„Mă iubeşti?“ – şi alte întrebări pe care le pun femeile

Publicat în Dilema Veche nr. 701 din 27 iulie – 2 august 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Faţa aia pe care o facem vă este, desigur, familiară. Aţi văzut-o la sinucigaşii care căutau o lamă bună pentru secţionarea pe lung a venelor. Sau poate aţi văzut-o la fiul, fratele sau bărbatul care îşi examina, cu încrederea absolută că nu e nimeni prin preajmă, felul în care îi funcţionează sistemul reproductiv şi brusc privirea lui s-a întîlnit cu privirea dumneavoastră. Este aceeaşi privire pe care aţi văzut-o la porcul de Crăciun, în ultima secundă dinainte de a fi înjunghiat. Aţi văzut privirea de care vă spun la Dragnea, cînd a fost întrebat de avere, la Codrin, cînd a fost întrebat despre inteligenţă, şi la Olguţa, cînd a fost întrebată despre orice în altă limbă decît olteneasca de Craiova.

Pentru că ceea ce auzim noi este: Nu-i aşa că o să stai pentru toată viaţa asta şi toate celelalte reîncarnări ale tale legat de mine în fiecare clipită şi nu o să te gîndeşti la nici o altă bunăciune, fie ea femeie, website, maşină, mîncare, pinguin sau cocotier, ca în cazul domnului Dragnea?

Sigur că am vrea să răspundem Da, ­căci ştim că ăsta e răspunsul corect şi singurul care nu va duce la dormitul pe canapea, dar creierul nostru se blochează. Sînt unii şmecheri dintre noi care îşi imaginează că i-aţi întrebat dacă îl iubesc pe Messi, Ronaldo, Michael Jordan, Federer sau oricare specialist în a da cu piciorul, capul, paleta, mîna într-o băşică şi care răspund imediat şi în mod absolut cinstit: Da. 

– Îţi place mîncarea?

Şi noi auzim: Poţi, te rog, să mănînci cu multă poftă şi apoi să lauzi porţia asta de furaj industrial?

Confuzia pe care o citiţi pe faţa noastră e aceeaşi ca aia pe care o citiţi şi în ochii căpriorului sau ai unui mascul viu prins între faruri. Ştim că răspunsul ar trebui să fie automat, dar ce gîndim, de fapt, este: Cea mai tare fasole făcută scrum, impecabilă pîinea asta de rumeguş natural şi sănătos, fantastică saramura asta de legume şi carne pe care tu, iubito, o numeşti ciorbă. Băga-mi-aş, iar trebuie să beau ca porcul ca să vomit fără să-mi scoată EA ochii…

Să ştiţi că atunci cînd vă spunem ceva de Michelin, ne gîndim la gustul pe care l-or avea cauciucurile Michelin şi nu la stelele bucătarilor ălora în fiţe. În mare parte, răspunsurile noastre entuziaste despre ce gătiţi dumneavoastră se datorează unei imaginaţii bogate şi anilor de adolescenţă petrecuţi în singurătatea revistelor de modă fără haine.

Cei mai buni dintre noi vor fi capabili să răspundă în mod corect, să mestece pietroaiele cu fîn prezentate drept chifteluţe sănătoase cu rucola şi să nu se gîndească deloc la riscurile de a fi trăsniţi. Tot ei vor ajunge mari oameni politici, căci să mănînci cu entuziasm orice căcat reprezintă un mare talent.

– Vrei să vorbim?

Sigur că vrem. Ce ne-am putea dori mai mult decît să aflăm noutăţile din lumea modei, a baletului sau a patinajului pe gheaţă, problemele prietenelor dumneavoastră, costul rochiţelor sau cum se aleg pantofii cu toc? Faptul că sîntem brusc interesaţi de mîncare sau că vă facem o declaraţie de dragoste nu are legătură cu întrebarea dumneavoastră, ci e accidental.

Vrei să vorbim este, pentru noi, un fel de Hai la meci, iubi! Pentru că, iubitele noastre, a petrece două ore cu nişte sceleraţi care urlă, gîfîie, beau bere, transpiră, rîgîie şi înjură în timp ce privesc la nişte bezmetici care aleargă de tîmpiţi după un gogoloi este o chestie pe care v-o doriţi cu aceeaşi intensitate cu care ne dorim noi să avem discuţii. Desigur, există şi printre noi excepţii, asemenea doamnelor care se duc în mod dezinteresat la meci.

