Marian Nicolae: Teoria recursului în casație

Publicat în Dilema Veche nr. 985 din 23 februarie – 1 martie 2023
O mare invenție – contractul social jpeg

Editura Solomon a publicat recent una dintre cele mai bune cărți de drept din perioada postbelică: Teoria recursului în casație de Marian Nicolae. Cunoscut prin lucrările anterioare ca erudit cu vocația exhaustivității, autorul face încă o dată dovada unei excepționale puteri de cuprindere a surselor normative, doctrinare și jurisprudențiale din întreg spațiul juridic european. Tema cărții este cercetată însă nu doar cu mijloacele eruditului, ci și din perspectiva filosofiei justiției și a dreptului, cu pertinente incursiuni în filosofia politică. Principiul separației puterilor în stat și specificul funcționării puterii judecătorești în contextul conceptual al sistemului de drept continental devin mai clare în lumina teoriei recursului în casație, așa cum este înfățișată de Marian Nicolae.

Ambiția de a crea un sistem normativ perfect coerent, necontradictoriu i-a animat nu numai pe unii împărați romani – care își asumaseră, pe lîngă atribuțiile executive, și prerogative  legislative, și funcții judiciare, uzurpînd astfel menirea Adunării Poporului și a Senatului, precum și o bună parte din funcția judiciară a pretorilor și a jurisconsulților –, ci și pe cei care au formulat și au profesat, în zorii modernității, teoria separației puterilor în stat. Mai întîi, deși Montesquieu a justificat această teorie prin ideea simplă potrivit căreia numai puterea poate limita puterea, totuși a contestat dreptul judecătorilor de a interpreta legea și de a crea precedente, adică soluții cu potențial normativ. Altfel spus, în această concepție, separația puterilor statului nu avea semnificația egalității acestora. Supremația legii însemna și supremația puterii legislative în raport cu puterea executivă și puterea judecătorească, teză fundamentată apoi de Rousseau, care a argumentat că suveranitatea poporului se exercită numai prin puterea legislativă, ca expresie a voinței generale. Judecătorii care ar fi interpretat legea s-ar fi substituit puterii legislative, singura îndreptățită nu numai să adopte norme juridice, ci și să le interpreteze. 

Concepția a fost preluată de unii dintre corifeii Revoluției Franceze. Cel mai vehement partizan al acestui mod de înțelegere a teoriei separației puterilor a fost Robespierre. În mai multe ședințe ale Adunării Naționale din anul 1790, el a negat cu vehemență dreptul judecătorilor de a interpreta legea pozitivă, pretinzînd că aceștia s-ar substitui legiuitorului. Interpretarea era considerată o violare a legii, o sursă de dezordine în sistemul normativ și o cale de distrugere a unității acestuia, prin pronunțarea unor soluții contradictorii. Pentru a sancționa asemenea violări ale legii și pentru a păstra unitatea sistemului normativ, printr-un decret de la finele anului 1790 a fost înființat Tribunalul de Casație, considerat de către Robespierre o structură a puterii legislative, membrii acestui tribunal nefiind judecători, ci, în limbajul vremii, inspectori de justiție sau cenzori judiciari. În această viziune, judecătorii nu mai erau independenți, ci deveneau funcționari publici ai statului. Recursul în casație era instrumentul juridic prin care se asigura supremația puterii legislative și dependența puterii judecătorești față de aceasta. Această viziune iacobină și-a găsit împlinirea în conceptul leninist al puterii unice, ca fundament al totalitarismului comunist. 

În opoziție cu această viziune iacobin-leninistă, ideea separației puterilor statului a fost nuanțată și rafinată în teoria democrației constituționale. Egalitatea, interdependența și cooperarea dintre puterea legislativă, puterea judecătorească și puterea executivă au fost afirmate pentru a înțelege mai bine că separația nu înseamnă izolare, nici instituțională, nici funcțională, și că suveranitatea se exercită de toate cele trei puteri, iar supremația legii nu se confundă cu supremația puterii legislative, aceasta fiind și ea supusă legii, în sens de drept natural, ca și puterea judecătorească și puterea executivă. Puterea legislativă, creatoare a dreptului pozitiv, trebuie să respecte principiile și valorile consacrate în Constituție, ca expresie a dreptului natural. Chiar dacă doctrina franceză nu a abandonat nici astăzi, în totalitate, viziunea iacobină asupra principiului separației puterilor în stat, totuși Curtea de Casație a încetat să mai fie o simplă structură dependentă de organul legislativ, devenind instanța supremă a puterii judecătorești. Din această poziție, funcția ei principală este aceea de a asigura interpretarea și aplicarea unitară a legii, pentru a păstra coerența, cel puțin relativă, a sistemului de drept. Este ceea ce a înțeles foarte bine Portalis, datorită căruia s-a recunoscut în Codul Civil francez dreptul judecătorilor de a interpreta legea și de a o aplica în mod creator. Ca urmare, s-a transformat în mod corespunzător și recursul în casație. Din instrument de reprimare și de inhibare a creativității judecătorilor, acesta a devenit sursa de vigoare a dreptului viu, îmbogățind conținutul normelor juridice cu sensuri adaptate evoluției firești a vieții în orice comunitate. Astfel înțeles, recursul în casație reabilitează precedentul judiciar, în sensul dreptului roman, adică o soluție pronunțată într-un caz particular, dar cu potențial de a transgresa limitele speței și de a dobîndi valoare normativă. 

Metamorfoza recursului în casație este însă mai degrabă una teoretică, ideală, decît una practică, efectivă. Înțelegerea recursului în casație ca o cale extraordinară de atac, prefigurată prin reforma din anul 2000 a vechiului Cod de Procedură Civilă, a fost consolidată în varianta inițială a actualului Cod de Procedură Civilă, prin contribuția regretatului profesor Viorel Mihai Ciobanu, cu susținerea neobosită a autorului acestei excelente monografii juridice, Marian Nicolae. Avatarurile legislative ale recursului în casație în țările sistemului de drept continental, inclusiv în România, au alterat funcția acestui instrument juridic de consacrare a precedentelor judiciare, deci funcția creatoare de drept. Modificările succesive ale actualului Cod, unele determinate de intervențiile Curții Constituționale, altele efectuate chiar la propunerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, au transformat recursul în casație într-un instrument judiciar hibrid, în încercarea de a împăca ceea ce este de neîmpăcat: valoarea creatoare de drept a precedentului judiciar, pe de o parte, și corectarea erorilor de judecată, pe de altă parte. Propunerile de lege ferenda făcute de autor la finalul monografiei sînt înțelepte și, dacă ar fi adoptate de legiuitor, ar permite împlinirea rezonabilă a acestor două obiective importante, dar distincte, prin instrumente juridice adaptate fiecăruia.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.