Lu' Papa...

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
Loază jpeg

Retragerea din scaunul papal a lui Benedict al XVI-lea i-a cam pus în încurcătură pe unii jurnalişti români, în luptă cu dificultăţile de declinare a substantivului care denumeşte suprema funcţie religioasă. Auzind, în urmă cu o săptămînă, la un post de televiziune, construcţia lui papa, am crezut că e vorba de o simplă neatenţie a reporterului prins de frenezia relatării abrupte a evenimentelor. Internetul mi-a spulberat iluziile: construcţia apare negru pe alb, cu o frecvenţă destul de mare, mai ales în titlurile unor ştiri de senzaţie: „Profeţie incredibilă: Urmaşul lui Papa Benedict al XVI-lea va distruge Roma“ (dcnews.ro, 11.02.2013); „Cea mai tare glumă după demisia lui Papa Benedict!“ (prosport.ro, 11.02.2013); „cei 8 ani de pontificat ai lui Papa Benedict al XVI-lea“ (tvrnews.ro, 11. 02.2013); „Ce părere a avut Mel Gibson despre demisia lui Papa Benedict al XVI-lea!“ (a1.ro, 12.02.2013); „Decizia lui Papa Benedict a venit în timpul unei adunări pentru canonizarea martirilor din Otranto“ (gandul.info.11.02.2013); „cel care îi va succede lui Papa Benedict al XVI-lea“ (stirileprotv.ro, 12.02.2013); „Secretul lui Papa Benedict al XVI-lea“ (ziare.com) etc. Unele exemple sînt mai puţin recente: într-un articol din versiunea românească a Wikipediei (probabil tradus cam neglijent, din moment ce ne informează că „Papa Leon cel Mare a fost elevat în rîndul sfinţilor“), apar formulări de genul: „pontificatul lui Papa Leon cel Mare“ sau „inima de Păstor suprem a lui Papa Leon“.

Construcţia lui papa (tipică pentru registrul popular, în care poate fi reperată cu uşurinţă replica „asta să i-o spui lu’ papa de la Roma“) nu e, din fericire, generalizată în limbajul presei actuale, nici măcar în articolele din care am citat. De multe ori, exemplele construcţiei inculte din titluri sînt contrazise de folosiri corecte în corpul articolului – „starea sănătăţii Papei Benedict“ (ziare.com); „succesorul Papei Ioan Paul al II-lea“ (tvrnews.ro); „succesorul papei“ (stirileprotv.ro) etc. Diferenţa dintre titlu şi text confirmă bănuiala că, adesea, „titrologii“ preocupaţi să atragă atenţia publicului scriu mai prost decît redactorii ştirilor.

În citatele de mai sus se manifestă, desigur, tendinţe mai vechi, bine cunoscute, ale românei populare: în primul rînd, cea de transformare a articolului lui (lu) într-o marcă invariabilă, similară unei prepoziţii, folosită pentru a reduce flexiunea şi a produce echivalente ale genitivului şi ale dativului la substantive comune masculine (lu’ vecinu’), prin extindere şi la substantive feminine, proprii şi chiar comune (lui Maria, lu’ vecina...). În acelaşi timp, se ştie că substantivele din formulele de desemnare, fie cu sens generic şi funcţie de referire politicoasă (domnul), fie indicînd funcţia, profesia, statutul social, gradul de rudenie etc. tind să fie considerate ca făcînd parte din numele propriu: domnu’ Popescu, inginerul Vasile, vărul Nae. În exemplele citate, papa intră în această schemă, devenind un component al numelui. Nu în ultimul rînd, papă e unul dintre puţinele substantive masculine cu terminaţie feminină din română. Acestea (tată, paşă, vodă, popă etc.) au un comportament gramatical instabil tocmai din cauza tensiunii dintre formă şi sens; în cazul lui papă, articolul nehotărît şi adjectivele sînt masculine (un papă bun), în vreme ce articolul hotărît e feminin: papa. Asimetriile limbii, inevitabile, nu sînt de obicei observate de vorbitori, dar pot explica tendinţele populare, abaterile de la normă, diversele ezitări şi oscilaţii.

Cele mai multe dintre exemplele construcţiei cu lu(i) se pot aşadar explica prin tratarea abuzivă a termenului papă ca parte a numelui propriu. Cînd cuvîntul nu e urmat de un nume, e mult mai rar ca papă să sufere acelaşi tratament. Atestările sînt, foarte probabil, glumeţe – „Maşinile lui Papa“ (topgear.ro) – şi apar în majoritate pe bloguri, în spaţii în care se recurge cu uşurinţă la limbajul popular-colocvial (cu inevitabile abateri de la normă), iar libertăţile stilistice sînt mari: „Demisia lui Papa!“ (atatmaducecapul.blogspot.com); „În cazul lui Papa, totuşi, cred că merita citit, sau recitit, un articol scris de mine pe acest blog acum un an“ (ovidiublag.ro).

Pînă una-alta, constatăm că stilul jurnalistic nu se sfieşte să corespundă necesităţilor de informare şi registrelor de comunicare ale unor mase largi de vorbitori, răspunzînd prompt la întrebarea „demisia lu’ cine“?

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.