Limbajul istoric al florilor

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
Limbajul istoric al florilor jpeg

Florile au vorbit de-a lungul istoriei, transmițînd mesaje prin diverse semnificații, în funcție de timpuri, spații și civilizații. Există însă o epocă în care limbajul florilor a fost mai folosit și mai ascultat poate ca niciodată: epoca victoriană (domnia reginei Victoria a Regatului Unit 1873-1901).

Rigorile sociale ale perioadei impuneau o anumită etichetă, care dicta și ce trebuie declarat sau nu în public. Sentimentele, dorințele, în nici un caz. De flirturi, fie ele și inocente, nici nu se punea problema. Așa că oamenii au găsit soluții de a-și transmite tacit emoțiile și mesajele secrete prin intermediul florilor. Primul dicționar care a explicat semnificația pe care o poartă florile, numit Le Langage des Fleurs, a fost publicat la Paris în 1819. Acesta a devenit un instrument foarte popular în rîndul clasei mijlocii și superioare ale societății victoriene.

Răsfoim puțin printre... petale. Dragostea romantică și pasiunea erau simbolizate de trandafirul roșu (istoria continuă), în timp ce trandafirul alb era echivalent cu dragostea inocentă, iar narcisa cu cea neîmplinită. Macul roșu semnifica amintirea, pomenirea și gălbenelele vorbeau despre cruzime, gelozie sau chiar moarte. La polul oarecum opus, floarea de măr simboliza noroc, prosperitate și belșug, iar trandafirul galben era echivalentul prieteniei.

Limbajul florilor nu constituia doar un monolog, ci se putea transforma și într-un soi de dialog. De obicei, un pretendent curta o femeie oferindu-i un buchet discret format din cîteva flori înconjurate de ierburi decorative (cunoscut sub denumirea de tussie-mussie). Răspunsul putea fi afirmativ sau negativ – așa-i de cînd e istoria. Se decoda astfel: dacă destinatara accepta buchetul cu mîna dreaptă însemna da, iar dacă îl primea cu mîna stîngă însemna nu. Conversația devenea uneori și mai complexă. Dacă cea care primea florile le îndrepta spre inimă arăta reciprocitatea sentimentelor, iar dacă, într-un scenariu mai puțin fericit, întorcea buchetul în jos, comunica un refuz ferm.

Istoria, oricum, continua. Petală cu petală.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: tussie-mussie (pinterest)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Adolf Hitler și Eva Braun jpeg
30 aprilie: În urmă cu 80 de ani, Adolf Hitler şi Eva Braun se sinucideau, iar pe clădirea Reichstagului era arborat drapelul sovietic
Pe 30 aprilie, de-a lungul timpului, au avut loc o serie de evenimente care au marcat istoria. În 1777 se năştea matematicianul german Carl Friedrich Gauss, în 1844 Alexandru Ioan Cuza se căsătorea cu Elena Rosetti-Solescu, iar în 1945 s-au sinucis Adolf Hitler și Eva Braun
Secretarul de stat Marco Rubio și a anulat deplasarea la Londra FOTO EPA EFE jpg
SUA amenință că se retrag din procesul de mediere dintre Rusia și Ucraina dacă lucrurile nu avansează: „Ambele părți trebuie să facă propuneri concrete”
Statele Unite au avertizat că își vor retrage sprijinul ca mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina, dacă cele două părți nu înaintează propuneri concrete pentru a pune capăt războiului, a anunțat marți, 29 aprilie, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
John Banu Muscel FB jpg
Perle la dezbaterea electorală. Candidatul Banu-Muscel își pune singur întrebarea: „De ce sunt eu aici? Nu am de gând să vă răspund”
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, John-Ion Banu-Muscel, s-a remarcat în cadrul dezbaterii electorale prin mai multe declarații controversate, dar și prin faptul că a fost singurul care și-a pus o întrebare.
image png
Leacul pe care îl foloseau bunicile noastre și costă mai puțin de 1 leu. Tratează mai multe afecțiuni
Compresele cu sare au multe beneficii asupra organismului uman și tratează mai multe afecțiuni, după cum informează Lidia Fecioru. Bioenergoterapeutul ne învață cum să le folosim.
Bichon  Foto Daniel Guță (1) jpg
Val de ironii pe seama „epidemiei de bichoni”: „Toată lumea umblă cu capetele astea de mop după ea”
Bichonul, una dintre cele mai populare rase de câini, apreciată pentru talia mică și blana pufoasă, a devenit un subiect de dezbatere aprinsă pe rețelele sociale. Unii români ironizează „epidemia de bichoni” care a cuprins România, în timp ce alții se arată mulțumiți de prietenii lor patrupezi.
barbat vaccin shutter jpeg
Oamenii de știință au descoperit un efect secundar neașteptat al unui nou vaccin ce folosește tehnologia ARN mesager
Un nou studiu arată că pacienții care au primit doze experimentale de vaccinuri ARN mesager pentru HIV au dezvoltat un efect advers neașteptat ce necesită investigații suplimentare.
mama buza jpg
Mămicile vedetelor, cochete și la 90 de ani! Carmen Tănase: „Mamă, avem nevoie de tine ca de aer!” Maria Buză: „O duc în Dubai!”
Mamele vedetelor, cochete și la 90 de ani! Carmen Tănase: „Mamă, avem nevoie de tine ca de aer!”
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu îl acuză pe Victor Ponta: „A trădat partidul, l-a trădat pe Geoană și își lua 5.000 de euro salariu de la partid”
Marți seară, în cadrul dezbaterii prezidențiale organizate de Televiziunea Română la Palatul Cotroceni, Crin Antonescu a lansat un atac dur la adresa contracandidatului său, Victor Ponta, acuzându-l de lipsă de principii, oportunism politic și folosirea resurselor partidului în interes personal.
image png
Lora, adevărul despre relația cu Dan Badea. De ce au ieșit ținându-se de mână după divorț?
Îndrăgita cântăreață Lora rupe tăcerea despre relația pe care o are în prezent cu Dan Badea, fostul soț. Cei doi au divorțat în anul 2014, și au ieșit în fața publicului ținându-se de mână. Cum explică artista acel gest?