Mileu

Publicat în Dilema Veche nr. 481 din 3-8 mai 2013
Loază jpeg

Există cuvinte emblematice, care au capacitatea de a evoca – nu doar prin sens, prin obiectul desemnat, ci şi prin forma lor lingvistică – o epocă, un spaţiu, o categorie socială. Din această categorie ar putea face parte şi mileu; de aceea, probabil, e greu ca forma în uz (etichetată ca fiind greşită) să fie pretutindeni înlocuită de cea recomandată de norme, milieu. Putem spera ca în cataloagele elegante de produse artizanale să se vorbească de milieuri; în acelaşi timp, evocarea unei vieţi tipice, desfăşurate în cadre tradiţionale, conformiste şi uniforme, ridicol sau emoţionant desuete, nu are cum să renunţe la mileu.

Memoria colectivă recentă asociază, tipic, mileul cu peştele – produs de serie din perioada comunistă, bibelou din sticlă plasat cu predilecţie pe televizor: „Vă mai aduceţi aminte cînd orice televizor era umbrit obligatoriu de un mileu alb şi apretat, pe care se mai afla o vază cu flori sau un bibelou în formă de peşte?“ (alexandrunegrea.ro). Valoarea emblematică a obiectului şi cea a termenului sînt exploatate de discursul ironic actual: „Fanii OTV au coborît mileul şi peştişorul în bernă după închiderea postului lor preferat“ (timesnewroman.ro); „S-au lansat peştişorii şi mileurile plate, concepute special pentru televizoarele cu ecran plat“ (ibidem); „Plasma ne-a adus în faţa unuia dintre cele mai mari impasuri din istoria noastră: cum punem mileu şi peşte pe ea?“ (tvdece.ro); „Voi investi într-o colecţie exclusivistă de mileuri pentru plasme. Mi se pare cea mai tare nişă de piaţă de la invenţia bibeloului peşte“ (ibidem). Gluma e folosită şi în scop publicitar, de o firmă care oferă aranjamente interioare moderne: „Erau vremuri cînd peştele de pe televizor era rege. Însă, de cînd televizorul a fost înlocuit de plasmă, spaţiul pentru mileu s-a micşorat. Şi atunci am apărut noi...“ (domicilio.ro). Un alt topos al ironiei vizează o plasare chiar mai ridicolă a obiectului: pe bordul automobilului – „Am bănuiala că... în maşină ai mileu pe bord“ (forum.softpedia.com); „Un mileu şi-un biban de sticlă ar da bine pe bordul ăla“ (daciaclub.ro).

Cele mai multe citate ironice preferă varianta mileu, specifică mediului social care a continuat să utilizeze intens obiectul; uneori, ironia recurge, totuşi, chiar la forma standard: „Măcar ei, care n-au trăit o viaţă lipiţi de televizorul cu milieu şi peşte de sticlă“ (hotnews.ro); „milieu de maşină“ (contrasens.com).

Cuvîntul a pătruns destul de tîrziu în dicţionarele noastre, deşi e foarte probabil să fi fost curent în viaţa cotidiană. A fost înregistrat de Dicţionarul limbii române (DLR), în volumul VI, Litera M (1965-1968), fără citate şi doar în forma milieu (cu indicaţia de pronunţare în hiat, li-eu, nejustificată şi corectată de DOOM 2005). Materialul pus la dispoziţie de biblioteca virtuală Dacoromanica ne oferă unele atestări mai vechi: de pildă, într-un inventar al mărfurilor trimise spre valorificare Vămii Bucureşti găsim „un tischleifer şi 6 milieuri din şiret de mătase“ (Monitorul oficial, 17 mai 1943).

Termenul românesc provine din franceză; e, însă, interesant că în dicţionarele franceze actuale (de exemplu, în Trésor de la langue française informatisé, TLFi), între sensurile lui milieu nu apare şi cel din română – „obiect din pînză (brodată) sau din dantelă, care se aşază (ca ornament) pe o mobilă“ (milieu, în DEX); echivalentul francez cu acest sens este napperon. Mai mult, nici măcar milieu de table („mijloc de masă“), formulă care stă la baza prescurtării, nu are, în dicţionarele franţuzeşti, semnificaţia lui milieu din română. Pentru milieu de table, TLFi înregistrează un alt înţeles: „piesă de veselă decorativă, în genere din argint sau porţelan, care se aşază la mijlocul unei mese.“ Supiere sau ceainice cu această denumire apăreau în presă şi în numeroase cataloage vechi (Mercure de France, 1726, Catalogue du riche mobilier, 1859), disponibile online; sintagma a fost preluată ca atare şi în alte limbi (The Art Journal Illustrated Catalogue, 1851). Imaginile actuale oferite de Internet (Google) pentru milieu de table prezintă, în majoritate zdrobitoare, aranjamente florale care se pun în mijlocul mesei.