– Ce gînduri ai?

În acel moment, vrem să nu existe gînduri! Deloc, deloc. Oricum, nu avem şi nici nu vom avea vreodată vreun gînd spontan referitor la planurile pe termen lung ale relaţiei, la dus gunoiul, la noua colecţie de vară-toamnă sau la rezervările pentru vacanţă. Chestiile astea ne distrug creierul pe care noi îl folosim la lucruri mult mai serioase, cum ar fi să reţinem toate statisticile sportive posibile şi toate detaliile despre maşini, adică lucruri fundamentale pentru supravieţuirea speciei. Ce gînduri ai e ca şi cum ne-aţi întreba care sînt gîndurile noastre despre castrare. Recunoaştem că ne gîndim că ar fi o idee bună pentru duşmanii noştri, dar asta nu înseamnă că ne bucură personal perspectiva asta. Ca în cazurile precedente, există, bineînţeles, şi mici excepţii.

– Poţi să îmi dai şi mie telefonul tău?

Sigur, păpuşă. Ai pe undeva şi un bomfaier ca să îmi tai şi mîna cu care ţi-l dau, ca să facem lucrurile bine de la început? Instinctul de supravieţuire – sau, în unele cazuri, inspiraţia divină – i-a învăţat pe cei mai buni dintre noi că trebuie să avem două telefoane. Să vă dăm telefonul nostru e ca şi cum noi v-am cere să ne împrumutaţi pantofii superfavoriţi care au fost motivul pentru care v-aţi vîndut sufletul corporaţiei unde lucraţi. Sigur, dacă avem o asigurare senzaţională de viaţă sau dacă pur şi simplu aveţi instincte ucigaşe, întrebarea este foarte utilă, căci creşte exponenţial şansele de infarct. În cazul în care nu avem telefonul la noi, puteţi să ne cereţi laptop-ul. Are acelaşi efect. Atacul cerebral, amnezia temporară şi pierderea simţului direcţiei sînt consecinţe directe ale unor astfel de întrebări.

Am fost prins pentru o oră şi ceva în avionul care mă aduce acasă. Lîngă mine, o domnişoară îl nenorocea pe unul cu întrebări. Ce e mai sus e gîndit ca un mic ghid care să prevină încercările de evadare de la 11.000 de metri şi 800 de kilometri pe oră. Despre situaţia inversă, într-un articol viitor.

Citiţi aici „Întrebări pe care le pun bărbaţii“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Cum ar putea fi influențate rezultatele alegerilor prezidențiale. „Un mesaj pe tabletă nu poate să-ți interzică dreptul de vot”
Românii sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, la vot pentru alegerea președintelui României, aproape 20.000 secții de votare fiind organizate în țară și în străinătate. Ce vulnerabilități sunt și cum ar putea fi influențat rezultatul votului.
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
Când va avea loc nunta dintre Culiță Sterp și Daniela Iliescu „Ne-am hotărât de pe o zi pe alta”
În urmă cu câteva zile, Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor, dând marea veste prin intermediul celui mai nou videoclip al interpretului. Dar asta nu este tot, cei doi au mai anunțat și că vor deveni pentru a doua oară părinți! În prezent, cuplul se p
Casa lui Brukenthal, Conacul Gyulayi și Castelui Ianza Foto Lapidarium, Castelintransilvania, Adevărul.
Cât costă conacele de lux confiscate de comuniști. Puțini români și-ar permite casa lui Brukenthal și palatele grofilor, acum ruine
O mulțime de foste reședințe de lux ale unor familii nobiliare din trecut, naționalizate de regimul comunist și lăsate în pragul ruinării, sunt scoase la vânzare cu prețuri de sute de mii de euro. Unele păreau condamnate la dispariție.
Taxe si impozite jpeg
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Ordonanța de urgență nr. 128/2024 pentru modificarea Codului Fiscal instituie o serie de noi reguli privind declararea și plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente.
culoare zodii jpg
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap
Zodiile care vor avea un weekend de foc! Viața li se dă peste cap
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații celor două mari forțe politice nu au mai fost în această situație”
Sociologul Daniel Sandu remarcă faptul că partidele par mai puțin importante ca oricând în bătălia pentru prezidențiale. Dovadă faptul că, spre deosebire de alte dăți, candidații celor celor două mari forțe politice, PSD și PNL, au împreună abia în jur de 40%.
profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!