Luminiţe în Bucureşti şi diplome de excelenţă

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Ne-am scos din nou. E plin Bucureştiul de luminiţe. Şi nu de orice fel, ci de luminiţe patriotice, româneşti, din popor! E frumos de frumos, băi, băiete! Cu motive tradiţionale, cu ţărănci care se ţin de mînă, cu cruci stilizate, că doar ceva trebuie să o ferească şi pe doamna primar de dorinţele de bine ale bucureştenilor fericiţi că experimentează în fiecare seară atmosfera sufrageriei lui Pandele. Sarmale stilizate n-am văzut, dar e bine totuşi că a făcut ce a făcut doamna Firea şi a păstrat mirosul ăla de varză murată cu care ne încîntă metroul în fiecare zi mai călduroasă.

M-am uitat şi la televizor ieri. A fost doamna primar în direct şi la Antena 3, şi la RTV o grămadă de timp, că doar de asta am ales primăriţă o goarnă TV cu experienţă zero în administraţia publică.

Am zis să verific şi pagina de Facebook a doamnei. Pe pagina doamnei primar stă la loc de frunte un video de anul trecut, un mesaj minunat, un exemplu de fracturi logice în discurs, duşmănie profundă şi înverşunată împotriva lui Aristotel în particular şi a logicii, în general.

„Eu muncesc în fiecare zi pentru oraşul pe care îl iubesc, Bucureşti, şi mă bucur că astăzi bravii ostaşi români pot defila pe sub Arcul de Triumf reconsolidat în timp util. Este o dovadă că, dacă îndrăznim să credem în România, vom reuşi împreună!“

Reacţia iniţială a fost să îmi zic că doamna Pandele ar trebui să o ia mai uşurel cu iubirea Bucureştiului. Nu de alta, dar noi, bucureştenii, ne-am simţit anul ăsta mult, mult prea iubiţi în feluri de-a dreptul perverse. Simţim asta în fiecare zi stînd în trafic cu orele, aşa că ne ar prinde mai bine dacă şi-ar concentra iubirea pe altundeva. Dacă ar putea să-i iubească mai mult pe şefii PSD şi mai deloc pe noi, ar fi perfect.

Legătura între muncit, iubit şi bucurat de bravii ostaşi ţine, ce-i drept, mai mult de Freud decît de Aristotel.

Cum au ajuns toate astea să fie conectate cu reconsolidarea Arcului de Triumf este însă încă o dovadă a miracolului gîndirii doamnei Pandele. Reconsolidarea a fost începută în 2014, a durat mai mult decît s-a estimat şi a costat mai mult decît ar costa vreo două arcuri nou-nouţe (6,6 milioane de euro).

Lucrările au fost începute în timpul lui Oprescu, au fost terminate la cîteva luni după ce doamna Firea a fost aleasă şi au generat numeroase discuţii despre corupţie. Reconsolidarea Arcului de Triumf poate fi cel mult o dovadă că clasa noastră politică este plină de mîrlani şmecheri şi corupţi care cumva tot reuşesc să ajungă la putere.

Faptul că doamna Firea a reuşit împreună cu Dragnea, Voiculescu şi Pandele să controleze PSD-ul este într-adevăr o dovadă de mega-îndrăzneală, tupeu şi calitate execrabilă a clasei politice româneşti. Ce au reuşit ei însă are o legătură la fel de puternică cu o Românie normală sau cu defilarea soldaţilor precum are şi bunul-simţ cu doamna Firea. Desigur, doamna primar s-a afişat de ziua României, din nou, cu soldaţii, că doar aşa cere munca dînsei de primăriţă.

A dat pe seară şi diplome de excelenţă. Sărim peste diplomele date unor foarte faimoși colaboratori ai Securității și „mari“ politicieni după 1990. Alegerea cea mai stridentă a fost domnul Ilie Năstase. Un fost lovitor extraordinar de băşică, actualmente unul dintre generalii lui Oprea, faimos prin înjurăturile lui mîrlăneşti preluate de toate posturile de ştiri internaţionale, precum şi graţie bătăilor administrate soţiilor dînsului. Un model de excelenţă, aşa cum Dragnea este un model de cinste, iar doamna Firea – de competenţă.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.