Liderii potriviți în istoria potrivită

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Liderii potriviți în istoria potrivită jpeg

Palatul Buckingham, 10 mai 1940, spre seară. Regele George al VI-lea așteaptă vizita unui important om politic britanic. Istoria nu prea părea a mai avea răbdare. Germania invadase Belgia şi Olanda, iar Neville Chamberlain tocmai renunţase la funcţia de prim-ministru. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord rămăsese nu numai fără șef de guvern, ci și aproape singur în fața inamicului german, în al Doilea Război Mondial.

„Vreau să te rog să formezi Guvernul“ – au fost vorbele regelui George al VI-lea rostite către politicianul ajuns la palat. Winston Churchill este numele celui căruia i se adresa monarhul.

Cîteva ore mai tîrziu, în jurul orei 22, suveranul a primit deja de la Churchill o listă cu cinci nume de miniștri din noua configurație guvernamentală, gîndită ca un guvern de coaliție națională. Un prim semn că noul prim-minstru era pregătit să conducă în contextul de criză în care se afla țara (și lumea). Mai mult decît pregătit, poate, așa cum reiese din memoriile sale, Winston Churchill aproape că aștepta acest moment: „Am mers la culcare la ora 3 a.m. Eram cuprins de o senzaţie profundă de eliberare. Măcar aveam autoritatea de a da dispoziţii pe întreaga scenă. Mă simţeam de parcă aş fi mers la braţ cu destinul şi de parcă toată viaţa mea de dinainte a fost o pregătire pentru acest moment şi pentru această încercare. (…) Aşadar, deşi nerăbdător să vină dimineaţă, am dormit profund şi fără nevoie de vise încurajatoare. Faptele sînt mai bune decît visele.“

Și cuvintele asemenea. Pe lîngă importanța deciziilor și a măsurilor concrete, domnul Churchill era conștient și de importanța încurajării colegilor săi, dar și a opiniei publice prin vorbe. Prin vorbele potrivite, ca acelea glăsuite de premier în data de 13 mai, în Camera Comunelor, rămase cunoscute istoriei drept discursul numit „Sînge, trudă, lacrimi şi sudoare“ – primul discurs al lui Winston Churchill în calitate de șef al guvernului britanic.

În scurt timp, în luna iunie, englezii au rămas cu adevărat singuri în fața inamicilor, după ocuparea Franței, moment în care personalitatea liderului britanic a direcționat decisiv cursul istoriei naționale și internaționale. Multe episoade din viața lui Churchill, din universul său educațional, familial sau politic, pot vorbi despre personalitatea sa. Un exemplu ar fi prima lui aventură militară, în India, cînd la un moment dat s-a trezit (tot) absolut singur, ţintuit la pămînt de tirul neîncetat al membrilor tribului Pathan. Cu pistolul, a reuşit să-şi ţină la respect urmăritorii şi, în cele din urmă, a scăpat cu viaţă. A scris apoi despre această întîmplare: „Am descoperit că nimic nu îţi dă o dispoziţie mai bună decît faptul că cineva a tras în tine fără să te nimerească.“

Oare lumea are liderii potriviți istoriei care se (poate) scrie acum?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Calin georgescu Sursa Youtube jpg
Informațiile false din CV-ul lui Călin Georgescu. A scris că a lucrat la un institut al ONU, însǎ în realitate e o fundație privată
În CV-ul public al lui Călin Georgescu apare un job din perioada 2015-2016, job care la prima vedere sună pompos și impresionant: ”director executiv și consilier special al directorului general ONU de la Geneva”. După o minimă verificare pe internet, se poate constata că e vorba de o fundație.
alegeri romania pixabay png
Analist: „Dacă CCR ar fi lăsat-o pe Diana Șoșoacă să candideze nu am fi ajuns aici"
Într-o perioadă de diviziune ideologică tot mai accentuată, analiștii subliniază adâncirea conflictului dintre sistemul politic și cetățeni, un fenomen global care amenință stabilitatea socială și încrederea în instituțiile statului.
dolp lundgren gettyimages jpg
Dolph Lundgren s-a vindecat de cancer, deși medicii nu îi mai dădeau mult de trăit: „A fost un drum dificil”
Dolph Lundgren (67 de ani) a împărtășit o veste extrem de emoționantă. Starul din „The Expendables” a anunțat miercuri pe Instagram că este acum vindecat de cancer, după o luptă de nouă ani, în care medicii i-au spus la un moment dat că mai are doar 2-3 ani de trăit.
Sfântul Apostol Andrei și măștile ritualice Colaj DMS
Ce nu știi despre Sfântul Andrei: de la apostolul devenit ocrotitorul României la ritualurile mistice cu măști arhaice, uitate
În fiecare an, pe 30 noiembrie, românii celebrează una dintre cele mai misterioase și încărcate de semnificații sărbători din calendar: ziua Sfântului Andrei, cunoscută și sub numele de Sântandrei sau Moș Andrei. Mai mult decât o simplă comemorare religioasă, această zi reprezintă o punte
Nicusor dan Referendum captura png
Biroul Electoral Central a validat rezultatele referendumului organizat în Capitală
Biroul Electoral Central (BEC) a validat, în şedinţa de joi, rezultatele referendumului organizat în Capitală duminică, 24 noiembrie, fiind depăşit procentul de 40% din voturile exprimate de persoanele înscrise pe listele permanente în cazul tuturor celor trei întrebări.
1 salata de naut cu ceapa rosie jpg jpeg
Secretele unui nutriționist despre cum poți să slăbești în timp ce dormi: cina bogată în proteine, gata în cinci minute
În căutarea nesfârșită a unei cine sănătoase și rapide, care să te ajute la menținerea greutății sub control, există opțiuni care nu sunt foarte cunoscute, precum năutul cu ceapă.
image png
29 noiembrie: Un secol de la nașterea actorului în opinci Mihai Mereuță
Ziua de 29 noiembrie este una cu multipli sărbătoriți din domenii dintre cele mai diverse: știință, tehnologie, cultură, politică.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Anunț șoc: Marcel Ciolacu se retrage din cursa pentru președinția României dacă se dovedește că votul a fost viciat: „Nu vreau locul doi!”
Marcel Ciolacu, candidatul social-democraților în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, susține că nu este interesat să îi ia locul Elenei Lasconi. Premierul spune că „se va retrage din cursa pentru președinția României” dacă votul a fost viciat.
Robotii Naratix png
Roboții românești Naratix au ajuns pe 4 continente și operează deja în 30 de țări
Naratix, start-up-ul românesc care a revoluționat industria e-commerce prin dezvoltarea a cinci roboți bazați pe inteligență artificială, operează în 30 de țări de pe 4 continente.