Mic fragment de istorie a evreilor din valiza ursulețului Paddington

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

În iarna anului 1956, pe raftul unui magazin Selfridges din Regatul Unit stătea un ursuleț de pluș. Unul singur, atît. Părea rătăcit și oropsit. Sau cel puțin așa i s-a părut lui Michael Bond, pe atunci scriitor și cameraman la BBC. Înduioșat, acesta a decis să îl cumpere. Era decembrie, chiar Ajunul Crăciunului, deci ursulețul singuratic s-a transformat rapid într-un cadou (în plus) pentru soția domnului Bond.

Cei doi soți l-au botezat Paddington pe ursulețul de pluș, după denumirea stației feroviare din apropierea locuinței lor. Istoria abia de acum începe. Sau, mai bine zis, povestea. Sau, și mai corect, povestea inspirată de istorie.

Michael Bond a început să lucreze la o carte pentru copii care avea drept personaj principal un ursuleț. Pe ursulețul Paddington. Istoria care l-a influențat în creionarea personajului literar – devenit ulterior o emblemă pentru Regatul Unit, răspîndit și iubit în întreaga lume – nu este una deloc veselă. Bond a scris povestea cu gîndul la copiii evrei transportați la Londra în preajma celui de-al Doilea Război Mondial. Avea imprimată în minte imaginea acelor mici refugiați care ajungeau în stațiile de tren londoneze în cadrul a ceea ce s-a numit Kindertransport.

Kindertransport a fost o operațiune în cadru organizat de salvare a unui număr mare de copii, cam zece mii, predominant evrei, din calea nazismului. Aceștia au fost aduși din Germania, din Austria, din Cehoslovacia și din Polonia în Londra, în punctele de primire din numeroase stații feroviare, și găzduiți ulterior în diverse centre de orfelinat. Micuții refugiați, își amintea Michael Bond, aveau o etichetă cu numele și adresa la gît și o valijoară sau pur și simplu un pachet cu cîteva lucruri.

Așa s-a născut povestea ursulețului orfan cu palton albastru, imigrant din Peru, trimis de mătușa sa în Regatul Unit și găsit de familia Brown în gara Paddington, stînd pe o valiză veche, cu un bilet prins de haină pe care scria: „Vă rog să aveți grijă de acest urs. Mulțumesc”.

Prima carte pentru copii semnată de Michael Bond a fost publicată în 1958 cu titlul Un urs pe nume Paddington. Au urmat apoi mai mult de 20 de volume vîndute în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. Plus adaptări video. Plus o prietenie istorică cu Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Și, probabil, multe sandvișuri cu marmeladă.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare,coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.