Lumpeninvestitorii – de ce creşte Bursa din China?

Publicat în Dilema Veche nr. 581 din 2-8 aprilie 2015
Lumpeninvestitorii – de ce creşte Bursa din China? jpeg

Indicele bursei de la Shanghai a înregistrat în ultimele săptămîni creşteri spectaculoase. Analiştii economici nu-şi explicau aceste rezultate într-o ţară cu probleme: China şi-a propus o creştere economică de 7%, o ţintă considerată mai degrabă modestă. Dar chiar şi aşa, e un obiectiv greu de atins, după cum ar fi recunoscut însuşi premierul Li Keqiangnur. A doua mare economie a lumii şi-a încetinit, în ultima vreme, expansiunea. Şi doar uriaşele rezerve valutare nu ajută prea mult la dezvoltare. Există „probleme profunde“, ar fi recunoscut guvernanţii. Ce e de făcut? – se tot întreabă, probabil, tovarăşii din guvern. N-a durat mult şi au găsit şi răspunsul: „Investiţi, investiţi şi iar investiţi!“.  Îndemnurile nu s-au lăsat aşteptate. Cine sînt, deci, investitorii chinezi? De unde vin banii şi pofta de a investi? Cum se explică acest boom bursier într-o ţară cu probleme economice? O facultate de finanţe din sud-vestul Chinei a realizat o cercetare şi a descoperit că indicele bursier a crescut pe fondul multiplicării susţinute a investitorilor. E vorba deci de investiţii modeste, dar foarte numeroase. Că, spre deosebire de bursele mari precum Hong Kong sau New York, unde principali investitori sînt companii grele, cea de la Shanghai este mai degrabă un „loc de joacă“ pentru investitori privaţi se ştia deja. Dar de-abia în urma acestui studiu s-a văzut şi dimensiunea diferenţei. La Shanghai banii vin nu de la oameni de afaceri ori dinspre profesiile liberale, ci de la masa populaţiei sărace. Profilul investitorului chinez e foarte diferit de modelele occidentale. Cei mai mulţi investitori chinezi sînt fie tineri abia ieşiţi din şcoală, fie… taximetrişti – se arată în studiul respectiv (citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung). 

Pentru micii investitori, bursa de la Shanghai poate aduce randamente de pînă la 2,4% pe zi. Asta înseamnă pentru taximetristul chinez un pachet de ţigări „gratis“ sau un „hamburger“ – plus promisiunea unui cîştig important dacă îşi păstrează investiţia. Totul pare un fel de joc piramidal tip Caritas – doar că se petrece la o instituţie serioasă, ceea ce dă mai multă încredere. În plus, în ultimele luni presa controlată de stat a întreprins campanii ample de încurajare a investiţiilor la bursă.

Studiul nu explică de ce tocmai taximetriştii sînt cei mai mari (mai bine zis: mulţi) investitori, dar ne lasă să înţelegem că lumpeninvestitorii sînt mînaţi de promisiunile brokerilor şi de cooperarea relativ facilă cu aceştia. Şi, evident, de perspectiva unei lovituri la bursă care le-ar înzeci suma investită. Şansele unui cîştig la bursă sînt mult mai mari decît la loterie. Dar nu cu foarte mult. Micii investitori chinezi n-au însă de unde să ştie asta. Pentru că nimeni nu i-a învăţat. Cei mai mulţi nu au habar nici măcar de cele mai elementare reguli ale economiei. Din studiu reiese că mai bine de două treimi dintre investitori nu au obţinut diplomă de bacalaureat. Majoritatea au părăsit şcolile înainte de a împlini cincisprezece ani. 30% şi-au încheiat studiile la doisprezece ani. Şi aproape 9% sînt analfabeţi. Impactul acestor mici investitori asupra economiei chineze nu e deloc neglijabil – după cum recunosc şi reprezentanţi ai guvernului. Banii lor aduc, pe termen mediu şi lung, creştere economică. Bursa de la Shanghai ar putea fi deci un bun exemplu pentru o democratizare a participării bursiere. Într-o ţară cu economie doar parţial liberă, puterea investitorilor mulţi şi proşti poate aduce acelaşi deznodămînt ca în fabula cu leul răpus de furnici. Doar că în economie şi în politică e foarte greu să prevezi epilogul. Speculaţiile de la bursă sînt, pînă una-alta, un factor de progres pentru China.

