Luminiţe în Bucureşti şi diplome de excelenţă

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Ne-am scos din nou. E plin Bucureştiul de luminiţe. Şi nu de orice fel, ci de luminiţe patriotice, româneşti, din popor! E frumos de frumos, băi, băiete! Cu motive tradiţionale, cu ţărănci care se ţin de mînă, cu cruci stilizate, că doar ceva trebuie să o ferească şi pe doamna primar de dorinţele de bine ale bucureştenilor fericiţi că experimentează în fiecare seară atmosfera sufrageriei lui Pandele. Sarmale stilizate n-am văzut, dar e bine totuşi că a făcut ce a făcut doamna Firea şi a păstrat mirosul ăla de varză murată cu care ne încîntă metroul în fiecare zi mai călduroasă.

M-am uitat şi la televizor ieri. A fost doamna primar în direct şi la Antena 3, şi la RTV o grămadă de timp, că doar de asta am ales primăriţă o goarnă TV cu experienţă zero în administraţia publică.

Am zis să verific şi pagina de Facebook a doamnei. Pe pagina doamnei primar stă la loc de frunte un video de anul trecut, un mesaj minunat, un exemplu de fracturi logice în discurs, duşmănie profundă şi înverşunată împotriva lui Aristotel în particular şi a logicii, în general.

„Eu muncesc în fiecare zi pentru oraşul pe care îl iubesc, Bucureşti, şi mă bucur că astăzi bravii ostaşi români pot defila pe sub Arcul de Triumf reconsolidat în timp util. Este o dovadă că, dacă îndrăznim să credem în România, vom reuşi împreună!“

Reacţia iniţială a fost să îmi zic că doamna Pandele ar trebui să o ia mai uşurel cu iubirea Bucureştiului. Nu de alta, dar noi, bucureştenii, ne-am simţit anul ăsta mult, mult prea iubiţi în feluri de-a dreptul perverse. Simţim asta în fiecare zi stînd în trafic cu orele, aşa că ne ar prinde mai bine dacă şi-ar concentra iubirea pe altundeva. Dacă ar putea să-i iubească mai mult pe şefii PSD şi mai deloc pe noi, ar fi perfect.

Legătura între muncit, iubit şi bucurat de bravii ostaşi ţine, ce-i drept, mai mult de Freud decît de Aristotel.

Cum au ajuns toate astea să fie conectate cu reconsolidarea Arcului de Triumf este însă încă o dovadă a miracolului gîndirii doamnei Pandele. Reconsolidarea a fost începută în 2014, a durat mai mult decît s-a estimat şi a costat mai mult decît ar costa vreo două arcuri nou-nouţe (6,6 milioane de euro).

Lucrările au fost începute în timpul lui Oprescu, au fost terminate la cîteva luni după ce doamna Firea a fost aleasă şi au generat numeroase discuţii despre corupţie. Reconsolidarea Arcului de Triumf poate fi cel mult o dovadă că clasa noastră politică este plină de mîrlani şmecheri şi corupţi care cumva tot reuşesc să ajungă la putere.

Faptul că doamna Firea a reuşit împreună cu Dragnea, Voiculescu şi Pandele să controleze PSD-ul este într-adevăr o dovadă de mega-îndrăzneală, tupeu şi calitate execrabilă a clasei politice româneşti. Ce au reuşit ei însă are o legătură la fel de puternică cu o Românie normală sau cu defilarea soldaţilor precum are şi bunul-simţ cu doamna Firea. Desigur, doamna primar s-a afişat de ziua României, din nou, cu soldaţii, că doar aşa cere munca dînsei de primăriţă.

A dat pe seară şi diplome de excelenţă. Sărim peste diplomele date unor foarte faimoși colaboratori ai Securității și „mari“ politicieni după 1990. Alegerea cea mai stridentă a fost domnul Ilie Năstase. Un fost lovitor extraordinar de băşică, actualmente unul dintre generalii lui Oprea, faimos prin înjurăturile lui mîrlăneşti preluate de toate posturile de ştiri internaţionale, precum şi graţie bătăilor administrate soţiilor dînsului. Un model de excelenţă, aşa cum Dragnea este un model de cinste, iar doamna Firea – de competenţă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Experiența nefericită a unui român într-un paradis turistic din Caraibe. „S-a mai întâmplat să nu apară sub nicio formă ”
Un român a povestit experiența neplăcută prin care a trecut în Bahamas, unul dintre paradisurile turistice din Caraibe. Practic, aceasta i-a pus în pericol întreg sejurul.
image
Dilema masculină: cu sau fără maiou pe sub cămașă. Ce spune creatoarea de modă Adina Buzatu VIDEO
Aceasta este întrebarea care îi macină pe bărbați, mai ales în sezonul cald. Designerul Adina Buzatu spune că obiectul vestimentar este necesar mai ales atunci când bărbații transpiră excesiv, pentru că absoarbe umiditatea.
image
Ce împiedică România să devină o forță regională. Expert român din SUA: „Avem și o problemă de feudalism local”
Expertul în securitate Marius Ghincea, lector la Syracuse University (SUA), explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, ce-i lipsește României pentru a-și putea asigura securitatea și pentru a fi o forță de luat în calcul în regiune. El consideră că o piedică este „feudalismul local”.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.