puţin pretenţioşi, un premier care joacă viitorul ţării sale pe cartea euro-atlantismului şi a unei mult visate (şi îndepărtate) apartenenţe la Uniune, în fine, un astfel de politician are nevoie să transmită semnale lipsite de echivoc – avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem primi.

Şi atunci realizezi, brusc, cît eşti de norocos. Cît eşti de norocos că eşti cetăţean al unei ţări deja membră a NATO, care beneficiază, orice s-ar spune (şi să sperăm că nu pînă la proba contrară…) de garanţiile oferite de articolul 5, că eşti cetăţean al unei ţări membre a Uniunii Europene, acea Uniune şchioapă şi pe care mulţi se hazardează să o vadă deja cu un picior în groapă, profitînd de haosul creat în jurul acestei uriaşe farse politice numite Brexit. Dar măcar eşti deja acolo, cetăţean al unei ţări care, la un moment dat al istoriei sale recente, a avut norocul sau inspiraţia să îmbrăţişeze acest proiect de ţară – apartenenţa la UE şi -NATO. Ce a urmat după epuizarea tuturor energiilor în această direcţie este altă poveste, desigur.

Tu, ca român, te urci azi în avion şi fără prea multe… într-o oră eşti în inima Europei, fără vize, indiferent cît crezi sau nu că altcineva se uită chiorîş la tine, ai dreptul să mergi, sa vizitezi, să munceşti dacă asta îţi doreşti, oriunde pe teritoriul acesta în care alţi 300 de milioane de cetăţeni au decis că merită să îşi investească speranţele, să îşi folosească în comun resursele umane şi să îşi vîndă mărfurile şi serviciile, printr-o decizie care a adus pace neîntreruptă Europei de aproape 70 de ani încoace. Ai dreptul să îţi votezi reprezentanţii în Parlamentul European, să îi trimiţi acolo şi să le scrii, să protestezi, să îi împingi de la spate dacă nu îţi convine ce fac în instituţiile în care au fost aleşi, la Bruxelles sau la Strasbourg. Ai dreptul să te bucuri de nişte garanţii cu privire la viaţa şi libertatea ta personală, pe care nimeni nu şi le putea imagina posibile cu 30 de ani în urmă în această parte a lumii.

Iar dacă toate astea ţi se par prea puţine, pune-ţi întrebarea pe care am auzit-o rostită de un alt prim-ministru al unei ţări vecine şi prietene: ce alt imperiu, care alt partener, ce altă ţară a mai fost dispusă să ofere atît de multe naţiunii mele într-un interval istoric atît de scurt, fără să ceară nimic în schimb, aşa cum o face acum Uniunea Europeană? Şi da, vorbea de fondurile nerambursabile puse la dispoziţie pentru infrastructură, cercetare, inovare, dezvoltarea capitalului uman, agricultură; are prea puţin de a face volumul sau dacă noi, individual, ca stat, am reuşit sau nu să le punem suficient la lucru în folosul nostru. Întrebarea rămîne: cine altcineva a făcut atît de multe pentru partea aceasta de Europă, atîta timp prizonieră a influenţelor şi jocurilor politice între imperii şi state totalitare, dacă nu Uniunea?

Aşa, încercînd mereu să te pui în pielea altuia, a unui vecin albanez, macedonean, muntenegrean, poate bosniac, de ce nu, sîrb sau ucrainean, s-ar putea să realizezi că Europa e un pic mai mult decît birocraţie şi alegeri europarlamentare la care să nu se prezinte nimeni din patru în patru ani. Încercînd să te pui în pielea unui prim-ministru ale cărui declaraţii şi gestică nu fac altceva decît să reflecte încercarea de a asigura o şansă pentru prosperitate şi siguranţă propriei naţiuni, s-ar putea să realizezi că eşti mult mai norocos decît crezi: eşti european, aici şi acum. Şi ai face bine să îţi şi pese ca lucrurile să rămînă astfel… 

Tudor Iordăchescu este traducător și interpret.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.
Autostrada in Grecia FOTO Shutterstock jpg
Cele 5 autostrăzi noi ale Greciei care ar putea interesa și pe turiștii români. Stadiul lucrărilor și termenele de finalizare
Noile axe rutiere vor spori siguranța rutieră și vor elimina orice bariere de accesibilitate din zonele izolate geografic ale Greciei.
controlor tren jpg
Biletele de tren, mai scumpe de duminică, 15 decembrie 2024. Cât costă abonamentul în zona metropolitană București
Biletele pentru o călătorie cu trenul sunt mai scumpe începând de duminică, 15 decembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor. Ultima scumpire a a avut loc în decembrie 2023.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Prima reacție a femeii plimbată în lesă, în patru labe, la gala de lupte RXF: „Trebuie să te iubești pe tine”
Gala de lupte de la mijlocul acestei săptămâni a fost cu siguranță un eveniment controversat care a stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice.
camion lovit de tren FOTO Captură video
Momentul în care șoferul unui camion sfidează moartea. Cum a reușit să se salveze înainte să fie lovit de tren
Un șofer de camion a trăit un moment terifiant când a rămas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferată. Acesta a reușit să sară din camion cu câteva secunde înainte ca un tren de marfă să-l lovească și să distrugă vehiculul.