Desigur că de la piesa de veselă s-a putut trece, prin metonimie, la obiectul de broderie de sub ea; cu atît mai mult cu cît în definiţia lui napperon intră nu doar ideea de ornament, ci şi aceea de protecţie: a mijlocului feţei de masă (sensul vechi) sau a unui obiect de mobilier. De altfel, echivalentul milieului românesc e, în italiană, centrino: un termen care trimite tot la plasarea unui mic şi graţios obiect textil în partea centrală a mesei.

Cu o evoluţie semantică ce s-a îndepărtat de cea din franceză, şi cu o formă simplificată de uzul popular, mileu a devenit un cuvînt oarecum lipsit de respectabilitate, dar folosit cu mare frecvenţă. Norma a aplicat criteriul etimologic, preferînd o formă mai apropiată de etimon; corect, dar suspectat de preţiozitate, milieu nu are aceeaşi capacitate de evocare a unui mediu şi a unei epoci.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bratari dacice foto daniel guta
Sarmizegetusa Regia, cămara de comori a Daciei. Istoric despre aurul furat: „Un calcul simplu ne oferă cifre impresionante”
În Sarmizegetusa Regia au fost păstrare cantități impresionante de aur. Unele tezaure au fost capturate de romani, altele au fost scoase la iveală, întâmplător, de localnici, însă în ultimele decenii braconierii au furat din capitala dacilor o cantitate impresionantă de aur.
Comportamentul unei persoane arogante Colaj
Cele patru păcate ale mândriei exagerate. Cum recunoști o persoană arogantă care îți poate distruge viața fără să știi
Un cunoscut psihiatru spaniol, Enrique Rojas, a dezvăluit pe Instagram cele patru trăsături definitorii ale persoanelor arogante.
svartul, bautura bucurestenilor interbelici jpg
Ce este, de fapt, șvarțul? Băutura specială era la mare căutare printre bucureșteni în perioada interbelică. Unde puteai să o servești și cum o poți prepara astăzi
Șvarțul (sau schwarz, din germană, care înseamnă "negru") era o băutură populară în Bucureștiul interbelic, asemănătoare cu cafeaua neagră, dar preparată adesea din înlocuitori de cafea, cum ar fi cicoarea sau orzul prăjit.
Keith Kellogg FOTO EPA EFE jpg
Trump propune o cale de ieșire din războiul din Ucraina – dar poate fi un cadou pentru Putin ANALIZĂ CNN
Într-o postare pe rețeaua sa Truth Social, Donald Trump a dat publicității viziunea sa despre cum ar putea arăta sfârșitul războiului din Ucraina. Și nu este deloc un plan simplu, dimpotrivă, este o solicitare diplomatică uriașă, care va pune mari presiuni asupra tuturor părților implicate.
Sântandrei și noaptea magică dintre lumi strigoii ies din morminte, fetele își află ursitul Colaj DMS
Sântandrei - noaptea magică între lumi: mistere și ritualuri fascinante, de la farmece de dragoste la taina strigoilor
Când noaptea de 29 noiembrie se așterne peste satele românești, granițele dintre lumi devin mai subțiri ca niciodată. Spiritele bântuie, lupii prind grai, iar tinerii speră să-și afle ursitul. Sântandrei (Sfântul Andrei) rămâne o sărbătoare plină de magie, superstiții și ritualuri fascinante.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
30 noiembrie: Au loc primele alegeri parlamentare uninominale din istoria posdecembristă a României
La 30 noiembrie 2008 au loc primele alegeri parlamentare uninominale, după ce trecerea de la votul pe liste la noul sistem a stârnit discuţii aprinse pe parcursul mandatului 2004-2008. Tot într-o zi de 30 noiembrie, în 1965, s-a născut actorul Ben Stiller, aflat pe „lista neagră” a Rusiei.
hotelul scorilo din poiana marului webp
profimedia 0893917020 768x512 jpg
Liderul Hezbollah proclamă „o mare victorie” împotriva Israelului:„Am împiedicat inamicul să anihileze rezistența”
Liderul grupării libaneze Hezbollah, Naim Qassem, a anunțat că formaţiunea sa a obţinut „o mare victorie”, fiind primul său discurs de la încetarea focului cu Israelul.
carmen glina webp
Recunoașteți actrița din Generația de Aur? A devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului. Cine a fost marea sa dragoste
Recunoașteți actrița? A devenit moștenitoarea primului milionar de după căderea Comunismului