Mîndru că sînt european?

Tudor IORDĂCHESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 797 din 30 mai – 5 iunie 2019
Mîndru că sînt european? jpeg

De multe ori, participarea la vizite oficiale devine, pentru un interpret, o chestiune de rutină. Poţi să însoţeşti miniştri sau prim-miniştri, să te întîlneşti cu comisari europeni sau şefi de stat, regulile sînt cam aceleaşi. Le respecţi şi totul e previzibil, uneori frizînd plictiseala.

Din cînd în cînd ies în evidenţă una-două vizite, unul sau două locuri în care te simţi un pic altfel. Şi surpriza vine, de multe ori, că asta nu se întîmplă la Bruxelles sau în altă mare capitală, ci în ţări cu prezenţe mai puţin impresionante pe scena internaţională.

De exemplu, sînt locuri unde primirea se face la cel mai înalt nivel, cu întreg protocolul cuvenit şefilor de stat sau de guvern – intonarea imnului, gardă de onoare şi tot tacîmul. Însă, în alte părţi vezi poliţişti aliniaţi la fiecare sută de metri cu armele în bandulieră şi spatele la şosea, traficul e paralizat cu o jumătate de oră înainte de sosirea oricărei coloane oficiale, ai senzaţia clară că a fost mobilizată întreaga flotă de maşini de poliţie rutieră (am numărat, la un astfel de eveniment, aproape 50 de maşini de însoţire sau în aşteptare doar în drumul de la aeroport la hotel, ceea ce, chiar şi pentru standardele cele mai înalte ale unei vizite oficiale, e un pic cam mult…).

Acolo mesajul transmis e unul clar: pentru noi contează că sînteţi aici. Contează fiecare fotografie în presa locală, fiecare declaraţie dată alături de premierul unei ţări membre a Uniunii Europene, ba mai mult, ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE. Contează pînă într-acolo încît premierul-gazdă se mai şi fîstîceşte, neputîndu-se hotărî dacă este prima vizită la acest nivel efectuată de un prim-ministru din UE sau era vorba doar de o premieră „de gen“… Însă mai important decît toate acestea este limbajul corpului, uneori mai important chiar decît limbajul diplomatic, întotdeauna corect şi curtenitor. Un premier care, pînă la urmă, provine din rîndurile autorităţilor locale (prin urmare, nu chiar un jucător politic „la vîrf“), care are nevoie disperată să îşi convingă Parlamentul de faptul că ţara sa trebuie să ajungă să îşi schimbe şi denumirea pentru a putea respecta toate condiţiile impuse de vecinii mai mult sau mai puţin pretenţioşi, un premier care joacă viitorul ţării sale pe cartea euro-atlantismului şi a unei mult visate (şi îndepărtate) apartenenţe la Uniune, în fine, un astfel de politician are nevoie să transmită semnale lipsite de echivoc – avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem primi.

Şi atunci realizezi, brusc, cît eşti de norocos. Cît eşti de norocos că eşti cetăţean al unei ţări deja membră a NATO, care beneficiază, orice s-ar spune (şi să sperăm că nu pînă la proba contrară…) de garanţiile oferite de articolul 5, că eşti cetăţean al unei ţări membre a Uniunii Europene, acea Uniune şchioapă şi pe care mulţi se hazardează să o vadă deja cu un picior în groapă, profitînd de haosul creat în jurul acestei uriaşe farse politice numite Brexit. Dar măcar eşti deja acolo, cetăţean al unei ţări care, la un moment dat al istoriei sale recente, a avut norocul sau inspiraţia să îmbrăţişeze acest proiect de ţară – apartenenţa la UE şi -NATO. Ce a urmat după epuizarea tuturor energiilor în această direcţie este altă poveste, desigur.

Tu, ca român, te urci azi în avion şi fără prea multe… într-o oră eşti în inima Europei, fără vize, indiferent cît crezi sau nu că altcineva se uită chiorîş la tine, ai dreptul să mergi, sa vizitezi, să munceşti dacă asta îţi doreşti, oriunde pe teritoriul acesta în care alţi 300 de milioane de cetăţeni au decis că merită să îşi investească speranţele, să îşi folosească în comun resursele umane şi să îşi vîndă mărfurile şi serviciile, printr-o decizie care a adus pace neîntreruptă Europei de aproape 70 de ani încoace. Ai dreptul să îţi votezi reprezentanţii în Parlamentul European, să îi trimiţi acolo şi să le scrii, să protestezi, să îi împingi de la spate dacă nu îţi convine ce fac în instituţiile în care au fost aleşi, la Bruxelles sau la Strasbourg. Ai dreptul să te bucuri de nişte garanţii cu privire la viaţa şi libertatea ta personală, pe care nimeni nu şi le putea imagina posibile cu 30 de ani în urmă în această parte a lumii.

Iar dacă toate astea ţi se par prea puţine, pune-ţi întrebarea pe care am auzit-o rostită de un alt prim-ministru al unei ţări vecine şi prietene: ce alt imperiu, care alt partener, ce altă ţară a mai fost dispusă să ofere atît de multe naţiunii mele într-un interval istoric atît de scurt, fără să ceară nimic în schimb, aşa cum o face acum Uniunea Europeană? Şi da, vorbea de fondurile nerambursabile puse la dispoziţie pentru infrastructură, cercetare, inovare, dezvoltarea capitalului uman, agricultură; are prea puţin de a face volumul sau dacă noi, individual, ca stat, am reuşit sau nu să le punem suficient la lucru în folosul nostru. Întrebarea rămîne: cine altcineva a făcut atît de multe pentru partea aceasta de Europă, atîta timp prizonieră a influenţelor şi jocurilor politice între imperii şi state totalitare, dacă nu Uniunea?

Aşa, încercînd mereu să te pui în pielea altuia, a unui vecin albanez, macedonean, muntenegrean, poate bosniac, de ce nu, sîrb sau ucrainean, s-ar putea să realizezi că Europa e un pic mai mult decît birocraţie şi alegeri europarlamentare la care să nu se prezinte nimeni din patru în patru ani. Încercînd să te pui în pielea unui prim-ministru ale cărui declaraţii şi gestică nu fac altceva decît să reflecte încercarea de a asigura o şansă pentru prosperitate şi siguranţă propriei naţiuni, s-ar putea să realizezi că eşti mult mai norocos decît crezi: eşti european, aici şi acum. Şi ai face bine să îţi şi pese ca lucrurile să rămînă astfel… 

Tudor Iordăchescu este traducător și interpret.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.