Lu' Papa...

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Loază jpeg

Retragerea din scaunul papal a lui Benedict al XVI-lea i-a cam pus în încurcătură pe unii jurnalişti români, în luptă cu dificultăţile de declinare a substantivului care denumeşte suprema funcţie religioasă. Auzind, în urmă cu o săptămînă, la un post de televiziune, construcţia lui papa, am crezut că e vorba de o simplă neatenţie a reporterului prins de frenezia relatării abrupte a evenimentelor. Internetul mi-a spulberat iluziile: construcţia apare negru pe alb, cu o frecvenţă destul de mare, mai ales în titlurile unor ştiri de senzaţie: „Profeţie incredibilă: Urmaşul lui Papa Benedict al XVI-lea va distruge Roma“ (dcnews.ro, 11.02.2013); „Cea mai tare glumă după demisia lui Papa Benedict!“ (prosport.ro, 11.02.2013); „cei 8 ani de pontificat ai lui Papa Benedict al XVI-lea“ (tvrnews.ro, 11. 02.2013); „Ce părere a avut Mel Gibson despre demisia lui Papa Benedict al XVI-lea!“ (a1.ro, 12.02.2013); „Decizia lui Papa Benedict a venit în timpul unei adunări pentru canonizarea martirilor din Otranto“ (gandul.info.11.02.2013); „cel care îi va succede lui Papa Benedict al XVI-lea“ (stirileprotv.ro, 12.02.2013); „Secretul lui Papa Benedict al XVI-lea“ (ziare.com) etc. Unele exemple sînt mai puţin recente: într-un articol din versiunea românească a Wikipediei (probabil tradus cam neglijent, din moment ce ne informează că „Papa Leon cel Mare a fost elevat în rîndul sfinţilor“), apar formulări de genul: „pontificatul lui Papa Leon cel Mare“ sau „inima de Păstor suprem a lui Papa Leon“.

Construcţia lui papa (tipică pentru registrul popular, în care poate fi reperată cu uşurinţă replica „asta să i-o spui lu’ papa de la Roma“) nu e, din fericire, generalizată în limbajul presei actuale, nici măcar în articolele din care am citat. De multe ori, exemplele construcţiei inculte din titluri sînt contrazise de folosiri corecte în corpul articolului – „starea sănătăţii Papei Benedict“ (ziare.com); „succesorul Papei Ioan Paul al II-lea“ (tvrnews.ro); „succesorul papei“ (stirileprotv.ro) etc. Diferenţa dintre titlu şi text confirmă bănuiala că, adesea, „titrologii“ preocupaţi să atragă atenţia publicului scriu mai prost decît redactorii ştirilor.

În citatele de mai sus se manifestă, desigur, tendinţe mai vechi, bine cunoscute, ale românei populare: în primul rînd, cea de transformare a articolului lui (lu) într-o marcă invariabilă, similară unei prepoziţii, folosită pentru a reduce flexiunea şi a produce echivalente ale genitivului şi ale dativului la substantive comune masculine (lu’ vecinu’), prin extindere şi la substantive feminine, proprii şi chiar comune (lui Maria, lu’ vecina...). În acelaşi timp, se ştie că substantivele din formulele de desemnare, fie cu sens generic şi funcţie de referire politicoasă (domnul), fie indicînd funcţia, profesia, statutul social, gradul de rudenie etc. tind să fie considerate ca făcînd parte din numele propriu: domnu’ Popescu, inginerul Vasile, vărul Nae. În exemplele citate, papa intră în această schemă, devenind un component al numelui. Nu în ultimul rînd, papă e unul dintre puţinele substantive masculine cu terminaţie feminină din română. Acestea (tată, paşă, vodă, popă etc.) au un comportament gramatical instabil tocmai din cauza tensiunii dintre formă şi sens; în cazul lui papă, articolul nehotărît şi adjectivele sînt masculine (un papă bun), în vreme ce articolul hotărît e feminin: papa. Asimetriile limbii, inevitabile, nu sînt de obicei observate de vorbitori, dar pot explica tendinţele populare, abaterile de la normă, diversele ezitări şi oscilaţii.

