Maidan

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Maidan jpeg

Evenimentele politice din Ucraina au adus în spaţiul public internaţional cuvîntul maidan, al cărui sens descriptiv şi deloc negativ nu poate decît să-l tulbure pe vorbitorul român de azi, prin inevitabila comparaţie cu sensul termenului românesc cu formă identică. Evident, este vorba de acelaşi cuvînt turcesc, maydan sau meydan, împrumutat de multe limbi din estul Europei. Lazăr Şăineanu, în Influenţa orientală asupra limbii şi culturii române (1900), arăta că turcismul se regăseşte în bulgară, sîrbă, rusă, polonă, albaneză, greacă – şi îl considera „vorbă importantă prin formele şi sensurile-i variate; pretutindenea populară şi fără alt echivalent.“

Cuvîntul din română e interesant pentru că ilustrează aşa-numita „degradare semantică“: apariţia de conotaţii negative, încărcarea cu asocieri şi valori peiorative. Etimonul nu are nimic negativ: termenul turcesc desemna un spaţiu deschis, folosit ca arenă sportivă, teren de luptă, piaţă publică etc. În dicţionarele turceşti moderne, termenul meydan are un mare număr de sensuri, dintre care unele largi şi abstracte („spaţiu larg, plat, deschis“, „piaţă publică“, „arenă sportivă“, „cîmp“, „univers“, „oportunitate, ocazie“, în Redhouse 1997) şi e înregistrat în numeroase expresii şi locuţiuni.

Dicţionarele româneşti mai vechi sau cele istorice atestă şi ele o bogăţie semantică mare a cuvîntului, înregistrat încă din secolul al XVII-lea, în diferite variante (meidan, medan, medean etc.), cu sensuri ca: „loc fără denivelări, suprafaţă plană“, „cîmp de luptă“, „piaţă publică“ („loc de plimbare şi de adunare a oamenilor“), „loc de desfacere a mărfurilor“, dar şi „libertate de acţiune, ocazie“; sintagma maidan de vreme desemna un „interval de timp“ (DLR- Dicţionarul limbii române, Litera M, 1965). Expresiile a scoate la maidan, a ieşi la maidan „a (se) face cunoscut“, a ajunge la maidan „a ajunge la bun sfîrşit“ au fost calchiate după turcă.

De ce s-a modificat sensul termenului originar în română nu e greu de înţeles; cuvîntul s-a aplicat unor realităţi specifice şi acestea i-au transferat asocierile negative. Spaţiul deschis poate fi funcţional şi valorizat pozitiv (ca piaţă publică), sau excesiv – şi rău folosit. Dincolo de realităţi contează, desigur, şi existenţa unor termeni sinonimi, care să-şi împartă sensurile, specializîndu-se. În ucraineană, cuvîntul Maidan, cu sensul „piaţă“, intră într-o denumire standard a spaţiului urban („Piaţa Independenţei“ din Kiev). În română, maidan şi-a pierdut, treptat, multe dintre utilizările vechi, restrîngîndu-şi sensul. Terenul deschis (locul viran) a fost tot mai mult asociat cu locul de depozitare a gunoaielor, cu spaţiul abandonat şi rău-famat. Există o continuitate a ştirilor, la distanţă de peste un secol: „Alături cu noile localuri pentru şcolile de inginerie şi de meserii, în str. Polizu este un maidan; pe acest maidan se cară băligar şi gunoaie. Printr-aceasta se creează un focar de infecţie“ (România liberă, 27.08.1886); „Maidanul e un focar de infecţie / Gunoaiele intră în curţi, cînd bate vîntul, iar cîinii care se adună pe maidan îi atacă pe copii“ (Deşteptarea, 16.4. 2013).

Pentru vorbitorul de azi poate fi surprinzătoare multitudinea de sensuri a vechiului maidan; o altfel de surpriză îi este însă provocată de dicţionarele curente, care nu înregistrează conotaţiile negative ale cuvîntului. Desigur, descrierea (DEX: „teren deschis, loc viran situat în interiorul sau la marginea unei localităţi“) nu este cea a unui spaţiu ideal, dar nici nu indică în mod limpede negativitatea. Se pare că degradarea sensului s-a petrecut în decursul secolului al XX-lea (în vremea lui Caragiale, „portiţa dinspre maidan“ nu era încă lucru de ruşine), iar dicţionarele n-au hotărît încă să o înregistreze.

