Meciul dintre Ana-Maria Prodan şi Cornel Dinu

Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Care-i rezultatul meciului dintre Anamaria Prodan şi Cornel Dinu? 

Wtfc? Ăsta ar fi răspunsul. Repetat de la începutul pînă la sfîrşitul acestui text. Wtfc? WTFC?!!! Pentru că, pînă la urmă, cine e AP şi cine e CD? Nu, ca să fim cinstiţi, formularea corectă ar fi: cine e CD şi cine AP? Pentru că înainte de AP a fost totuşi CD. A fost odată ca niciodată un mare fotbalist care a vrut să fie mai mult decît un fotbalist. A stat pe lîngă scriitori în vogă ai vremii în care ca să exişti ca scriitor trebuia să ţi se permită. A fost considerat intelectualul fotbalului pentru că – minune! – citea printre cei a căror singură lectură era nota de plată. A luat valul schimbării în apropierea noului tătuc de după ’89, a fost multe, a antrenat cu un succes măsurat şi cîteva gîlme istorice, cum au fost celebrele pietre de hotar ale absurdului numite Foresta Fălticeni sau Kosice. Acum e analist TV şi oficial la Dinamo. Şi aruncă vorbele precum un aruncător de flăcări. Inspirat în dese rînduri, dar şi cu derapaje „incontestabile“ (vorba lui preferată). Jucînd acest rol, a intrat în coliziune cu cea mai slobodă gură din fotbal (după ce Becali a renunţat la datul în stambă de cel mai jos nivel). Nu e nici un meci între ei. E doar o zarzavageală cu ironii groase şi subtext mocirlos, date fiind experienţele de viaţă pe care lumea fotbalului le atribuie celor doi. AP e reprezentanta uneia dintre grupările care fac şi desfac în fotbal şi e pe armăsari arabi mari actualmente, după ce l a pus pe Nicuşor Stanciu într-o colivie de aur în regatul saudit. De aceea scoate vorbele din teacă precum pistoalele. Nimeni nu-i stă în cale. Se promovează pe toate căile, supărînd puriştii fotbalului machist. În trecut a rostit public lucruri de nereprodus, deci masculinii n-ar trebui să se ofuscheze. La birjăreli le e egală. Era inevitabil ca această Calamity Jane sau Jena să ajungă la cuţite cu cel poreclit „Procurorul“. Noi putem fi juriul acestui proces cu alură de regres. Dar, încă o dată, wtfc?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.