Metroaie

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
„Cu bule“ jpeg

Posibilitatea de a forma pluralul substantivelor neutre cu ajutorul a două terminaţii echivalente, -uri şi -e (producînd variante mai mult sau mai puţin acceptate: visuri şi vise, niveluri şi nivele, epiloguri şi epiloage, almanahuri şi almanahe etc.) nu este pentru vobitorii limbii române doar o sursă de ezitări şi abateri involuntare de la normă, ci şi un mijloc expresiv, o ocazie pentru inovaţii ludice, pentru deformări glumeţe. Desinenţa -e modifică de multe ori rădăcina cuvîntului, creînd alternanţe fonetice acceptate mai uşor de registrul popular decît de cel cultivat. Am semnalat mai de mult cîteva variante de plural din româna contemporană produse cu evidentă intenţie umoristică: bloage, benoacle, cauciuce sau caucioace. Din aceeaşi serie, aparţinînd stilului colocvial şi manifestînd intenţii pur ludice sau ironic-depreciative, face parte şi pluralul metroaie, o formă care are deja sute de atestări în Internet, mai ales pe blog-uri, forumuri sau în comentarii online: „acum aştept proiecte de metroaie în Vaslui (transport-in-comun.ro); „au făcut slalom printre metroaie“ (dichisuri.ro); „m-am dus să cumpăr niște pîine de la stația de metroaie“ (regizorcautpiesa.ro); „«Sînt vreo 3 metroaie unul sub altul, e incredibil, așa ceva n-am văzut», spune Moro“ (sport.ro).

E posibil ca substituţia unei terminaţii prin alta să fi fost stimulată, în cazul substantivului metrou, de o analogie, ca denumirea să fi fost influenţată de cea a altui mijloc de transport, pornind de la cazurile de mare asemănare. O linie de tramvai din Bucureşti a fost transformată, acum cîţiva ani, primind denumirea oficială de „metrou uşor“; diferenţele regimului de circulaţie nu au şters asemănările evidente dintre vehicule, astfel încît pluralul metroaie poate fi considerat un fel de cuvînt-valiză, rezultat al suprapunerii şi al contaminarii dintre metrouri şi tramvaie: „am văzut o mulţime de metroaie uşoare pe podul Grant“ (tramclub.org). Oricum, sînt multe contexte în care metroaie apare în serie cu tramvaie: „tramvaie, trenuri urbane, metroaie“ (ratt.ro); „în staţiile de autobuze, tramvaie, metroaie“ (viata-libera.ro); „ce atîta lux, plimbat cu tramvaie şi metroaie?“ (simonatache.ro) etc. Jocul substituirii desinenţelor se poate extinde, creînd reciprocitate: „Nu avem unde să conducem maşinurile, ne spetim pe metroaie“ (craiovaniuz.ro).

Cuvîntul metrou (înregistrat de dicţionarele ceva mai vechi în forma metro, care între timp a decăzut la statutul de simplă variantă) a fost preluat în primele decenii ale secolului al XX-lea din franceză, alături de sursa sa neprescurtată, metropolitan (care avea deja alte sensuri, religioase sau urbanistice). În franceză, masculinul métro este foarte frecvent; substantivul métropolitain (provenit din sintagma chemin de fer métropolitain) preluase modelul din engleză al primei reţele de acest tip – Metropolitan Railway –, aşa cum au făcut-o multe alte limbi; în italiană, substantivele metro şi metropolitana (din ferrovia metropolitana) sînt feminine. Aşa cum observa Iorgu Iordan, în Limba română actuală. O gramatică a „greşelilor“ (1943), metro s-a adaptat morfologic repede în română, după un model de succes, urmat de multe alte împrumuturi lexicale cu finala în o accentuat: argou, cadou, stilou, tablou etc. Dicţionarele noastre mai vechi înregistrau şi substantivul metropolitan („tren subteran“, la Şăineanu, ediţia a VI-a, 1929) şi sintagma tren metropolitan („tren care circulă în prejuru și pin mijlocu capitalei, ca la Paris“, Scriban, Dicţionaru limbii româneşti, 1939). Într-un articol din 1931, profesorul de urbanism C. Sfinţescu enumera „căile ferate, metropolitanele, tramwayele electrice“ (Căile de comunicaţie şi transporturile în Municipiul Bucureşti, în Buletinul Societăţii Politechnice). În 1942, inginerul Nicolae Petculescu susţinea proiectul noului mijloc de transport, în completarea progreselor realizate în modernizarea oraşului: „Mai lipseşte însă ceva de seamă şi anume desăvîrşirea mijloacelor de transport orăşeneşti, ceea ce nu se va putea avea decît prin construcţia unei căi ferate subpămîntene în centrul atît de înglotat al Capitalei, adică a unui metropolitan, care va da Bucureştilor aspectul însemnatelor oraşe civilizate ale lumii“ (Viitorul metropolitan al Bucureştilor, în aceeaşi revistă). Pasajul e interesant din punct de vedere lingvistic nu doar pentru forma metropolitan (care alternează deja în text cu metrou), ci şi pentru rarul adjectiv înglotat (derivat de la gloată).