Textele actuale confirmă accepţia negativă a spaţiului public abandonat, evocînd nu doar nepăsarea urbanistică, ci şi proasta imagine a jocurilor şi a îndeletnicirilor copilăreşti sau ale marginalilor: „reacţie de maidan“ (dcnews.ro), „scor de maidan“ (gsp.ro), „«ortodoxie» de maidan“ (Lumina, 8.05.2008), „limbaj de maidan“ (adevarul.ro). O etichetă negativă e şi „ca pe maidan“: „cei doi îşi pun piedici unul altuia ca pe maidan“ (citynews.ro); sensul peiorativ e vizibil şi în derivatul maidanez. Uneori, maidanul devine chiar metaforă: „Sondajele – maidanul manipulării“ (Realitatea TV, 3.02.2014). În acelaşi timp, în mod destul de derutant, dinspre Kiev se impune, tot mai des, maidanul pozitiv: „Maidanul ocupă sediul Ministerului Agriculturii“ (ro.stiri.yahoo.com).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Rusia au vizat Kievul într un atac masiv cu drone asupra Ucrainei FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat 273 de drone asupra Ucrainei, cu o zi înainte de convorbirea Trump-Putin: „A fost o noapte grea”
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului la scară largă în 2022, au anunțat autoritățile ucrainene duminică dimineață, relatează The Guardian.
Horoscop, foto Shutterstock jpg
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie, în perioada 19–25 mai 2025
Săptămâna 19–25 mai aduce o schimbare majoră în dinamica astrală. Marți, 20 mai, Soarele pășește în semnul Gemenilor, marcând începutul unui nou sezon zodiacal. Energia Gemenilor este asociată cu comunicarea, socializarea și deschiderea către noi experiențe. Este momentul ideal pentru a explora opor
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Alegeri prezidențiale 2025. Tinerii, codași la vot până la ora 13.00. Județele fruntașe și cele în care votanții se lasă așteptați
Prezență mare la vot în turul 2 al Alegerilor prezidențiale 2025, până la ora 13.00, cifrele depășindu-le pe cele din alte rânduri de alegeri prezidențiale. Tinerii din categoria de vârstă 18-24 ani sunt în schimb cei mai puțini din totalul alegătorilor prezenți.
Podul prieteniei FOTO FN ITPF Giurgiu jpg
Restricții de trafic în Bulgaria, aproape de graniţa cu România, cauzate de organizarea unor mitinguri
Circulaţia rutieră va fi oprită temporar duminică, între orele 16 și 19, pe mai multe tronsoane de drum din Bulgaria, aproape de graniţa cu România, în contextul desfăşurării unor mitinguri.
ai generated 9073523 1280 jpg
Cei care încalcă legea în ziua alegerilor riscă pedepse severe. Până la ce sumă pot ajunge amenzile
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut precizări importante pentru a asigura informarea corectă a publicului și pentru a preveni posibilele încălcări ale legii în ziua alegerilor prezidențiale.
Cătălin Botezatu, tratat regește la Eurovisionul din Elveția!
Cătălin Botezatu, tratat regește la Eurovisionul din Elveția! Celebrul designer român a fost răsfățat cu parfumuri scumpe și a mâncat numai la restaurante cu stele Michelin
Cătălin Botezatu (58 de ani) a plecat azi dimineață din Elveția, acolo unde a fost invitat să participe la Eurovision, la Basel, alături de delegația sponsorului oficial, împreună cu prietena lui, femeia de afaceri care face parte din industria frumuseții, Diana Baicu.
banner Cornel Palade png
Cornel Palade, mărturisiri cutremurătoare. Actorul a făcut infarct la doar 39 de ani: „l-am nenorocit și a început să plângă...”
Cornel Palade a vorbit despre problemele de sănătate cu care s-a luptat încă din tinerețe, provocate de nopțile pierdute și de efortul intens depus în activitatea sa profesională. Actorul, care nu a avut o viață deloc ușoară, a suferit un infarct la vârsta de 39 de ani.
VOT CRIN ELENA LASCONI 003 POOL INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Elena Lasconi a votat la Câmpulung: „Mi-aș dori ca puterea românilor să se vadă în fiecare zi, nu doar din cinci în cinci ani”
Fosta candidată la prezidențiale Elena Lasconi a declarat duminică, 18 mai, faptul că a votat „cu inima împăcată” și „speră să fie bine”.
CNa jpg
CNA, apel către radiodifuzori: „Până la închiderea urnelor sunt interzise difuzarea oricăror mesaje şi comentarii cu conţinut electoral”
Consiliul Naţional al Audiovizualului le-a cerut radiodifuzorilor, duminică, la turul doi al alegerilor prezidențiale, respectarea prevederilor legale privind campania electorală pentru alegerea preşedintelui României.