Liga a doua

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Dacă „Armata“ şi „Securitatea“ ajung în liga a doua putem crede că s-a încheiat tranziţia? 

Sunînd ca o întrebare la Radio Erevan, răspunsul e: da, dacă „Armata“ lui Becali nu ar fi, de fapt, „Anti-Armata“, iar „Securitatea“ lui Negoiţă ar fi în stare să-i apere măcar propria piele, pusă la mare preţ de fani. Aceste două echipe au ajuns de banc, pentru o zi au fost ultima şi penultima în clasamentul primei ligi, ceea ce e istoric, e de Stan şi Bran. De fapt, tranziţia de la comunismul de stat la comunismul privat s-a încheiat de mult, băieţii deştepţi, care erau de fapt nişte proşti cu relaţii, informaţii şi bani de la ţîţa partidului, au luat ce era de luat şi acum pot face totul praf. Situaţia celor de la FCSB şi Dinamo arată cît de bine ne-a reuşit nouă capitalismul. Echipe istorice încăpute pe mîna unor cetăţeni fără viziune, fără scrupule, fără educaţie managerială şi fără dorinţa de a se educa, comportîndu-se fie ca stăpîni pe plantaţie, fie ca perfect străini în propriul business. De aici pînă la dezastru se construiesc uşor autostrăzile pe care nu le regăsim în realitate. Dacă fosta Steaua şi umbra lui Dinamo vor ajunge în liga a doua nu e nici o pacoste, nu e sfîrşitul a nimic şi nici începutul a mare lucru. E doar o cădere în normalitate. Atîtea lucruri au fost făcute greşit la aceste două echipe istorice că s-ar putea edita o enciclopedie cu tema „Cum să nimiceşti un brand“. Într-un fel, cei de acolo au urmat calea înaintaşilor lor, cei care au încercat să doboare Coloana Infinitului. Doar că aceea, legată cu lanţuri prinse de un tractor, a rezistat, Brâncuşi ştie cum, agresiunii. Cei de azi sînt mai aproape de succes. Nu mai e mult şi vor pune la pămînt aceste entităţi istorice. Ceea ce, ar spune unii care au urît numele lor toată viaţa, ar fi chiar încheierea unui ciclu al răului. Înfiinţate din nimic, reprezentînd două instituţii ale oprimării propriului popor, ele s-ar întoarce în neantul care le-a născut. Poţi gîndi aşa, dar nu ştiu dacă ar fi perfect corect. Pînă la urmă, ele au drenat visurile, chiar naive, ale multor copii. De fapt, absenţa lor le omoară cu zile. Şi la asta nu mai e nimic de zis.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mihaela bilic instagram jpg
Alimentul care ne distruge sănătatea și ne îmbătrânește. Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă: „Fragilizează toate țesuturile și organele”
Mihaela Bilic, medicul nutriționist cunoscut în România pentru postările și aparițiile sale în domeniul nutriției și al sănătății face dezvăluiri importante despre un aliment care cauzează organismului nostru. Despre ce este vorba, descoperiți în articol.
FOTO 1 anul nou care n a fost  afis jpg
O toamnă bogată pentru filmul românesc
Poate că nu mai este o noutate nici pentru publicul larg faptul că, din producția de filme româneşti, destul de consistentă numeric, sunt unele care ies din pluton, bucurându-se de succes la festivaluri internaționale.
Gabriella Kota, foto FITEQ jpg
Scandal monstru după ce o sportivă din Ungaria a insultat un arbitru român şi a postat mesajul: „Urâm România de rahat!”
În semifinala de la dublu mixt a Teqball World Series de la Budapesta, o jucătoare maghiară de futsal a fost exclusă din competiţie după ce a declanşat un scandal monstru pe teren împotriva unui arbitru român, pe care l-a continuat în mediul online.
Candidaturile lui Geoana, Ciucă și Sosoaca au fost contestate jfif
Candidaturile lui Geoana, Ciucă și Sosoaca au fost contestate. CCR va lua o decizie sâmbătă
Pe rolul Curții Constituționale a României au fost înregistrate vineri, 4 octombrie, contestații cu privire la mai multe candidaturi pentru funcția de președinte al României. Au fost contestate candidaturile depuse de Mircea Dan Geoană, Diana Iovanovici-Șoșoacă și Nicolae-Ionel Ciucă.
Palatul BNR. Sursa Banca Națională a României jpg
BNR prognozează scăderea ratei inflației în 2024. Analist economic: „Vom continua să avem cea mai mare inflație din UE”
Rata anuală a inflației s-a mărit în iulie la 5,42 la sută, de la 4,94 la sută în luna iunie, și a scăzut în august la 5,10 la sută, transmite Banca Națională a României. Până la sfârșitul anului, rata inflației va continua să scadă, pe o traiectorie fluctuantă, arată BNR.
toma gheorghe cel mai batran criminal in serie din romania jpg
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din România. A omorât 5 oameni, iar soția și fiica au fost printre victime: „Am ales ce-a fost mai rău”
La venerabila vârstă de 83 de ani, pe care o va împlini în curând, Toma Gheorghe deține tristul record de a fi cel mai în vârstă criminal în serie din România.
banner catalin botezatu png
Câți copiii are, de fapt, Cătălin Botezatu. Designerul spune adevărul despre relația cu aceștia
Cătălin Botezatu, celebrul designer român, s-a făcut mereu remarcat prin prisma aparițiilor sale televizate și a lucrărilor minunate pe care le-a creat. Cu toate acestea, a fost adeptul vieții private, motiv pentru care nu și-a expus copiii la televizor.
Elicopter armata polonia FOTO EPA-EFE
Polonia se pregătește de război. Liniile de apărare la granița cu Rusia și Belarus vor fi consolidate
Ministrul adjunct al Apărării de la Varșovia, Cezary Tomczyk, a precizat că Polonia va începe construirea primelor elemente din liniile de consolidare a apărării de la granița cu Rusia și Belarus până la sfârșitul anului 2024.
prosoape jpg
Cum să păstrați prosoapele moi și pufoase. Indiferent de câte ori le spălați, vor arăta ca noi
Pentru fiecare dintre noi este o provocare să păstrăm prosoapele moi și pufoase mai mult timp. De cele mai multe ori, fără să ne dăm seama precis cum se ajunge aici, ele capătă o textură mai aspră, care pare mult mai dură pe piele decât era inițial.