Cele mai multe dintre exemplele construcţiei cu lu(i) se pot aşadar explica prin tratarea abuzivă a termenului papă ca parte a numelui propriu. Cînd cuvîntul nu e urmat de un nume, e mult mai rar ca papă să sufere acelaşi tratament. Atestările sînt, foarte probabil, glumeţe – „Maşinile lui Papa“ (topgear.ro) – şi apar în majoritate pe bloguri, în spaţii în care se recurge cu uşurinţă la limbajul popular-colocvial (cu inevitabile abateri de la normă), iar libertăţile stilistice sînt mari: „Demisia lui Papa!“ (atatmaducecapul.blogspot.com); „În cazul lui Papa, totuşi, cred că merita citit, sau recitit, un articol scris de mine pe acest blog acum un an“ (ovidiublag.ro).

Pînă una-alta, constatăm că stilul jurnalistic nu se sfieşte să corespundă necesităţilor de informare şi registrelor de comunicare ale unor mase largi de vorbitori, răspunzînd prompt la întrebarea „demisia lu’ cine“?

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pacienta femeie spital unsplash jpg
Trei medici din Polonia, condamnați la închisoare după moartea unei femei care avea nevoie de avort
Trei medici dintr-un spital polonez au primit sentințe cu închisoarea pentru că au întârziat să aprobe un avort în cazul unei femei care a murit din cauza șocului septic.
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Nicio altă țară UE nu pierde atâția cetățeni ca România. Situația actuală comparativ cu alte state
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cetățeni care au ales să plece în alte state membre. Aproximativ 3,1 milioane de români trăiesc în afara țării, ceea ce reprezintă peste 16% din populația națională. Niciun alt stat din UE nu se apropie de această proporție.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner s-ar fi prăbușit în urma unui stop cardiac. Cum a aflat Mihaela Rădulescu despre moartea iubitului său
Potrivit presei italiene, cascadorul Felix Baumgartner se simțea rău înainte de a efectua saltul, după care a pierdut controlul asupra parapantei. Se crede că Baumgartner a suferit un stop cardiac în aer.
ploi torentiale jpg
Cod roșu de ploi torențiale în nordul și estul țării: șase județe sub alertă meteo severă
Ploile torențiale au declanșat vineri dimineață alerte de Cod roșu și portocaliu în șase județe. Zone din Botoșani, Suceava, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Neamț și Iași sunt vizate de averse severe.
Lamine Yamal jpg
Barcelona are un nou număr 10. Cu cine s-a prezentat Lamine Yamal la semnarea noului contract
Lamine Yamal (18 ani) a devenit noul număr 10 al Barcelonei.
519393513 1052367033749987 3245534251660727445 n jpg
Academia de Poliţie, făcută praf de furtună. Europol acuză „lucrări cu zilieri” și cere demisii. VIDEO
Furtuna violentă de joi seara a făcut ravagii la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, unde acoperișul a fost smult, iar mai multe camere au fost inundate. Sindicatul Europol acuză un „sistem putred”
furtuna nori jpg
Furtunile mătură nordul și estul țării: județele vizate de cod roșu și portocaliu
Meteorologii au emis vineri dimineață, 18 iulie, mai multe avertismente de cod portocaliu și roșu de furtună valabile în mai multe județe ale țării.
Lindsay Vonn 4 jpg
Campioană la schi alpin, dezbrăcată pe covorul roșu. Moment stânjenitor pentru Lindsay Vonn, la gala ESPY
Lindsay Vonn, campioană la schi alpin, a fost prezentă, miercuri seară, pe covorul roșu la gala ESPY, desfășurată la Dolby Theatre din Hollywood.
foto fb cseke attila
Zeci de mii de posturi din primării urmează să fie eliminate, anunță ministrul Dezvoltării. „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat joi, 17 iulie, faptul că vor fi desființate zeci de mii de posturi din organigramele instituțiilor locale, inclusiv din cabinetele aleșilor locali.