Luptăm, luptăm și tot nu cîștigăm?

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Semifinala cu Franţa de la Fed Cup s-ar putea pune sub o deviză pe care o ştim bine: luptăm, luptăm şi tot nu cîştigăm? 

Prietenul C. vine de departe şi merge departe. Vine, de fel, din România, care e departe, şi merge în toată lumea, care e departe din sens opus. Dar din cînd în cînd se opreşte să-şi cerceteze rădăcinile. Şi-a luat bilet pentru Rouen de cînd s-a stabilit că acolo va fi să fie meciul. A driblat cu timpul vieţii sale şi cu zborurile, un tur de forţă care nu e unic, e doar o mică tortură pe care şi-o aplică, neştiuţi, destui. A stat imersat în toată zeama acelor zile, s-a supărat pe cei care au atacat-o pe Buzărnescu, a acceptat că managementul lui Segărceanu a fost rău şi mi-a trimis un link cu un text care ne îndemna să mergem la culcare fericiţi. E mai puţin înverşunat ca mulţi dintre cei care stau cu gleznele în glodul patriotic. De la 30.000 de picioare, înălţime pe care o accesează adesea, vede ţara dintr-un unghi privilegiat. Pentru el, ţara e despre participare. Şi, de fapt, despre asta a fost vorba. Despre Halep, care a vrut să participe la acest fapt naţional ca şi cum ar fi fost ultimul al vieţii ei, despre galeria română, care a atras plecăciunile francezilor („fani gălăgioşi, dar niciodată lipsiţi de respect“, a scris L’Équipe, completînd-o pe Caroline Garcia, care i-a caracterizat drept „extraordinari“), despre cei de acasă, care au parcurs maratoane de aplatizat posteriorul cu ochii în televizor. Există cîştiguri fără viitor şi eşecuri care clădesc. Cel de la Rouen ar putea fi unul dintre acestea din urmă. El ne arată că putem lupta pînă la capăt şi că putem fi civilizaţi mai apoi, indiferent de rezultat. În fine, măcar unii dintre noi. Pe urmă e despre a repera, responsabil, ce nu a funcţionat. Pentru că întotdeauna o înfrîngere e fix asta, o înfrîngere, şi nu o victorie. Aici e mult de lucru. Dacă ne-am perfecţionat în ceva pe acest pământ este în împletirea rădăcinilor pînă la anularea libertăţii e a critica, de a spune adevărul, de a renunţa la cineva „din gaşcă“ dacă nu e bun. Toate acestea se decontează mai apoi. Aşa că prietenul C. va continua să zboare pe conturul Pămîntului, iar noi vom rămîne aici, încercînd să vedem cum putem transforma cercul în linie dreaptă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JOHN SUMMIT 9x16 jpg
John Summit, Dj-ul fenomen al momentului, vine pe scena celui mai mare festival din București, Neversea Kapital
UNUL DINTRE CEI MAI CUNOSCUȚI ARTIȘTI AI MUZICII ELECTRONICE LIVE, PAUL KALKBRENNER, URCĂ ÎN LINEUP-UL NEVERSEA KAPITAL
solutii de eficienta energetica jpg
7 modalități prin care poți economisi energie în locuință fără a renunța la confort
Gestionarea inteligentă a consumului de energie în locuință nu înseamnă renunțarea la confort, ci găsirea unui echilibru între eficiență și stilul de viață modern. Cu ajutorul unor alegeri inspirate și mici ajustări, poți transforma casa ta într-un spațiu mai sustenabil, fără compromisuri. În contin
monede moneda freepik jpeg
O monedă rară din România se vinde cu o sumă uriașă! Cei care o mai au acasă pot face o adevărată avere
Un lucru foarte important pe care nu trebuie să îl uităm atunci când găsim o monedă veche prin casă este faptul că unii colecționari pot fi dispuși să plătească sume uriașe pentru astfel de piese.
Rafinarie - conducta petrol FOTO Shutterstock
Prețul petrolului a crescut semnificativ după ce Israelul a atacat Iranul
Prețul petrolului a crescut vineri, 13 iunie, cu peste 7%, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene împotriva Iranului, sporind îngrijorările cu privire la o întrerupere a aprovizionării cu petrol în Orientul Mijlociu.
erdogan netanyahu/ FOTO:X:@Currentreport1
Turcia ia în calcul posibile repercusiuni împotriva Israelului, după atacul asupra Iranului. Erdogan: „Aruncă lumea în dezastru”
Miniștrii de top ai Turciei și șefii armatei și ai serviciilor de informații s-au întâlnit vineri, 13 iunie, unde au discutat loviturile pe care Israelul le-a lansat asupra Iranului.
kate1 jpg
Kate Middleton, văzută tot mai rar cu inelul de logodnă. Ce se întâmplă cu soția prințului William?
Prinţul William (42 de ani) a cerut-o în căsătorie pe Kate Middleton (43 de ani) în 2011, oferindu-i un inel spectaculos: un safir oval albastru Ceylon de 12 carate, înconjurat de 14 diamante solitaire, creat de bijutierul londonez Garrard.
JOHN SUMMIT 4X5 jpg
John Summit, dj-ul fenomen al momentului, vine pe scena celui mai mare festival din București, Neversea Kapital
Organizatorii celui mai mare festival din București, Neversea Kapital, au anunțat două nume legendare care completează lineup-ul primei ediție a festivalui: John Summit, superstarul house din Statele Unite și geniul melodic techno, german Paul Kalkbrenner.
Intrarea lui Jacob Colyer la Constantinopol. Gravură din secolul XVIII (© Wikimedia Commons)
Cum i-au salvat olandezii pe Cantacuzini în Turcia
Secolul al XVII-lea a reprezentat pentru olandezi o epocă de aur, aceștia remarcându-se prin inovațiile științifice, culturale, comerciale precum și formarea de colonii. În raport cu turcii, olandezii au înființat o ambasadă la Constantinopol în anul 1612.
5d24edb5 b0cd 450d b584 93f9a8c9575e jpg
O descoperire uluitoare - Care era rutina de make-up a femeilor persane de acum 2.700 de ani?
Una dintre cele mai fascinante descoperiri din nord-vestul Iranului oferă o privire rară asupra obiceiurilor de îngrijire personală ale elitelor din Epoca Fierului.