Creşterea încurajează creşterea – spun brokerii. Aşa o fi. Dar pînă una-alta, experienţa recentă a arătat că nici creditele ieftine, date uşor, şi nici salturile indicelui bursier nu sînt garanţii pentru o creştere economică reală şi, cu atît mai puţin, nu pot aduce bunăstare pe termen lung. Visul oamenilor de a se îmbogăţi rapid nu e un motor prea performant pentru economia unei ţări. Ba chiar ar putea deveni fatal. Taximetriştii chinezi mai bine s-ar apuca serios de ce ştiu să facă mai bine – adică de taximetrie. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

SUA Iran FOTO Shutterstock jpg
Iranul are nevoie de doar două săptămâni pentru a asambla o bombă nucleară, spune Casa Albă: „Are tot ce îi trebuie pentru a realiza o armă nucleară”
Iranul are capacitatea de a asambla o bombă nucleară în „aproximativ două săptămâni” dacă liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei ar da ordin în acest sens, a precizat joi, 19 iunie, Casa Albă.
bebelus nou nascut pexels jpg
Boala care duce la decesul bebelușilor din cauza diagnosticării tardive. Simptomele sunt ușor de recunoscut
Cea mai frecventă cauză de internare în serviciul de hepatologie pediatrică este o boală care se manifestă cu simptome ușor de recunoscut. Cu toate acestea, se întâmplă să fie puse pe seama altor cauze și astfel se ratează momentul optim pentru intervenție, riscul cel mai mare fiind decesul.
Hezbollah Liban FOTO Profimedia jpg
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, anunță că mişcarea da va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul dintre Iran şi Israel
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, a precizat joi, 19 iunie, că mişcarea libaneză va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul în curs dintre principalul său susţinător, Iranul, şi Israel.
rusia america sua sah drapel foto shutterstock
20 iunie, ziua în care SUA și URSS au semnat un acord pentru „telefonul roșu”. Cum a fost salvată lumea de la un război nuclear
Pe 20 iunie 1963, SUA și URSS au semnat acordul pentru o linie telefonică directă între liderii lor, un gest rar de apropiere într-o lume împărțită de frică și armament nuclear.
image png
Aceste 6 plante vor avea flori frumoase dacă le udați cu acest ingredient. Vei avea mai frumoasă grădină din cartier
Uită de îngrășămintele scumpe din magazinele de specialitate – uneori, soluția pentru o grădină de invidiat se ascunde chiar în dulapul din bucătărie.
Interventie elicopter SMURD om  muscat de urs Facebook Inspectoratul General al Aviaţiei  jpg
Persoană mușcată de un urs, în Covasna. Intervenție de urgență a elicopterului SMURD
Intervenția rapidă a elicopterului SMURD de la Braşov a salvat viața unei persoane mușcate de urs, joi, 19 iunie, într-o localitate din judeţul Covasna, informează Inspectoratul General al Aviaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
belly 2473 1280 jpg
Cum a reușit o femeie să slăbească 20 de kilograme. Își pregătește mâncarea pe 4 zile într-o oră. Ce rețete are?
Pentru Bethany Dobson, o duminică nu începe cu relaxare, ci cu organizare. Antrenoare de fitness și autoare de rețete, Dobson și-a creat propriul ritual săptămânal de disciplină culinară, pe care l-a numit „Sunday Power Hour” – o oră dedicată exclusiv pregătirii meselor pentru întreaga săptămână.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Rusia și-a schimbat din mers strategia pentru a pune mâna pe România. „Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică”
Rusia nu renunță la ideea de a readuce România în sfera sa de influență, iar pentru acest obiectiv recurge la o nouă tactică.
dn1aa png
Drumul de o frumusețe rară pe care trebuie să îl parcurgi în vara lui 2025. Mulți turiști din România ajung aici în fiecare an
România este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar un detaliu pe care nu trebuie să îl uitați este faptul că, de cele mai multe ori, nu numai destinația contează, ci și drumul către aceasta.