Metropolitanele au devenit destul de repede metrouri; transformarea metrourilor în metroaie nu e decît un joc lingvistic, indicînd familiaritatea extremă a vorbitorilor cu mijlocul de transport al Capitalei, dar parcă şi o uşoară notă de iritare… 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

phone 292994 1280 jpg
Instagram, Facebook și WhatsApp au picat în România. Problemele tehnice s-au produs la nivel național
Miercuri seara, utilizatorii din România s-au confruntat cu probleme semnificative în utilizarea platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, toate trei deținute de gigantul Meta. Incidentul a început în jurul orei 19:00 și a afectat atât aplicațiile mobile, cât și versiunile desktop ale acestora.
aplicatia facebook jpeg
Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în Europa și în SUA. Zeci de mii de utilizatori sunt afectați și în România
Facebook și Instagram au fost indisponibile pentru mii de utilizatori din Europa și Statele Unite miercuri, potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com. Afectată a fost și aplicația WhatsApp.
telefon imagine ilustrativa foto Daniel Guță jpg
Avertizare privind o nouă escrocherie: apeluri și mesaje frauduloase, cu oferte de joburi online
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat cu privire la o nouă escrocherie care vizează românii din țară și din străinătate.
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
Satul blestemat din România care se întinde și pe teritoriul altei țări. Fenomenele întâmplate aici îți fac pielea de găină
În inima Dobrogei, în apropiere de Cheile Dobrogei, se află un sat uitat de lume care ascunde povești pline de mister și legende întunecate.
439024798 2754810491335853 5273486255929161781 n jpg
„Închide ușa Căline, vin mascații după tine”. Profesorul, amenințat cu moartea de simpatizații legionari, a compus un colind pentru Georgescu
Profesorul de Istorie, Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, a compus un colind manifest, pe care il dedică lui Călin Georgescu.
ctp digi24
CTP, despre conflictul Șoșoacă-Georgescu: Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, arbitru este Mache Teodosie
Cristian Tudor Popescu a comentat conflictul izbucnit între președinta SOS, Diana Șoșoacă, și candidatul independent Călin Georgescu. Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus, iar arbitru este Mache Teodosie, scrie jurnalistul pe Facebook.
Tanc T-34 distrus în apropierea Mării Nege (© Das Bundesarchiv Bild 169-0017)
Tancurile T-34 cumpărate de Gheorghe Gheorghiu-Dej din Uniunea Sovietică
Ziua de 25 octombrie 1944 a fost cea în care s-a terminat cucerirea României și un nou stat a fost inclus în lagărul comunist, teoretic pentru vecie.
Magazin Auchan din Rusia FOTO Profimedia
Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.
Reconstituire a unei temnițe medievale  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Secretele înfiorătoarelor temnițe medievale. „Niște puțuri uriașe ce seamănă cu infernul”
Câteva cetăți medievale din România au păstrat camerele întunecoase folosite de foștii lor stăpâni ca închisori și săli de tortură. Însă nu numai beciurile acestor edificii erau destinate condamnaților, iertați de pedeapsa unei morți rapide.