Metamorfoza unei imagini

Publicat în Dilema Veche nr. 819 din 31 octombrie – 6 noiembrie 2019
Metamorfoza unei imagini jpeg

Interesant, curios și totodată (în mod aproape paradoxal) poate chiar firesc cum, de-a lungul veacurilor, unele personaje istorice sînt abordate și văzute diferit de la o perioadă la alta.

Metamorfoza unei imagini, denumirea expoziției care s-a deschis recent la Paris în muzeul La Conciergerie, cunoscutul sediu al fostei închisori de pe malul stîng al Senei, concentrează perfect această idee, iar personajul istoric căruia îi este dedicată expoziția o ilustrează cum nu se poate mai bine: regina Franței Maria Antoaneta.

În epocă și mult după aceea, Maria Antoaneta a fost cunoscută mai ales pentru excesele sale, pentru sumele fabuloase cheltuite pe haine, bijuterii și pe alte extravaganțe, într-o perioadă în care țara sa nu o ducea tocmai bine, ca să nu mai menționăm și de scandalurile legate de viața sa privată.

Qu’ils mangent de la brioche, altfel spus Dacă nu au pîine, să mănînce cozonac, este o sintagmă cunoscută care i-a fost atribuită Mariei Antoaneta pentru a se sublinia indiferența suveranei față de popor, fără a exista vreo dovadă clară că regina a rostit această replică.

Ura din partea cetățenilor a dus-o direct la ghilotină pentru a fi executată în anul 1793, în timpul Revoluției Franceze, sub acuzația de înaltă trădare. Secvența trebuie interpretată în derularea întregului și complexului film al revoluției, dar simbolistica momentului – regina decapitată – a marcat istoria personajului fără drept de apel.

După moartea Mariei Antoaneta, de-a lungul zecilor, sutelor de ani, asupra personajului au fost făcute diverse evaluări și reevaluări din toate punctele de vedere, prin diferite biografii, mărturii sau memorii. Nu e ca și cum ar fi devenit brusc vreun personaj pozitiv, dar interpretat și reinterpretat în diferite contexte a devenit un personaj-emblemă pentru cultura populară franceză, care atrage mii de turiști la fosta sa reședință de la Versailles, care este abordată în literatură și în filme și a cărei imagine apare pe cutiile de macarons destinate mai ales turiștilor. Și care, în același timp, poate provoca și reacții foarte violente.

Metamorfoza nu este neapărat sau exclusiv în bine, dar există, iar acesta este unul din atributele interesante, uneori fascinante, totuși firești, ale istoriei.

Expoziția găzduită de La Conciergerie, deschisă între 16 octombrie 2019 și 26 ianuarie 2020, ilustrează 20 de evenimente publice și private din viața reginei Maria Antoaneta, de la naștere pînă la înmormîntarea oficială care a avut loc abia în 1814, și cuprinde 200 de obiecte, de la documente de arhivă și ultima sa scrisoare pînă la pantofii și cureaua pe care le-a purtat cînd a fost executată.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.