Mașina președintelui

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Mașina președintelui jpeg

V-ați întrebat vreodată ce se întîmplă cu mașinile președinților americani cînd nu mai sînt mașinile președinților americani? Eu, sincer, nu, dar după o lectură întîmplătoare și atrăgătoare pe subiect, mi se pare o întrebare bună.

Primele mașini prezidențiale au fost comandate de președintele William Howard Taft, patru la număr, pentru adăpostirea cărora a fost construit și un garaj la Casa Albă. Evident, pe atunci, la începutul secolului al XX-lea, automobilele președintelui nu aveau nici o dotare specială, care să-l protejeze în vreun fel special pe călătorul de rang înalt.

A durat o vreme, mai bine de trei decenii, pînă cînd această situație s-a schimbat. A apărut Sunshine Special, limuzina președintelui Franklin Delano Roosevelt, blindată, cu geamuri antiglonț, pregătită să îl apere pe liderul Statelor Unite ale Americii. Atacul de la Pearl Harbour a fost motivul pentru care mașina prezidențială a fost modificată într-o asemenea manieră.

De atunci, mașinile președinților americani au primit dotări din ce în ce mai sofisticate, care să asigure atît integritatea fizică a liderului, cît și intimitatea acestuia. Și chiar să satisfacă gusturile mai puțin convenționale. Se remarcă aici Amphicar-ul președintelui Lyndon B. Johnson, un autovehicul amfibiu, care se putea transforma pentru a merge atît pe pămînt, cît și pe apă. Nu puține erau ocaziile cînd președintele își scotea la plimbare la ferma sa diverși musafiri și deodată se prefăcea că pierde controlul mașinii și se duce direct în lac, unde mașina începea să plutească firesc. Și pasagerii să își revină din șoc.

Și totuși, ce se întîmplă cu mașina președintelui cînd iese din uz? Serviciile Secrete  (previzibil, da) se ocupă cum trebuie de acestea. Și cum trebuie? Niște împușcături serioase și cîte o explozie pe ici, pe colo, de pildă. Astfel este testată rezistența automobilului în cauză la diferite arme, dar, în același timp, sînt șterse și orice urme de informații secrete.

Din fericire, pentru istorie și pentru noi, nu toate mașinile președinților au acest sfîrșit spectaculos, dar cumva trist. Unele scapă de dinamita Serviciilor Secrete și ajung în muzee, ca Sunshine Special a lui Roosevelt de care aminteam mai sus și ca automobilul în care a fost asasinat John F. Kennedy în 1961, care este expus în Muzeul Henry Ford.

Nu, nu m-aș întreba acum ce se va întîmpla cu mașina prezidențială a domnului președinte Donald Trump.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Mihai Albu. Soția lui, superbă în rochia de mireasă!
Mihai Albu a ajuns din nou în fața altarului alături de aleasa inimii sale, Elena Nechifor. Cei doi se cunună astăzi religios, iar emoțiile sunt la cote maxime. Mirele și mireasa au apariții de revisă, iar Click! vă prezintă cele mai spectaculoase cadre cu ei și invitații lor.
eduard hellvig
Eduard Hellvig, la aniversarea a 150 de ani de liberalism în România: „PNL își caută o nouă busolă”
La 150 de ani de la fondarea liberalismului în România, fostul director al SRI, Eduard Hellvig afirmă că este obligatoriu ca PNL să se reformeze şi să se poziţioneze pe direcţia corectă.
spot the jaguar brain teaser pictures jpg
Doar geniile pot rezolva acest test de inteligență viral. Găsește intrusul în maxim 5 secunde!
Ai ochi de vultur? Sau doar curiozitate? Acest test de inteligență vizuală îți va spune în 5 secunde dacă te numeri printre cei puțini care pot vedea ce alții ratează.
delia colaj instagram jpg
Cum răspunde Delia Matache momentului de misoginie al lui George Simion: „Rolul meu e să fiu drăguță”
Vedete românești se implică în scandalul din politica românească generat de George Simion, în urma unor afirmații misogine făcute de acesta. Delia Matache i-a oferit replica tăioasă candidatului la prezidențiale și a reușit să îl ironizeze în public.
Orania, o comunitate de afrikanderi, dorește să fie complet autonomă FOTO shutterstock jpg
Cine sunt afrikanderii din Orania. Au propria monedă și doresc să fie un stat: „Nu vrem să fim refugiați în SUA”
În timp ce mii de afrikanderi speră să fie primiți în SUA în calitate de refugiați, alții spun că doresc mai degrabă ajutorul Americii pentru a face față valului de infracțiuni violente din Africa de Sud sau chiar pentru a înființa un stat autonom.
AQMlX1lSGU2ojLnH LyeFKQXzVYX6AIzuNQqTQNcaxiDeCLTv8d1hRUAo4Pu jjqNAnfJ9K2vE9E8JH7ufjJs5P2 mp4 thumbnail png
Trei persoane și-au pierdut viața în Vrancea după ce două autoutilitare s-au ciocnit violent. Traficul este blocat
Trei persoane şi-au pierdut viaţa sâmbătă, 24 mai 2025, în urma unui teribil accident rutier produs pe DJ 205H, între localităţile Păuneşti şi Pufeşti, județul Vrancea.
vitamine foto shutterstock
Un farmacist dezvăluie cele 5 suplimente care vor „schimba radical” viața femeilor: „Trăiți mai sănătos și mai fericit”
Apariţia menopauzei precoce la femei este un fenomen tot mai des întâlnit, iar aceasta vine cu anumite efecte secundare care pot fi dificil de gestionat.
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Jaqueline Cristian a pierdut finala turneului de tenis de la Rabat cu tânăra australiancă Maya Joint
Jaqueline Cristian a pierdut finala turneului WTA 250 de la Rabat în fața australiencei Maya Joint, scor 6-3, 6-2. Românca rămâne fără titlu în circuitul WTA, în timp ce adversara sa, în vârstă de doar 19 ani, bifează primul trofeu al carierei.
schimb prizonieri rusia Ucraina 1, foto Telegram jpg
Sute de prizonieri s-au întors acasă, în a doua etapă a schimbului „1000 pentru 1000” între Rusia și Ucraina. Cel mai tânăr dintre ei are 25 de ani
Rusia și Ucraina au realizat un nou schimb de prizonieri, în cadrul acordului „1000 pentru 1000”, repatriind câte 307 militari de fiecare parte.