Mămicul, zînul şi prinţesul

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Mămicul, zînul şi prinţesul jpeg

Limba română vorbită permite un tip de modificare lexico-gramaticală care funcţionează de obicei ca joc de cuvinte, cu scopul de a surprinde şi a amuza: substantivele feminine cu terminaţii şi sens specific pot fi transformate în masculine, prin simpla omitere a terminaţiei (derivare regresivă). Procedeul e aplicat de mai multă vreme, în limbajul familiar, termenului de rudenie mămică, de la care se formează un masculin marcat de un surplus de afectivitate, mămic, folosit mai ales în formula de adresare mămicule. Forma are deja vechime: apare în dialoguri din proza lui Delavrancea, a lui Sadoveanu, în proza şi corespondenţa familială a lui Rebreanu. E atestată de la bun început şi utilizarea formei ca simplu termen de desemnare, în afara situaţiei de adresare directă: „O, nu știi ce bună e mămicu!“ (Delavrancea, Boaca şi Onea). Ca multe alte vocative afective, mămicule are o utilizare de bază, primară – în adresarea vorbitorului către propria mamă –, dar şi utilizări secundare, derivate, ca în aşa-numita adresare inversă – a mamei către copil. Mămicule pare oarecum specializat (mai ales în prezent) pentru adresarea soţului către soţie – prin extindere, pornind de la situaţiile în care aceasta e mama copiilor; în acest context, are în genere o notă comică, ironică, asociindu-i se un stigmat social suburban. Vechimea formei e confirmată şi de evocările teatrului de revistă bucureştean, în care un celebru cuplet de la Union a fost păstrat în amintirea memorialiştilor în diferite variante: „Vin, bibicule, vin, mămicule, vin / Cu buzunarul plin...“ sau „Vin, tăticule, vin, mămicule, vin...“

Dicţionarele noastre fie nu înregistrează deloc forma mămic (DEX), fie menţionează doar vocativul mămicule, ca variantă pentru mămico, prin analogie cu tăticule (Dicţionarul limbii române – DLR, Litera M).

O formă glumeaţă de substantiv masculin – zîn – a fost utilizată cu câţiva ani în urmă de o campanie publicitară de succes. Cuvîntul e obţinut din forma substantivului feminin, prin omiterea terminaţiei specifice -ă. Denumirea a fost asociată cu crearea unui personaj comic – varianta masculină a zînei – şi a fost introdusă cu abilitate de explicaţia un personaj din filmuleţul publicitar: „le-a plăcut rochia, că era de zînă. Mă rog, de zîn“. Termenul a devenit o marcă identitară a băncii, fiind reluat în diferite contexte: „În 2006, Traian Tudorică își făcea pentru prima dată apariția de Zîn, în reclamele Băncii Transilvania“ (iqads.ro); „renunță la fusta de zîn“ (ibidem); „Zînii şi zînele pădurii fac minuni la Budeşti!“ (bistriţeanul.ro); se vorbeşte de povestea zînului, bagheta zînului, colegii zînului, echipa zînului etc.

Interesant e că termenul nu e o inovaţie absolută, ci o redescoperire, pentru că exista în limba mai veche, ieşind apoi din uz. Nu e înregistrat în DEX, dar un dicţionar-tezaur ca DLR, care cuprinde şi forme şi sensuri vechi, îl ilustrează foarte bine. Încă din secolul al XVII-lea, cuvîntul apărea la Dosoftei, cu sensul „zeu“: „ocărâia şi defâima naintea tuturor zânii elinilor“; îl regăsim, cu acelaşi sens, pînă în secolul al XIX-lea: „cel de frunte zân al popoarilor de la nord, închinătoare la idoli“ (Asachi).

Cele două cazuri descrise sînt totuşi diferite: mămic e o variantă afectivă, un substantiv care, în ciuda formei masculine, desemnează în continuare o femeie; zîn creează un cuvînt masculin care desemnează un personaj fabulos masculin. Diferită este şi situaţia formei prinţes, care dublează o formă şi o ipostază masculină deja existentă – prinţ. A forma un al doilea masculin prin derivare regresivă de la prinţesă pare inutil şi absurd – şi e, de fapt, doar un joc ironic. Prinţesul apare în genere ca extindere parodică a conotaţiilor produse în cultura populară de figura prinţesei. Cuvîntul apare în pseudonime autoironice – Prinţesul Dian, Prinţesul războinic –, în referirea ironic-afectuoasă la copii – „prinţesul meu se va naşte Vărsător“ (forum.desprecopii.com); „nici să crezi că ţi se cuvine totul doar pentru că tu eşti prinţesa / prinţesul lu’ tata/mama“ (summerday.ro) – sau la vietăţi de companie – „am dat drumul la apa de la chiuvetă, ca să salvez prinţesul“ (absinthmagic.blogspot.com) – sau în jocuri de cuvinte extinse prin crearea unui alt feminin de la prinţ: „Prinţa şi Prinţesul“ (fatacuportocale.ro); „prinţesul cel mai isteţ şi prinţa cea mai deşteaptă“ (e-dimineata.ro). E drept, uneori nu sînt semne clare ale intenţiei glumeţe, ceea ce ar putea indica o surprinzătoare răspîndire a formei: „jocuri cu prinţesul broscuţei“ (jocuri.online.us). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?