Mascaraua

Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Mascaraua jpeg

Prin intermediul mesajelor publicitare şi al revistelor „pentru femei“, termenul cosmetic mascára intră tot mai mult în uz, în ciuda unei omonimii parţiale destul de supărătoare cu mai vechiul mascará. Turcismul mascará (cu accentul pe silaba finală) a fost adaptat din punct de vedere morfologic limbii române, putînd fi articulat (mascaraua) şi primind terminaţie de plural (mascarale), după un tipar deja existent, folosit deopotrivă pentru turcisme (sarmaua, sarmalele) şi franţuzisme (şoseaua, şoselele). Sensurile cuvîntului mascará sînt marcate peiorativ; înţelesul vechi, de identificare sau calificare a unei persoane ca „bufon, paiață“, a ieşit din uz; cel popular – „batjocură, ocară“ e încă relativ cunoscut. De fapt, în uzul popular persistă mai ales verbul derivat – a măscări – şi noul substantiv format de la acesta – măscară –, folosit de obicei la plural: măscări, cu sensul „obscenităţi“. Familia lexicală cuprinde şi derivatul măscărici, care l-a înlocuit pe mascará cu sensul „bufon, saltimbanc“. Mască, a masca şi mascaradă, în schimb, sînt împrumuturi moderne din franceză.

Termenul cosmetic, desemnînd un produs de fardare (înnegrire şi îngroşare) a genelor nu are o istorie întru totul certă: sursa răspîndirii sale actuale în mai multe limbi este engleza, iar dicţionarele englezeşti indică pentru mascara o sursă italienească (maschera, regional mascara); uneori sînt aduse în discuţie şi alte limbi romanice, mai ales spaniola. Franceza a preluat termenul englezesc, cum au făcut o şi multe alte limbi; Trésor informatisé de la langue française cuprinde o primă atestare a formei în 1929, în revista Vogue. Povestea devine însă mai complicată în privinţa etimologiei cuvîntului italienesc maschera: dacă unele dicţionare indică drept sursă un element prelatin sau latin medieval, altele leagă cuvîntul de termenul arab maskhara „bufon“ – care stă şi la originea termenului turcesc pătruns în română. Al. Graur, în Dicţionar de cuvinte călătoare (1978), îmbrăţişa această etimologie, care face ca, pînă la urmă, mascára (anglicismul recent), mascará (turcismul vechi), mască şi toată familia sa lexicală să fie înrudite prin originea lor îndepărtată.

Produsul cosmetic este desemnat, în mai multe limbi, şi prin substantivul comun provenit, prin antonomază, din denumirea comercială Rimmel, reprezentînd numele inventatorului de pe la 1880 al unei compoziţii şi modalităţi de aplicare. În română, rimel este termenul curent, prezent şi în dicţionarele generale: în dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, Litera R, 1975) e ilustrat de un citat din romanul lui Cezar Petrescu, Calea Victoriei (1930): „gesticulînd în faţa oglinzii cu periuţa neagră de rimel în mînă“. Articolele Wikipediei indică răspîndirea denumirii şi în alte limbi: rimel e termenul de bază în română, dar şi în spaniolă, turcă etc.

Tendinţa de a înlocui denumirea rimel prin mascara reflectă presiunea actuală a englezei asupra românei. Cuvîntul împrumutat din engleză îşi păstrează accentul pe silaba penultimă şi este tratat în general ca substantiv invariabil. Pare să se manifeste totuşi şi tendinţa de a-l adapta, prin suprapunere totală cu vechiul turcism: Internetul oferă mai multe exemple de articulare şi chiar de formare a unui plural: „mascaraua redevine cremoasă la cald“ (exquis.ro); „unul dintre articolele indispensabile din trusa de machiaj, mascaraua“ (manager.ro); „Mascaraua clasică are o perie spiralată ascendent“ (taifasuri.ro); „poţi masca cearcănele şi prin modul în care foloseşti mascaraua“ (click.ro); „aveam vreo 20 de mascarale“ (iguanitza.com). Adaptarea morfologică presupune, în formele citate, încadrare în clasa substantivelor feminine şi o inevitabilă deplasare de accent. Internetul ne oferă şi o surprinzătoare păstrare sau redescoperire a sensului vechi al turcismului, într-un articol din Republica Moldova: „Două mascarale de la un post rusesc de TV au anunţat aseară lansarea unui aparat cosmic avînd pe el inscripţia «Made in MD»“ (timpul.md).

Omonimia creată astfel nu mi se pare nici necesară, nici fericită. Ar fi fost preferabil ca publicitatea şi revistele de modă să fi folosit în continuare termenul generic rimel, deja impus. Dar cum să te lupţi cu moda lingvistică tocmai în domeniile fashion şi beauty? 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Toma Petcu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ceartă PNL-PSD pe închiderea minelor: cum justifică liberalii votul din Parlament
PNL susține că PSD dezinformează și vrea să speculeze subiectul închiderelor a două mine, proces întins însă pe durata a patru ani, în care se poate reveni asupra deciziei.
calculator-taxe-formular-anaf-fisc-impozit
ANAF și-a intensificat controalele. Cum pot afla contribuabilii că vine Fiscul în control
Instrumentul prin care contribuabilii află probabilitatea de a fi supuși controalelor ANAF este stabilit prin analiza de risc, susține avocatul Alex Slujitoru specialist în cadrul EY România.
Kate Middleton
Kate va trebuie să renunțe la stilul vestimentar și să urmeze anumite reguli
Kate Middleton a primit titlul de Prințesă de Wales, același cu al regretatei Lady Diana, după mortea Reginei Elizabeta a II-a. Această situație va duce și la o schimbare de garderobă, pentru care Kate a fost de-a lungul timpului atât de apreciată.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.